του Νίκου Κοζώνη, βιολόγου 

248-attiki_odos.jpgΟ αυξανόμενος ρυθμός «μάζωξης» των κατοίκων στα Βόρεια Προάστια (Β.Π.) έχει αρχίζει να «κατεβάζει» την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, με την κατάσταση να χειροτερεύει από τα «αμέτρητα» αυτοκίνητα που «μπλοκάρουν» ιδιαίτερα τη Λεωφόρο Κηφισίας αλλά και ΠΟΛΛΟΥΣ άλλους δρόμους της Αττικής. Όπως λένε οι ειδικοί, οι κύριοι οδικοί άξονες της Αθήνας θα «σκάσουν» σε τρία χρόνια από σήμερα, αν ΔΕΝ περιοριστεί, μέσω κάποιων μέτρων, η χρήση των ιδιωτικών οχημάτων. Και ποιοί λεωφόροι είναι υποψήφιοι; Οι λεωφόροι Μεσογείων, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Β. Σοφίας, Αθηνών, Κηφισού, Πειραιώς, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος. Σύμφωνα λοιπόν με τα σημερινά στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) ο κορεσμός των παραπάνω λεωφόρων φτάνει μέχρι και το 63% σε ώρες αιχμής. Οι συγκοινωνιολόγοι «βλέπουν» ότι οι προαναφερθείσες κυκλοφοριακές «αρτηρίες» θα κορεστούν σε ποσοστά ανάμεσα στο 78% και στο 95% το 2010, αφού το κυκλοφοριακό «βάρος» αναμένεται να «μεγαλώσει» κατά 10% έως το 2010! Τί πάει να πει αυτό; Ότι θα έχουμε το «σωτήριο» αυτό έτος 10 εκατομμύρια μετακινήσεις από τις τωρινές των 8 εκατομμυρίων.

Ασθενεί η Αττική Οδός;

Αλλά και η Αττική Οδός αρχίζει να «μην αισθάνεται καλά τελευταία», σύμφωνα με «διάγνωση» που έγινε την 16-1-07 σε Ημερίδα, από την Ειδική Γραμματέα του Σ.Ε.Σ. Αγγελική Κοψαχείλη: «Η αύξηση των διελεύσεων ανέρχεται σε 8% ετησίως ενώ ο αριθμός τους ήδη έχει αγγίξει τις 270.000 την ημέρα. Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης, εκτιμούμε ότι έως το 2010 ο κορεσμός θα έχει επεκταθεί και στο τμήμα Παιανίας-Δουκίσσης Πλακεντίας». Ήδη τα πρώτα «συμπτώματα» κορεσμού έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, με τη ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ που παρατηρείται στο τμήμα από την Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, μεταξύ των ωρών 8-11 το πρωί και από 3 το μεσημέρι μέχρι 7 το απόγευμα. «Η αύξηση της κίνησης είναι ευθέως ανάλογη με την αύξηση των οικοδομών στα Β.Π. Κάθε οικογένεια πλέον διαθέτει κατά μέσο όρο 2 αυτοκίνητα, ενώ και τα παιδιά όταν μεγαλώσουν αποκτούν το δικό τους. Δίνουμε προτεραιότητα διέλευσης  στους βασικούς οδικούς άξονες των Β.Π. όπως είναι η Λεωφ. Κηφισίας ή η Θησέως, ρυθμίζοντας ανάλογα τις διασταυρώσεις. Αυτό βέβαια προκαλεί καθημερινά τις έντονες διαμαρτυρίες απ όσους χρησιμοποιούν τις κάθετες οδούς αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Αν δεν προβούμε σε αυτή τη διαχείριση το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό. Μόνο η δημιουργία μιας δεύτερης λεωφόρου, που θα ενώνει τα Β.Π. με το κέντρο, θα έδινε δραστική λύση στο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, απλώς θα αυξάνει ο χρόνος των μετακινήσεων. Έτσι ενώ φέτος ο χρόνος μετακίνησης από τα Β.Π. προς το κέντρο είναι κατά μέσο όρο 1 ώρα, του χρόνου θα γίνει 1 ώρα και ένα τέταρτο, μετά από 2 χρόνια μιάμιση ώρα κ.ο.κ.», λέει η Διοικητής Τροχαίας Κηφισιάς Βασιλική Κρικέτου στο Γιάννη Μπεθάνη της τοπικής εφημερίδας «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» της 17-3-07.
«Δυο χρόνια ακούμε μόνον πυροτεχνήματα» είπε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Σ. Γιάννης Χανδάνος και ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες προτάσεις θα στοχεύουν σε πιο καλή διαχείριση της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.), γιατί θεωρείται ως δεδομένη πλέον η δρομολόγηση λύσης στο κυκλοφοριακό μέσω της διαρκούς ενδυνάμωσης των μέσων ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ μεταφοράς καθώς και της κατασκευής των κατάλληλων έργων οδικής υποδομής. Σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός της χρήσης των Ι.Χ. οχημάτων είναι η ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση για να «πιάσει» η οποιαδήποτε ενδεχόμενη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε έχουν «πέσει στα τραπέζια» συσκέψεων των αρμοδίων προτάσεις όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, τα διόδια, η απαγόρευση στάθμευσης σε επιλεγμένους δρόμους και η πεζοδρόμηση εκτεταμένων περιοχών. Όλες αυτές οι πιθανές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν, αν αποφασιστούν, με τεκμηριωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Τί πάει να πει αυτό; Να οριοθετηθούν οι περιοχές πραγματοποίησης των παραπάνω μέτρων, να μελετηθούν οι επιπτώσεις τους στις κοντινές και γειτονικές τους ζώνες, να εξεταστεί η χρονική τους διάρκεια ως προς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, το είδος των κυκλοφορούντων οχημάτων αναφορικά με Ι.Χ. αυτοκίνητα, φορτηγά και δίκυκλα, καθώς επίσης σωστή τιμολόγηση όπως και εμπεριστατωμένη μελέτη του σχετικού νομικού πλαισίου, «γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσουν όλα σε περίπτωση προσφυγής», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Σ.

