243-meleti_vlastou.jpg Παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης της Νέας Ερυθραίας από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Θάνο Βλαστό
Ένταξη της μελέτης στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου με ζητούμενο τη χρηματοδότησή της αλλά και την πολιτική βούληση της διοίκησης για την υλοποίησή της

Το στρατηγικό σχέδιο πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης της Νέας Ερυθραίας, το οποίο δίνει έμφαση κυρίως στις περιοχές του ιστορικού κέντρου και του Καστριού, παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 16 Ιουνίου ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός. Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας εγκαινιάζει με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία του με το Πολυτεχνείο για να αναζητηθούν μέσω μελέτης, προοπτικές και λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης για την πόλη. Η μελέτη θα συμπεριληφθεί στο τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου με στόχο να τύχει χρηματοδότησης από δημόσιες επενδύσεις και Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά με ζητούμενο, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις όταν απαιτούνται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, την πολιτική βούληση για την υλοποίησή της.
Ριζικές πεζοδρομήσεις και ενοποιήσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο, δίκτυο διαδρομών που θα ενοποιήσουν τους πόλους έλξης της πόλης και έξω από το κέντρο της, υπογειοποίηση της κεντρικής λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας στο Καστρί και θωράκισή τους από την «απειλή του αυτοκινήτου» πρότεινε σε ένα γενικότερο επίπεδο ο κ. Βλαστός. Οι προτάσεις του έγιναν δεκτές από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους που διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους στο μελετητή, κυρίως για την τύχη που επιφυλάσσει στο πλέον δημοφιλές μέσο μεταφοράς και στην πόλη μας, το αυτοκίνητο.
Πρόκειται ουσιαστικά για προκαταρτικές προτάσεις, μια πρώτη άποψη από τη μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου για την πολεοδομική και κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε ο καθηγητής κ. Βλαστός, οι στόχοι της μελέτης είναι:

  • Να αποκτήσει η Νέα Ερυθραία μια συνεκτική πολεοδομική επιφάνεια με σαφή όρια.
  • Να επιτευχθεί η ανάμιξη δραστηριοτήτων και κατοικίας ώστε οι γειτονιές να παραμείνουν ζωντανές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και ο σχηματισμός γειτονιών με εσωτερική συνοχή.
  • Να αποκτήσει η πόλη ένα ισχυρό και ελκυστικό κέντρο για κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και η ανάπτυξη τοπικών κέντρων.
  • Να υλοποιηθούν αναπλάσεις που χρειάζονται σε δημόσιους χώρους.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με κυκλοφοριακούς στόχους που θα πρέπει να είναι η θωράκιση της Νέας Ερυθραίας απέναντι στην απειλή του αυτοκινήτου, η απελευθέρωση του ιστορικού κέντρου από οχλήσεις του αυτοκινήτου χωρίς να θιγεί η προσπέλαση για στάθμευση και τροφοδοσία καταστημάτων, η εξασφάλιση σταθερών συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στις γειτονιές και η προώθηση τρόπων μετακίνησης φιλικών προς το περιβάλλον της πόλης, όπως η δημοτική συγκοινωνία, το ποδήλατο, αλλά και το περπάτημα.
«Τα επόμενα χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι θα πνιγούμε στο αυτοκίνητο. Δεν φοράμε τα ρούχα του οικολόγου, την οικονομία της πόλης σκεφτόμαστε. Και η τύχη της πόλης έχει προτεραιότητα, όχι η τύχη του αυτοκινήτου», τόνισε ο κ. Βλαστός, ο οποίος παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους με διαφάνειες και σχέδια κάποιες προκαταρτικές προτάσεις. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της μελέτης προβλέπονται η δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, δικτύου πράσινων διαδρομών, η δημιουργία δακτυλίων και η κατάργηση εμπλοκών μέσω μονοδρομήσεων, που θα επιφέρουν διαπλάτυνση πεζοδρομίων αλλά και λύσεις στη στάθμευση.
Στο στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε, γίνεται εισήγηση για:

