228_ipage.jpg

Καταγγελίες δημάρχου και αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την ανέγερση του τρίτου βρεφονηπιακού σταθμού

Στοιχεία για «συμβόλαια» που έχει υπογράψει η προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς να κατονομάσει όμως με ποιους, δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή της η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, τα οποία παρόλα αυτά δεν δημοσιοποιεί. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις μελετών για τη δημοπράτηση του τρίτου βρεφονηπιακού σταθμού, έπειτα από την παρατήρηση του Κώστα Τζήκα ότι «η δήμαρχος θέλει να αποτινάξει από πάνω της μια αμαρτία», η Βασιλική Ταμβάκη απείλησε τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης: «προσέξτε εσείς τι συμβόλαια έχετε υπογράψει, μην τα δημοσιοποιήσω προς τα έξω».

Εν αναμονή, λοιπόν, των σπουδαιότερων αποκαλύψεων της δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απευθείας ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης, της στατικής και μηχανολογικής μελέτης και των τεχνικών δελτίων δημοπράτησης του τρίτου βρεφονηπιακού σταθμού στον μελετητή που είχε αναλάβει και στο παρελθόν το έργο αυτό, αλλά ποτέ δεν είχε πληρωθεί. Όπως διευκρινίστηκε, ουσιαστικά πρόκειται για προσαρμογή των παλιών σχεδίων στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες του δήμου. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία της συνεργασίας του δήμου -επί προηγούμενης δημοτικής αρχής Ταμβάκη- με το Βαφειαδάκειο Ίδρυμα, το οποίο και ελέγχεται από την Εκκλησία της Ελλάδος, για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Ερυθραία, η οποία και ναυάγησε επί διοικήσεως Μπουρίκα. Ο δήμος, τότε, είχε παραχωρήσει οικόπεδο στο Ίδρυμα, το οποίο με δικές του δαπάνες αναλάμβανε την ανέγερση του σταθμού. Ο μελετητής ανέλαβε το έργο κατόπιν υπόδειξης του Βαφειαδάκειου. Παρόλα αυτά, η συνεργασία των δυο πλευρών δεν προχώρησε ποτέ, καθώς η μετέπειτα διοίκηση του δήμου την έκρινε ασύμφορη, παρόλα αυτά, ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα της παραχώρησης του οικοπέδου με συμβόλαιο που υπέγραψε η κ. Ταμβάκη και της επιστροφής του στον δήμο.
Όπως ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Τζήκας: «Η δήμαρχος θέλει να αποτινάξει από πάνω της μια αμαρτία. Μεταβίβασε το οικόπεδο στο Βαφειαδάκειο χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο και θέλει τώρα να πληρώσει τον μελετητή που του είχαν αναθέσει τη μελέτη. Έφτασε σε αυτό το σημείο σήμερα προκειμένου να πάρει το οικόπεδο πίσω. Γνωρίζουμε ποιος θα αναλάβει τη μελέτη σήμερα πριν καν ανοίξετε το φάκελο της προσφοράς». Η Βασιλική Ταμβάκη πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για άλλα «συμβόλαια» που έχει υπογράψει η διοίκηση Μπουρίκα και τονίζοντας τα εξής στον κ. Τζήκα για το θέμα που δημιουργήθηκε με το Βαφειαδάκειο: «Καθυστερήσατε τέσσερα χρόνια να διεκδικήσετε το οικόπεδο του δήμου και πρέπει να αποδεχθείτε κάτι για το οποίο φέρετε τεράστια ευθύνη, εις βάρος των συμφερόντων του δήμου. Το Βαφειαδάκειο αποχώρησε από το έργο όταν εκδηλώσατε την αντίθεσή σας για την ανέγερση του τρίτου σταθμού. Άλλωστε, είναι ηθικό να αποζημιωθεί ο μελετητής». Η δήμαρχος, πάντως, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της δωρεάς του οικοπέδου στο Βαφειαδάκειο, αν και όπως δήλωσε, «υπάρχει επικοινωνία και βρισκόμαστε σε καλό στάδιο για την επίλυση του ζητήματος».
Ως προς την ουσία των μελετών που ανατίθενται από τον Δήμο Νέας Ερυθραίας, το συνολικό κόστος τους ανέρχεται σε 18.000 ευρώ περίπου. Οι παρατάξεις της «Συνεργασίας» και των «Πολιτών» έκαναν λόγο στο δημοτικό συμβούλιο για «σαφέστατη κατάτμηση έργου». Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από τη δήμαρχο και επαύξησε και η Κατερίνα Μουστάκη από τις «Δυνάμεις», πρόκειται για σαφώς συμφερότερη οικονομική προσφορά για τον δήμο, καθώς σε μια άλλη διαδικασία η ανάθεση θα ξεπερνούσε τις 60.000 ευρώ. Η Βασιλική Ταμβάκη τόνισε ότι το έργο θα το διεκδικήσει ο δήμος για να χρηματοδοτηθεί από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Εκτός όλων των παραπάνω, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα ανέγερσης ενός τρίτου νηπιαγωγείου στη Νέα Ερυθραία, αντί ενός τρίτου βρεφονηπιακού σταθμού, καθώς από φέτος τα νήπια, βάσει του νέου νόμου, δεν γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερπληθυσμός στα δυο νηπιαγωγεία της πόλης. Το θέμα αυτό έθεσαν τόσο από μέρους των «Πολιτών» ο Πέτρος Γιάννου, όσο και από την πλευρά της «Συνεργασίας» η Γιώτα Καραγιάννη. Ο πρόεδρος των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου, Στάθης Κύρλος, απάντησε ότι ο τρίτος σταθμός θα δώσει έμφαση στα βρεφικά τμήματα, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σήμερα δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.