Πώς πάμε από αέρα;

Και να ήταν μόνο το κυκλοφοριακό «ΥΠΕΡ-φορτίο» των δρόμων της Αττικής; Έχουμε «ντουμανιάσει» και τον αέρα που ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ από τα καυσαέρια των οχημάτων αλλά ΚΑΙ από άλλες πηγές! Για να δούμε τώρα «πώς πάμε από αέρα» στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε; Στα Β.Π. λοιπόν οι τιμές του όζοντος, διοξειδίου του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) ξεπέρασαν όχι μόνο τα όρια ενημέρωσης αλλά και τα επιτρεπόμενα όρια, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις που έγιναν στο Σταθμό Μέτρησης Αμαρουσίου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κατά τη διάρκεια του 2004. Και επειδή «κάθε πέρσι και καλύτερα» για το ζωτικό μας αέρα, ας δούμε τί «λέει» αυτό για την υγεία μας; Το «πολύ» όζον προκαλεί ερεθισμό κατά την αναπνοή, πόνο στο στήθος, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες και ερεθισμό στα μάτια, ενώ το «ψηλό» διοξείδιο του αζώτου «φέρνει» αναπνευστικές ασθένειες στα παιδιά και αναπνευστικές δυσκολίες στους ασθματικούς. Όσο για τα «πολλά» αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΑΣ10) «στέλνουν» σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις σε παιδιά, ηλικιωμένους και ασθματικούς «παραλήπτες». Για να «πιάσουμε» τώρα τις πηγές των ρύπων αυτών. Οι κυριότερες πηγές που «βοηθούν» στην παραγωγή και στο σχηματισμό όλων των παραπάνω είναι τα οχήματα, τα εργοστάσια, οι χωματερές, οι πυρκαγιές και η απογύμνωση των εδαφών.
Πέρα από τα προαναφερθέντα «ευρήματα» είναι γνωστό ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει ένα πλήθος από ανόργανα, οργανικά σωματίδια και εκχυλίσματα αυτών, το είδος και η πυκνότητα των οποίων έχουν να κάνουν με τη γεωγραφική θέση, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, τη βιομηχανική ή μη ανάπτυξη της περιοχής, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τον τρόπο και χρόνο δόμησης και δενδροφύτευσης, τον αριθμό και την κατάσταση των οχημάτων που κυκλοφορούν, τον τρόπο εκμετάλλευσης και χρήσης της γης αλλά και άλλων παραγόντων. Το λάτεξ, για παράδειγμα, ως συστατικό υλικό στα λάστιχα των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων απελευθερώνεται στον αέρα σε μορφή μικροσωματιδίων λόγω τριβής και φθοράς των ελαστικών στις ρόδες. Έτσι είναι δυνατόν να προκληθούν ή να «πάρουν τη κάτω βόλτα» κάποια αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα. Στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική η συνεχιζόμενη καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, είτε αυτή προκύπτει από την απρογραμμάτιστη και χωρίς σχέδιο επέκταση των τσιμεντουπόλεων «μαζί» με τα προάστιά τους, είτε από τις ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ και ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ δασικές πυρκαγιές, οδηγεί σε διαφοροποίηση της «ντόπιας» και τοπικής αεροβιολογίας από αυτή που ξέραμε ως τυπική μιας μεσογειακής περιοχής! Τί προκύπτει; Η ανάγκη συστηματικής και συνεχούς καταγραφής και μέτρησης του είδους και της πυκνότητας των αλλεργιογόνων στον ατμοσφαιρικό αέρα της περιοχής μας! Η «νέα» αυτή αεροβιολογία με τα «καινούργια» αεροαλλεργιογόνα της επιβαρύνεται ΚΑΙ από την απότομη-ξαφνική μεταβολή των μετεωρολογικών δεδομένων, καθώς και από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων ως αναμενόμενα «συνοδευτικά» των ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ κλιματικών αλλαγών. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι κάνουν πιο εύκολη την αερομεταφορά ορισμένων αεροαλλεργιογόνων και πιο «δύσκολη» τη ζωή για τους πάσχοντες!