  • Υπογειοποίηση της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου σε τμήμα 500-1000 μέτρων ως τη μόνη ορατή λύση για τη διοχέτευση της διαμπερούς κυκλοφορίας.
  • Ριζικές παρεμβάσεις στην οδό Κώστα Βάρναλη ώστε να λειτουργήσει ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.
  • Πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, αλλά και ριζική αναβάθμιση όλου του ιστορικού κέντρου, χωρίς να διώχνεται η στάθμευση σε μια προσπάθεια θωράκισής του από το Ι.Χ. Ένα δίκτυο μέσα στο κέντρο που θα προσφέρεται στον πεζό, τον ποδηλάτη και τον επισκέπτη της πόλης.
  • Δίκτυο πράσινων διαδρομών και ήπιας κυκλοφορίας που συνδέουν τους πόλους έλξης της πόλης και τους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες που θα πρέπει να αναβαθμιστούν, εμπορικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Κυκλοφοριακή λύση για τον κόμβο Ισμήνης – Ρόδων με τη δημιουργία κεντρικού χώρου πρασίνου τόσο για την ασφάλεια των πεζών όσο και των οδηγών.
  • Διακοπή της μονόδρομης διαμπερούς κίνησης των αυτοκινήτων μέσα από το Καστρί και την Πολιτεία με τη δημιουργία τεσσάρων δακτυλίων ρύθμισης της κυκλοφορίας σε αντίδρομες κινήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ο καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Δεν είναι ο στόχος να κάνουμε μια πιο έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά να υποχρεώσουμε τους οδηγούς, όταν δεν είναι απαραίτητο, να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Δημοκρατία στις μετακινήσεις δεν υπάρχει. Όποιος έχει τις λαμαρίνες του επιβάλει τη δική του τάξη με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσει γέρους, παιδιά και ανάπηρους στα σπίτια τους. Κάθε χρόνο προστίθενται στην Αττική 200.000 αυτοκίνητα και πετιούνται 5.000. Και δέκα γκαράζ το χρόνο να φτιάχναμε, οι θέσεις ποτέ δεν θα επαρκούσαν. Δεν μπορούμε να πούμε περιμένετε πρώτα ναι φτιάξουμε υπόγειο πάρκινγκ. Ο πεζός πρέπει να περπατήσει και δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε έργα προτεραιότητας. Η μονοδρόμηση της Ελ. Βενιζέλου με την παράλληλη λειτουργία στο άλλο ρεύμα της Τατοΐου είναι μια σοβαρή λύση για να μελετηθεί, αλλά η υλοποίησή της απαιτεί ένα τεράστιο έργο με μεγάλο κόστος. Η επέκταση του μετρό στην πόλη λαμβάνεται υπόψη στη μελέτη και πρέπει να ειδωθεί από εσάς ως ευκαιρία. Υπόγειος σταθμός του ΗΣΑΠ πρέπει να υπάρχει στο κέντρο της πόλης και να πηγαίνει μέχρι εκεί ο κόσμος με τα πόδια του. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να εντάσσεται σε μια στρατηγική αναπλάσεων του ιστορικού και εμπορικού κέντρου».
Όπως τόνισε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η μελέτη του ΕΜΠ για την πολεοδομική και κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης θα συμπεριληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου. Οι περισσότεροι επικεφαλείς και εκπρόσωποι των παρατάξεων χαιρέτησαν τις προτάσεις Βλαστού, κάποιες εκ των οποίων έχουν διατυπώσει και στα προεκλογικά του προγράμματα, αν και όπως τονίστηκε από την άλλη πλευρά, η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της μελέτης είναι η πολιτική βούληση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθροΒασιλική Ταμβάκη: «Επιμένουμε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα»
Επόμενο άρθροΜΠΑΣΚΕΤ Γ΄ ΕΣΚΑ ΑΜΑΖΟΝΕΣ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 52-59

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.