γράφει ο Τσαλκούτης Μιλτιάδης
Οικονομολόγος, λογιστής, φοροτέχνης
μέλος της AFCgreece.

 

Με αμείωτο ενδιαφέρον οι επενδύσεις σε μανιτάρια για σίγουρο εισόδημα. Λίγες μέρες μόνο έμειναν για αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα με επιδότηση 65% και από Απρίλιο ξανά…. μέσω Αναπτυξιακού Νόμου.
Σαν τα… μανιτάρια ξεπετάγονται οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλλιέργειας μανιταριών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καλύπτοντας το πρόσφορο έδαφος που προσφέρθηκε για την ενασχόληση με αυτή τη γοητευτική εναλλακτική καλλιέργεια.
Τα μανιτάρια εκτός από την ολοένα και πιο συχνή παρουσία τους στο τραπέζι του σύγχρονου Έλληνα, θεωρούνται και ελκυστική επένδυση στο χώρο του ευρύτερου αγροτικού τομέα, καθώς αυξάνεται η ζήτησή τους διεθνώς.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Για την εγχώρια αγορά, οι προοπτικές είναι μεγάλες, αφού η συστηματική καλλιέργεια των μανιταριών άρχισε μόλις πριν από λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να μην καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Τα δυο γνωστότερα καλλιεργούμενα είδη σε επιχειρηματική βάση στην χώρα μας είναι το «λευκό μανιτάρι» (agaricus bisporus) και το «Πλευρώτους» (pleurotus ostreatus).
Στην αναμενόμενη αυξητική τάση της εγχώριας ζήτησης σε μανιτάρια, συντελούν τα εξής:
1. Τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης παρατηρούνται σε μία αγορά, που προς το παρόν, γνωρίζει ελάχιστα για το προϊόν και τις ιδιότητες του.
2. Αναμένεται στροφή του εγχώριου καταναλωτικού κοινού από το κονσερβοποιημένο μανιτάρι προς το νωπό μανιτάρι που υπερτερεί τόσο όσο αφορά την θρεπτική αξία αλλά και όσο αφορά τη γαστρονομική απόλαυση.
3. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια προώθησης του Ελληνικού μανιταριού σε τουριστικές περιοχές όπου και δύναται να εκδηλωθεί υψηλή ζήτηση.
4. Η αναμενόμενη είσοδος νέων μονάδων παραγωγής και μεταποίησης μανιταριού, με τη συνδρομή σύγχρονης τεχνολογίας, θα οδηγήσει στην βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Για τα επόμενα χρόνια το έλλειμμα εγχώριας προσφοράς και ζήτησης μανιταριών θα παραμένει υψηλό γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την δημιουργία νέων μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής μανιταριών.
ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ
Όσον αφορά τους νέους επενδυτές, το κόστος μιας μονάδας παραγωγής μανιταριών είναι σχετικά υψηλό συγκριτικά με άλλες μορφές αγροτικών επενδύσεων , όπως αναλύεται και παρακάτω.
 Την τελευταία 5ετία, λόγω του υψηλού κόστους, η παραγωγή του λευκού μανιταριού (Agaricus) μειώνεται με αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου των μανιταριών Pleurotus (από 12% το 2002, πενταπλασιάστηκε και ανήλθε το 2008 σε 80%).
1)Καλλιέργεια Μανιταριών τύπου Pleurotus
Μια μονάδα καλλιέργειας μανιταριού πλευρώτους απαιτεί έκταση τουλάχιστον 4-6 στρεμμάτων, με το κόστος της επένδυσης να ξεκινά από τις 240.000 ευρώ
Η καλλιέργεια του μανιταριού αυτού μπορεί να γίνει:
– σε δορυφορικές μονάδες (προϋποθέτει την παραγωγή από κεντρική μονάδα υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους εμβολιασμένου υποστρώματος που μεταφέρεται για την παραγωγή των μανιταριών σε μικρότερες δορυφορικές μονάδες που διαθέτουν χαμηλού κόστους θερμοκηπιακού ή άλλου τύπου θαλάμους). Η παραγωγική δυναμικότητα μιας δορυφορικής μονάδας είναι 70-150 τόνους ανά έτος (απαιτείται έκταση 4-6 στρέμματα) και το κόστος της κυμαίνεται μεταξύ 250.000-400.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα και με το αν η ψύξη των θαλάμων γίνεται με πάνελ δροσισμού ή με ψυκτικές εγκαταστάσεις.
– σε κάθετες μονάδες (παραγωγή υποστρώματος και μανιταριών) που διαθέτουν σύγχρονο κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και εργαστηριακή υποδομή αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου. Η παραγωγική δυναμικότητα μιας τέτοιας μονάδας κυμαίνεται μεταξύ 300-500 τόνων ανά έτος (απαιτείται έκταση 15-30 στρέμματα) και το κόστος της ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ περίπου.
Στάδια και συνθήκες καλλιέργειας Pleurotus
Παρασκευή υποστρώματος
(2-4 ημέρες).
Παστερίωση υποστρώματος
(2-3 ημέρες).
Σπορά -επώαση (15-20 ημέρες).
Σχηματισμός καρποφοριών
(8 ημέρες).
Ανάπτυξη-συγκομιδή μανιταριών (7 ημέρες).
Aπολύμανση – άδειασμα – καθαρισμός θαλάμου παραγωγής
(2 ημέρες).
