Κεντρικό διοικητήριο του ΙΚΑ στο «δάσος Ζαφειρίου»;

298-tap_ote_1pageΜια πρώτη διερευνητική επαφή μεταξύ των εκπροσώπων του ΙΚΑ και των επικεφαλής των παρατάξεων στον Δήμο Νέας Ερυθραίας για την τύχη του «δάσους Ζαφειρίου» στο Μορτερό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, οπότε και θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η ένσταση του ΙΚΑ κατά της αναθεώρησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η αρχική πρόθεση του Ιδρύματος, όπως διατυπώθηκε δια των εκπροσώπων του, είναι να δομήσει κτίριο 10.500 τ.μ. για τη στέγαση των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών του.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ένστασή του, «δια της παρούσης ενιστάμεθα κατά της πρότασης του Δήμου Νέας Ερυθραίας περί χαρακτηρισμού ως χώρου ειδικής προστασίας της οικοπεδικής έκτασης που αποτελείται από τα υπ αριθμ. 140, 148, 156, 157, 149, 155 και 154 οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή Μορτερό Ζαφειρίου. Η εν λόγω οικοπεδική έκταση (πρώην ιδιοκτησίας ΤΑΠ-ΟΤΕ και ήδη από 1/8/2008 ιδιοκτησίας ΙΚΑ), βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Για την περιοχή αυτή ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, όπως αυτοί τροποποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 257/Δ/31-5-85, όπου μεταξύ άλλων η εν λόγω περιοχή χαρακτηρίζεται ως χώρος αμιγούς κατοικίας. Όπως γίνεται αντιληπτό, η προαναφερθείσα πρόταση του δήμου θίγει κατάφωρα τα συμφέροντα του Ιδρύματος, επειδή δε πιστεύουμε ότι υφίσταται θέμα δημοσίου συμφέροντος, καθώς και σοβαρότατο εμπόδιο στην κοινωνική πολιτική του Ιδρύματος. Ζητάμε να γίνει δεκτή η παρούσα, να μην εφαρμοσθεί η εν λόγω πρόταση του δήμου, όσον αφορά το χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας μας και να κληθούμε αρμοδίως όπως παραστούμε στην εκδίκαση της ένστασής μας στο δημοτικό συμβούλιο προς υποστήριξη των απόψεών μας».
Το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένο να ενδώσει στις απαιτήσεις του ΙΚΑ, το οποίο την τελευταία ακριβώς στιγμή υπέβαλε ένσταση κατά των σχεδίων που προωθεί ο δήμος. «Το πνεύμα του δημοτικού συμβουλίου είναι αυτό το δάσος να διατηρηθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μόνο για τα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται με την Ελ. Βενιζέλου και είναι ανοιχτοί θύλακες, κάποιο συντελεστή δόμησης και κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις», δήλωσε στον εκπρόσωπο του ΙΚΑ η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο δημαρχείο Νέας Ερυθραίας, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση και όπως όλα δείχνουν, το θέμα της δόμησης τμήματος του συγκεκριμένου ακινήτου συνολικής εκτάσεως 46 στρεμμάτων, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Η λήψη απόφασης σχετικά με την ένσταση του ΙΚΑ κατά της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας αναβλήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα και αναμένεται να εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχουν καταλήξει και οι συζητήσεις με τον δήμο. Οι εκπρόσωποι του ΙΚΑ θα μεταφέρουν προς το νέο διοικητή του Ιδρύματος τις απόψεις  του Δήμου Νέας Ερυθραίας, που φαίνεται ότι καταλήγουν σε πιθανή χρήση γραφείων για τη δόμηση διοικητηρίου του ΙΚΑ, αλλά τουλάχιστον στη μισή έκταση από τα 10.500 τ.μ. που αιτείται σήμερα, με μεταφορά συντελεστή δόμησης από άλλα οικοδομικά τετράγωνα της ιδιοκτησίας του και με την προϋπόθεση το υπόλοιπο να παραμείνει κοινόχρηστο αστικό πράσινο. Αναμένεται να υπάρξει άλλη μια συνάντηση των εκπροσώπων του ΙΚΑ με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να τεθούν τα τελικά σχέδια και οι προτάσεις επί χάρτου, ώστε να υπάρξει πιθανή συμφωνία, πριν το θέμα της ένστασης οδεύσει προς το δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης.

Και παρέμβαση ΠΑΣΟΚ
Η Συντονιστική Επιτροπή της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νέας Ερυθραίας έλαβε δημόσια θέση για το θέμα της ιδιοκτησίας του ΙΚΑ σε σχέση με την τροποποίηση του ΓΠΣ, με ανακοίνωση που δόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως αναφέρουν: «Τα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα αποτελούν ένα πνεύμονα πρασίνου, ένα πνεύμονα ζωής όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων με βασικές θέσεις, όπως η αειφορική ανάπτυξη και πράσινες πόλεις – ελεύθεροι χώροι διαμορφώνει καθημερινά προτάσεις προς κάθε κατεύθυνση και συμπαραστέκεται αγωνιστικά σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια που διακηρύττει καθημερινά ο πρόεδρός μας Γ. Παπανδρέου, η Συντονιστική Επιτροπή κάνει έκκληση προς τη δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να προσπαθήσουν η περιοχή αυτή, γνωστή ως περιοχή ΤΑΠ-ΟΤΕ, να παραμείνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό περιοχή πρασίνου ιδιοκτησίας του δήμου μας. Γνωρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής καθώς επίσης και τη χρήση γης που υπάρχει σήμερα, γι αυτό ζητούμε με σύνεση και αμοιβαία συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, να επιτευχθεί το καλύτερο για τους κατοίκους της πόλης μας».   
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here