ΜΙΧΑΛΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Είναι πάγιο φαινόμενο, συνήθως πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η εμφάνιση των καταλήψεων. Έτσι και πάλι φέτος πριν από λίγο καιρό, πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αλλά και αυτές τις μέρες το Λύκειο και το Γυμνάσιο της πόλης μας βρίσκονται/νταν υπό κατάληψη. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι τοπικό. Όσοι ενημερώνονται θα έχουν διαπιστώσει ότι το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα.
Το ερώτημα είναι πάντα το ίδιο. Γιατί τα παιδιά κάνουν κατάληψη; Οι απαντήσεις πολλές. Ας δούμε όμως και μια απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές σιωπηρά πολλά χρόνια τώρα και κανείς μα κανείς δεν τους ακούει.
Τον Σεπτέμβριο 2005 το τμήμα Ποιότητας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ανέλαβε την υλοποίηση του έργου «Αξιολόγηση των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών του Συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διενεργήθηκε την περίοδο Μαρτίου Ιουνίου 2007 έρευνα σε 100 σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της ποιότητας σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Το Π.Ι. δημοσίευσε σε φυλλάδιο, μεταξύ των άλλων, ένα μικρό δείγμα των ευρημάτων της ποσοτικής έρευνας καθώς και τις πρώτες  σχετικές διαπιστώσεις με τις οποίες επιχειρείται μια πρώτη συνοπτική προσέγγιση των ερευνητικών δεδομένων.

Η ταυτότητα της έρευνας (1)
Η ποσοτική έρευνα έγινε με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου. Το δείγμα ήταν 4.164 ερωτηματολόγια σε 100 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Διευθυντές/τριες σχολικών μονάδων, Σχολικούς Συμβούλους, Προισταμένους/Διευθυντές  Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων.
Τρία ερωτήματα με τις απαντήσεις τους δίνουν κατά τη γνώμη μου την απάντηση στο ερώτημα που διατυπώθηκε παραπάνω.

Ερώτηση 1. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνεις στο σχολείο πόσο ελκυστικός είναι;


Το ερώτημα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θετικές ή αρνητικές γνώμες είναι αντιστρόφως ανάλογες της ηλικίας των μαθητών.

Ερώτηση 2. Τι νοιώθεις όταν βρίσκεσαι στο σχολείο σου;

Οι επιλογές προφανώς ήταν περισσότερες από μία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 15 συναισθημάτων τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν στις πέντε πρώτες θέσεις με τα τέσσερα από αυτά σε ποσοστά από          52%-68%. Τι παιδαγωγικό έργο μπορεί να παράγει ένας δάσκαλος όταν οι μαθητές του κυριαρχούνται από τέτοια συναισθήματα;

Ερώτηση 3. Σε ποιο βαθμό το σημερινό σχολείο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου; (μαθητές Λυκείου)

Οι απαντήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την απαξίωση του Λυκείου ως εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα. Το συμπέρασμα σε σχέση με το αρχικό ερώτημα είναι κατά τη γνώμη μου ένα.
Οι μαθητές μπορεί στα χαρτιά τους να έχουν για διεκδίκηση πολλά αιτήματα. Στην πραγματικότητα το πρόβλημά τους είναι το σημερινό σχολείο.
Αυτό το σχολείο που είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εκεί τη μισή μέρα τους, που τους προκαλεί άσχημα συναισθήματα και δεν τους καλύπτει. Προσπαθούν με την κατάληψη να δραπετεύσουν έστω και για λίγο από την υποχρέωση του σχολείου και την καθημερινότητά τους που τους υποχρεώνει μετά το πρωινό υποχρεωτικό σχολείο, να παρακολουθούν άλλο ένα απογευματινό σχολείο υποχρεωτικά, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις του μέλλοντος». Αυτό μας λένε σιωπηρά τόσα χρόνια. Επειδή δεν τους ακούμε φωνάζουν με την κατάληψή τους.  Μήπως ευαισθητοποιηθούμε. Η Πολιτεία με το Υπουργείο Παιδείας, τα Κόμματα, οι Εκπαιδευτικοί, οι Γονείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση,  Όλοι. Να βάλουμε ένα χέρι να αλλάξει ριζικά η δομή και το περιεχόμενο του σημερινού σχολείου.
Μπορεί ο τρόπος που οργανώνουν οι μαθητές την αντίδρασή τους να μην μας βρίσκει σύμφωνους. Ας τους συγχωρέσουμε όμως σε αντάλλαγμα του ελεύθερου χρόνου που τους κλέβουμε.

Αντί επιλόγου (2)
«Να ανοιχτεί το σχολείο στην κοινωνία με έναν τρόπο τέτοιο που ( ) να γίνεται πόλος συσπείρωσης, είτε με βιβλιοθήκες, είτε με δραστηριότητες, είτε με εκδρομές, είτε με σεμινάρια και τέτοιες διαδικασίες. Να λειτουργήσει ως πυρήνας που θα σταθεί ουσιαστικά στον χώρο όπου λειτουργεί, συσπειρωτικά και απελευθερωμένα ταυτόχρονα ( ) Θα ( ) ήθελα να υπάρξει ένα σχολείο, όπου ο μαθητής όχι να μην θέλει να έρχεται, αλλά να μην θέλει να φεύγει».
Διευθυντής Γυμνασίου
__________________________
*. Σύνθημα γραμμένο πριν μερικά χρόνια στον τοίχο του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας.
1. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» Ποσοτική Έρευνα (Μάρτιος Ιούνιος 2007)- Πρώτες Διαπιστώσεις.
2. Από το φυλλάδιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.