H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους (Pleurotus) είναι ευκολότερη, καθώς η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος είναι απλούστερη και χρειάζεται μικρότερη επένδυση για κατασκευή των θαλάμων καλλιέργειας (θερμοκηπιακού τύπου με μόνωση υαλοβάμβακα). Ωστόσο και για το μανιτάρι αυτό απαιτείται κλιματισμός των θαλάμων και ρύθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών (θερμοκρασία, αερισμός, φωτισμός, σχετική υγρασία κτλ.). καθ› όλη την παραγωγική διαδικασία.
Με την παραγωγή ανά στρέμμα σε κάθε κύκλο καλλιέργειας πλευρώτους να φτάνει τους 10 τόνους μανιτάρια, ο τζίρος ανάλογα με την ποιότητα των μανιταριών κυμαίνεται από 25.000 έως 40.000 ευρώ.
Θεωρείται μια πολύ καλή επένδυση για μικρές αγροτουριστικές μονάδες, για φάρμες βιολογικών προϊόντων, όπου το προϊόν θα μπορέσει να διοχετεύσει τοπικά. Η τιμή του παραγωγού εκεί ξεπερνάει τις τιμές λιανικής που φτάνει τα 5 ευρώ ανά κιλό, γιατί είναι φρέσκο και υψηλότερης ποιότητας.
2)Καλλιέργεια λευκού μανιταριού (agaricus)
Μεγάλα κέρδη αλλά και υψηλές απαιτήσεις
Για την καλλιέργεια λευκού μανιταριού(agaricus) το κόστος κατασκευής μιας μονάδας είναι υψηλότερο, ξεκινώντας από τις 450.000 ευρώ, η παραγωγική δυναμικότητα όμως είναι σαφώς μεγαλύτερη.
Η καλλιέργεια του μανιταριού αυτού μπορεί να γίνει σε:
– δορυφορικές μονάδες (προϋποθέτει την προμήθεια από κεντρική μονάδα εμβολιασμένου υποστρώματος που μεταφέρεται για την παραγωγή των μανιταριών σε μικρότερες δορυφορικές μονάδες).
Με τον τρόπο αυτό συνδυάζεται η υποδομή και οργάνωση της κεντρικής μονάδας (υψηλή τεχνολογία, επιστημονική παρακολούθηση, εμπειρία και γνώση της καλλιεργητικής τεχνικής, οργάνωση παραγωγής και τυποποίησης-μεταποίησης του προϊόντος) με τα πλεονεκτήματα των δορυφορικών μονάδων: χαμηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης, μεγαλύτερη φροντίδα στην εφαρμογή της καλλιεργητικής τεχνικής και της συγκομιδής, παραγωγή προϊόντος υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους.
Η παραγωγική δυναμικότητα μιας δορυφορικής μονάδας είναι 100-200 τόνοι ανά έτος (απαιτείται έκταση 4-6 στρεμμάτων) και το κόστος της κυμαίνεται μεταξύ 450.000-750.000 ευρώ.
– κάθετες μονάδες (παραγωγή υποστρώματος και μανιταριών) που διαθέτουν σύγχρονο κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό (θάλαμοι καλλιέργειας από πάνελ πολυουρεθάνης) καθώς και εργαστηριακή υποδομή αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου.
Η παραγωγική δυναμικότητα μιας τέτοιας μονάδας κυμαίνεται μεταξύ 400-1.000 τόνοι ανά έτος (απαιτείται έκταση 15-50 στρεμμάτων) και το κόστος της κυμαίνεται μεταξύ 2.200.000-5.870.000 ευρώ.
Στάδια και συνθήκες καλλιέργειας Agaricus bisporus
Παρασκευή υποστρώματος
(10-14 ημέρες).
Παστερίωση-ωρίμανση υποστρώματος (6-7 ημέρες).
Σπορά – επώαση I (14 ημέρες).
Eπικάλυψη- επώαση II
(7 ημέρες).
Eπαγωγή -ανάπτυξη καρποφοριών (10 ημέρες).
Συγκομιδή μανιταριών
(25 ημέρες).
Aπολύμανση – άδειασμα – καθαρισμός θαλάμου παραγωγής
(3 ημέρες).
Η τιμή πώλησης δεν είναι σταθερή μέσα στο έτος και κυμαίνεται από 2,30 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει πάνω από 5,00 ευρώ (προϊόν βιολογικής καλλιέργειας).
Μεταξύ άλλων επιδοτούνται ή αναμένονται να επιδοτηθούν από τον Απρίλιο:
•Αγορά οικοπέδου (ως 10% της συνολικής επένδυσης).
•Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου – Χωματουργικές εργασίες.
•Περίφραξη της μονάδας και περίφραξη του χωραφιού.
•Κτιριακές εγκαταστάσεις – Αποθηκευτικοί χώροι.
•Μηχανολογικός εξοπλισμός (μικρό τρακτέρ, φρεζάκι, χλοοκοπτικό, γεννήτρια, φωτισμός κτλ.).
•Γεώτρηση.
•Αποστραγγιστικά έργα.
•Συστήματα αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης.
•Μεταφορικά μέσα διακίνησης υλικών εντός της μονάδας.
•Δαπάνες τεχνογνωσίας για την εγκατάσταση της μονάδας.
•Αμοιβή συμβούλων και οικοδομική άδεια.
 Μην ξεχνιόμαστε….
Λίγες μέρες μείνανε για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας με 100% στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στις 30/01/12 το πρόγραμμα Digi-mobile με επιδότηση 70% σε εφαρμογή, το μέτρο 123 του υπουργείου ανάπτυξης μέχρι τις 23/01/2011 και τα επιδοτούμενα δάνεια μέχρι εξαντλήσεως κεφαλαίων.
Προηγούμενο άρθροAς τολμήσουμε
Επόμενο άρθροΔεν πάει άλλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.