23% πάνω τα Ι.Χ.

Τί γίνεται όμως στους άλλους Ευρωπαίους «γείτονες» μας με το κυκλοφοριακό και την αέρια ρύπανση; Όπως μας ενημερώνει πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας (Ε.Π.Υ.) συνέβη «ανέβασμα» κατά μέσο όρο 23% στις εκπομπές αέριων ρύπων οχημάτων στην Ευρώπη από το 1990 μέχρι το 2003! Πού οφείλεται; Στη «γιγαντιαία» αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους παρά την ύπαρξη αρκετών περιβαλλοντικά φιλικών, υβριδικών «αμαξιών» και νέων οικο-καυσίμων. «Αυτό που κερδίζουμε από τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα λεωφορεία που κινούνται με αιθανόλη, το χάνουμε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν», επισημαίνει ο Ρόναν Ούχελ επιστήμονας της Ε.Π.Υ. Ενώ και η ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗ στην παραγωγή και διάθεση της βιοαιθανόλης και άλλων βιοκαυσίμων θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα έχει δημιουργήσει η σημερινή τάση υπερ-εξαγωγής τους από φυσικούς πόρους. Η αλήθεια είναι ότι τα μέσα μεταφοράς «φορτώνουν» τους… ευρωπαϊκούς «ουρανούς» με περισσότερο από το ένα πέμπτο των εκπομπών αερίων που «φτιάχνουν» το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στην Ευρώπη. «Φταίει» και η ΕΠΕΚΤΑΣΗ των πόλεων που οδήγησε σε περισσότερα αυτοκίνητα αλλά και το αντίστροφο! Δηλαδή; Τα αυτοκίνητα παρέχουν ευκολία στον κόσμο για τις μετακινήσεις και τα ψώνια του ΕΞΩ από το κέντρο της πόλης και αυτό «φέρνει» την ανάγκη για ΠΙΟ πολλά αυτοκίνητα. Καθώς λοιπόν «μεγαλώνει» η κίνηση, οι Κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών «στρώνουν» ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ περιφερειακούς δρόμους, δίνοντας «θάρρος» στον κόσμο να φύγει μακριά από τα αστικά κέντρα. Την τάση αυτή την καταλαβαίνει κάποιος να αναπτύσσεται από τη Ρώμη έως το Βουκουρέστι. Και πού είναι πιο «δυνατό» το φαινόμενο αυτό; Σε ΠΡΟΣΦΑΤΑ ανεπτυγμένες κοινωνίες όπου τα αυτοκίνητα «γίνονται μέρος των φιλοδοξιών του 21ου αιώνα», τονίζει χαρακτηριστικά ο ειδικός Πέντερ Τζένσεν, ο οποίος και επιμελήθηκε τη συγγραφή της Έκθεσης της Ε.Π.Υ. για το κυκλοφοριακό.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Kαι ραδιενεργά φορτία…

