Τριβές στη διοίκηση για την κατανομή των θέσεων

332_symvasioyxoi

Συμβάσεις πάνε κι έρχονται στον δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, εμπρός στο «αδιέξοδο» που έχει δημιουργηθεί μετά το «ψαλίδισμά» τους από τη διυπουργική επιτροπή. Το δημοτικό συμβούλιο καταπιάστηκε και πάλι με το συγκεκριμένο θέμα, έπειτα από την απόφαση της διοίκησης για την ανακατανομή των συμβάσεων μίσθωσης έργου.
Η περικοπή των συμβάσεων – από 83 σε 52- στον Δήμο Νέας Ερυθραίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα αρκετές τριβές μεταξύ της δημάρχου και στελεχών της διοίκησης, ως προς την κατανομή των θέσεων. Το μεγαλύτερο θέμα δημιουργήθηκε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατόπιν της εντολής της να προσληφθούν λιγότεροι συμβασιούχοι, ώστε να μην υποστούν σημαντικές απώλειες σε προσωπικό τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα και ο δήμος. Το διοικητικό συμβούλιο των βρεφονηπιακών, κόντρα στις «άνωθεν εντολές», αποφάσισε την πρόσληψη με σύμβαση μίσθωσης έργου 32 τουλάχιστον ατόμων, 22 για το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και 10 για το πρόγραμμα χρήσης οπτικοακουστικών μέσων, μια απόφαση που υπερψηφίστηκε και σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι τριβές συνεχίστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει στα πρόθυρα της παραίτησης ο πρόεδρος του ενιαίου φορέα, Στάθης Κύρλος, όπως ομολόγησε και ο ίδιος.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα της κατανομής των συμβάσεων μίσθωσης έργου επανήλθε, ως πρόταση της διοίκησης. Η σχετική εισήγηση της δημάρχου Βασιλικής Ταμβάκη, η οποία εγκρίθηκε τελικά μόνο από την πλειοψηφία, προβλέπει τις εξής συμβάσεις μίσθωσης έργου επί συνόλου 52: 26 στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 6 στον δήμο, 7 στο Δρυμπέτειο, 5 στο ΚΑΠΗ, 2 στον Αθλητικό Οργανισμό και 6 στο Πνευματικό Κέντρο (από 11 που είχαν αρχικά εγκριθεί). Παρόλα αυτά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι για τις περιπτώσεις των βρεφονηπιακών σταθμών και του Πνευματικού Κέντρου, όπου είχαν ληφθεί πρότερες αποφάσεις, δεν ενημερώθηκαν τα διοικητικά τους συμβούλια για τις νεώτερες εξελίξεις και δεν αποφάνθηκαν σχετικά.
Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουρίκας κατηγόρησε τον πρόεδρο των βρεφονηπιακών σταθμών για «άτακτη υποχώρηση», εφόσον μια εβδομάδα πριν υπερασπιζόταν με σθένος την πρόσληψη και των 32, αλλά και γενικότερα τη διοίκηση του δήμου για «ανακολουθία και προχειρότητα».
Η Κατερίνα Μουστάκη από την πλευρά της έκανε λόγο για «αλισβερίσι που μας βρίσκει αντίθετους» και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των βρεφονηπιακών σταθμών και του Πνευματικού Κέντρου για την περαιτέρω περικοπή των συμβάσεων.
Ο Στάθης Κύρλος παραδέχθηκε ότι «θα έπρεπε να είχε προηγηθεί απόφαση του ενιαίου φορέα, αλλά ζυγίζοντας τις καταστάσεις είπα καλύτερα ανακόλουθος, παρά να κοπούν συμβάσεις». Ο ίδιος διαβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι τελικά δεν πρόκειται να κοπεί καμία σύμβαση από τις 32 συνολικά που είχαν αποφασιστεί, καθώς οι υπόλοιπες 6 θα καλυφθούν από επιτυχόντες στον πρόχειρο πίνακα που έχει κατατεθεί στο ΑΣΕΠ και αφορά στην προκήρυξη για την κάλυψη 18 μόνιμων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ωστόσο, κανείς δεν επεσήμανε ότι και οι 18 συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν προτεραιότητα να προσληφθούν προσωρινά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έως ότου οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ. «Είμαστε εναντίον της ομηρίας των εργαζομένων, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά», κατέληξε ο κ. Κύρλος.
Εμπρός στο «αδιέξοδο» που έχει δημιουργηθεί με την περικοπή των συμβάσεων στον δήμο, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Εσωτερικών, την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας από τον κ. Ραγκούση να επανεξεταστεί η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τον Δήμο Νέας Ερυθραίας και να συμπληρωθεί με το σύνολο των αιτούμενων θέσεων, δηλαδή, και με τις 83 συμβάσεις, αντί των 52 που είχαν εγκριθεί.
Πάντως, η δήμαρχος δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη θετική κατάληξη του αιτήματός της. «Φαίνεται ότι δεν θα δοθούν άλλες θέσεις», τόνισε η Βασιλική Ταμβάκη και θέτοντας στο δημοτικό συμβούλιο την εισήγησή της για την ανακατανομή των θέσεων των συμβασιούχων, δήλωσε πως «ανακαλούμε τις προγενέστερες αποφάσεις και κάνουμε μια νέα κατανομή. Αυτή θα είναι η τελικά απόφαση και θα φύγει προς την Περιφέρεια».
Για το Πνευματικό Κέντρο, τέλος, όπου οι συμβάσεις μίσθωσης έργου μειώνονται από 11 σε 6, η δήμαρχος δήλωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως ετήσιες συμβάσεις των 2.000-3.000 ευρώ για τη διδασκαλία κάποιων τμημάτων, τα οποία δεν θα καταργηθούν, αλλά οι συγκεκριμένοι δάσκαλοι θα αποζημιωθούν με επαγγελματική δαπάνη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Μια ακόμα διαδικασία ρουσφετιού, ψυχαναγκασμού και ψυχοφθόρα για τους εργαζόμενους, που κανείς από τους διοικούντες δεν έχει βρει το σθένος να τη δει κατάματα.