Να «καταπιαστούμε» τώρα με το ρεπορτάζ για μια ΑΛΛΗ, ελάχιστα γνωστή, αιτία για την Ευρωπαϊκή αερο-ρύπανση! Πρόκειται για τη ραδιενέργεια που «βγαίνει» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και από τα «σκουπίδια» αυτών όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, για παράδειγμα, που χρησιμοποιήθηκε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ στις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥΣ βομβαρδισμούς στην Πρώην Γιουγκοσλαβία. Το ραδιενεργό αυτό φορτίο, προστιθέμενο στο «κατά φύση» της Γης μας, μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες να «αλλάξει» την αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας, την κατανομή των κεραυνών και να αυξήσει τη συχνότητα των ηλεκτρικών κενώσεων, ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΣ έτσι όχι μόνο το κλιματολογικό και ηλεκτροστατικό περιβάλλον αλλά ΚΑΙ την αερομεταφορά των αιωρούμενων σωματιδίων! Μας «ανέβηκε» η πίεση με όλα αυτά που «ακούσαμε»; Τότε το παρακάτω «χαμπέρι» μας αφορά άμεσα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση λοιπόν μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση να «ανηφορίσει»! Πόσο; Η σχετική έρευνα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για το Περιβάλλον και την Υγεία στο Νόιχερμπεργκ της Γερμανίας, η οποία έχει δημοσιευθεί σε τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Αμερικανική Επιθεώρηση της Δημόσιας Υγείας», μας πληροφορεί ότι ΥΨΗΛΕΣ συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων προκάλεσαν «σκαρφάλωμα» της πίεσης κατά 1,79 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (x.υ.) σε υγιείς ανθρώπους. Τί «έδειξε» το πιεσόμετρο σε άτομα με καρδιακά προβλήματα; Αύξηση της πίεσης κατά 6,93 x.υ.!
Καταλάβαμε «μαύρη μαυρίλα πλάκωσε » Εεε ΜΗ μας «πάρει κι από κάτω!» Ας ξεκινήσουμε από κάπου. Από πού; Από τη ΒΑΣΙΚΗ συμβουλή των πολεοδόμων, συγκοινωνιολόγων και περιβαλλοντολόγων ότι οι παλιές και νέες πόλεις αλλά ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ αυτών πρέπει να οργανώνονται ΣΥΜΦΩΝΑ με το σχεδιασμό της ΔΗΜΟΣΙΑΣ συγκοινωνίας! Αλλιώς; Θα «πνιγόμαστε μια ζωή» από την κυκλοφοριακή και ρυπαντική «ασφυξία» Αττικής και «πάσης» Ευρώπης! Και «για να χουμε καλό ρώτημα » ΠΟΙΑ είναι η ΣΥΝΟΛΙΚΗ πολιτική του Δήμου Νέας Ερυθραίας για το ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΟ κυκλοφοριακό πρόβλημα των δρόμων της πόλης μας αλλά ΚΑΙ για τους ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ρύπους του αέρα που «μπαίνει» στους πνεύμονες ΟΛΩΝ ΜΑΣ; Το στρατηγικό σχέδιο πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης μας από τον αναπληρωτή καθηγητή του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Θάνο Βλαστό και τους συνεργάτες του ήταν ένα ΠΡΩΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ! Υπάρχει όμως «δυνατή» ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση για την ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.