  Ο κάθε εργαζόμενος έχει την ανάγκη να εργαστεί για να ζήσει ο ίδιος ή και η οικογένειά του, αν έχει οικογένεια και μόνο αυτό είναι το αρχικό του ζητούμενο.

  Το πρόβλημα του εμπαιγμού και της ανασφάλειας του, δημιουργείται όταν σε αυτό το πρώτο ζητούμενο του, εμπλέκονται οι διάφορες και σε όλους γνωστές σκοπιμότητες της κεντρικής και της τοπικής πολιτικής.

  Τα ερωτήματα εδώ είναι πάρα πολύ απλά.

  Πόσες θέσεις εργασίας χρειάζεται ο δήμος με βάση το οργανόγραμμά του για να λειτουργήσει και πόσο επικαιροποιημένο είναι το οργανόγραμμά του, ώστε να προβλέπει τις πάγιες θέσεις εργασίας για την εύρυθμη, αξιοπρεπή και απρόσκοπτη λειτουργία του?

  Τι έχει κάνει η διοίκηση και συνολικά το δημοτικό συμβούλιο, για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού?

  Αντί να ταμπουρώνονται οι δημοτικές παρατάξεις στα χαρακώματα γιατί δεν δημιουργούν ένα δια-παραταξιακό όργανο να ερευνήσει τις ανάγκες και τυχόν ελλείψεις του οργανογράμματος, να προετοιμάσει και κατόπιν ομόφωνα να δρομολογήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, εκείνου που έχει πραγματικά ανάγκη η λειτουργία του δήμου και σε αριθμό και σε εξειδίκευση?

  Υποτίθεται όλες οι δημοτικές παρατάξεις νοιάζονται για το συμφέρον της πόλης και οι λειτουργίες των υπηρεσιών του δήμου αφορούν πρώτα την οργάνωση και κατόπιν τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

  Γιατί λοιπόν οι δημοτικές παρατάξεις δεν επιδιώκουν να συμφωνήσουν έστω για το ελάχιστο που είναι η καταρχήν σωστή οργάνωση του δήμου?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.