Ιδιοκτήτες πιέζουν τον δήμο να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει, αλλά η διοίκηση φοβάται «ντόμινο» αποχαρακτηρισμών στην περιοχή


«Ντόμινο» εξελίξεων για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων στην περιοχή της Καστρίτσας ενδέχεται να επιφέρουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από αιτήματα ιδιοκτητών, που ζητούν την παραίτηση του δήμου από ενστάσεις στη δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων. Ένα τέτοιο αίτημα εξετάστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 21 Ιουλίου. Πρόκειται για έκταση 1,3 στρεμμάτων επί των οδών Δήμητρος και Γιασεμιών, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως δασική με απόφαση του δασάρχη Πεντέλης το 1999, αποχαρακτηρίστηκε το 2007 με απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων, αλλά είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια από το 1987 για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο έχει ήδη οικοδομηθεί. Ελλάς, το μεγαλείο σου!
Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2007, προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή επιλύσεως δασικών αμφισβητήσεων για όλες συνολικά τις περιπτώσεις των 450 στρεμμάτων στην περιοχή της Καστρίτσας που έχουν χαρακτηριστεί δασικές ή μη δασικές, ακόμη και για εκτάσεις που αποδεδειγμένα έχουν εκχερσωθεί παράνομα και έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας τους. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 1999, πράξη χαρακτηρισμού από τον δασάρχη Πεντέλης για όλη την περιοχή της Καστρίτσας, με την οποία χαρακτήριζε δάσος τα 341 στρέμματα και τα 109 στρέμματα ως αγροτικές εκτάσεις.  Η πρωτοβάθμια επιτροπή επιλύσεως δασικών αμφισβητήσεων προχώρησε το 2007  στο συγκεκριμένο χαρακτηρισμό των 450 στρεμμάτων στην περιοχή της Καστρίτσας, κρίνοντας συνολικά 65 περιπτώσεις αντιρρήσεων κατά της προηγούμενης πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη Πεντέλης. Ουσιαστικά, από εκείνη την αρχική απόφαση του δασάρχη, άλλα 33 στρέμματα κρίθηκαν το 2007 ως μη δασικά.
Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που είχε έρθει τότε στο δημοτικό συμβούλιο υποδείκνυε σαφώς ότι ο δήμος, επικαλούμενος το έννομο συμφέρον που έχει οιοσδήποτε πολίτης ή και νομικό πρόσωπο για την προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων, θα έπρεπε να μελετήσει σε βάθος τη συγκεκριμένη απόφαση των χαρακτηρισμών, προκειμένου να ασκήσει προσφυγή στις περιπτώσεις των εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν ως μη δασικές. Η διοίκηση, όμως, εισηγήθηκε να γίνει προσφυγή για όλες συνολικά τις περιπτώσεις, υποκύπτοντας κυρίως στις πιέσεις των κατοίκων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα δασικά και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν ούτε και μπορούν να χτίσουν ή να εκμεταλλευτούν διαφορετικά τις ιδιοκτησίες τους.
Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί για το δασικό ή μη δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής, για την οποία οι κάτοικοι καταγγέλλουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» ως προς την ανοικοδόμησή της και η οποία παραμένει εκτός σχεδίου. Ελλείψει, πάντως, δασικού κτηματολογίου, εξακολουθούν να ελπίζουν σε τέτοιες ενέργειες υποστήριξης και πιέσεις, πολύ περισσότερο με τον τρόπο που γίνεται στη χώρα μας η επίλυση των δασικών αμφισβητήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διοίκηση του δήμου διάλεξε να είναι και με το πράσινο και με τους δημόες, αποφεύγοντας να διατυπώσει συγκεκριμένη πολιτική και άποψη πάνω στο ζήτημα που έχει προκύψει.

Με άδεια οικοδομής από το 1987!
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξετάστηκε αίτημα ιδιοκτήτη για οικόπεδο 1,3 στρεμμάτων επί των οδών Δήμητρος και Γιασεμιών, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως δασικό με την απόφαση του δασάρχη Πεντέλης το 1999 (η περιοχή ήταν δάσος το 1937, αλλά τώρα δεν είναι) και αποχαρακτηρίστηκε το 2007 βάσει της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων.
Το «τραγελαφικό» του θέματος που ταλαιπωρεί σε παρόμοιες περιπτώσεις και αρκετούς άλλους πολίτες και φανερώνει ανάγλυφα τις αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, είναι ότι από το 1987 έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο  έχει ήδη οικοδομηθεί. Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια από την Πολεοδομία, ακόμη και για εργασίες μικρής κλίμακας, εφόσον εκκρεμεί η ένσταση του δήμου κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής που έκρινε το οικόπεδο ως αγροτική έκταση. Γι? αυτό και ο ιδιοκτήτης του ζήτησε την παραίτηση του δήμου από την υπόθεση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή επιλύσεως δασικών αμφισβητήσεων δύναται να διενεργήσει και αυτοψία προς μόρφωση ασφαλέστερης γνώμης επί της υφιστάμενης στην επίδικη περιοχή κατάστασης και να αποφανθεί  αιτιολογημένα επί της προσφυγής. Με την απόφαση αυτή τερματίζεται και η «ενδικοφανής» διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεως ως δασικής ή μη και υπόκειται σε αίτηση ακυρώσεως μόνο ενώπιον του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα που αναμένεται να έχει καταλήξει σε μια πενταετία περίπου από σήμερα και η οποία θέτει σε «ομηρία» ιδιοκτησίες που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα.
Όπως τόνισε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, επισημαίνοντας ότι «η Καστρίτσα είναι μια ευαίσθητη περιοχή, όπου εκτός των δασικών θεμάτων, υπάρχουν και τα ιδιοκτησιακά, καθώς το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί εκτάσεις», η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μοναδική, αλλά θα σπεύσουν και άλλοι ιδιοκτήτες που θίγονται  να ζητήσουν αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο. Η δήμαρχος πρότεινε να αναβληθεί το θέμα -όπως και τελικά έγινε-, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης.
Και αυτό, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι και σήμερα ακόμα αποξηλώνονται δασικά τμήματα στην περιοχή με στόχο την οικοπεδοποίηση. Όπως έγινε το Νοέμβριο του 2005 σε έκταση της οδού Δήμητρος, η οποία από συμπαγές δάσος μετατράπηκε σε «κρανίου τόπος» εν μια νυκτί. Κόπηκαν 300 πεύκα και οι ιδιοκτήτες του το έκαναν  οικόπεδο σκεπάζοντάς το με χώμα. Πρόκειται για ιδιοκτησία για την οποία η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων αποφαίνεται το 2007 ότι «απώλεσε τη δασική της βλάστηση συνεπεία παράνομης εκχέρσωσης». Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Καστρίτσα.
Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Ερυθραίας, αν και ο δήμος νομιμοποιούται να παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα μέσα, οπότε η δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης και ουσιαστικά αποδέχεται την απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής, παρόλα αυτά, είναι δυνατόν μια τέτοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να επιφέρει και άλλα σχετικά αιτήματα ιδιοκτητών που έχουν έννομο συμφέρον. «Είναι πράγματι πιθανό πολλές από τις χαρακτηριζόμενες ως αγροτικές με την προσβαλλόμενη με αριθμ. 10/2007 απόφαση της επιτροπής, ιδιοκτησίες, να αδικούνται με την ασκηθείσα προσφυγή του δήμου, με την οποία ζητείται να παραμείνουν ως δασικές εκτάσεις, υπό την έννοια ότι εντός αυτών έχουν ανεγερθεί κατοικίες δυνάμει νομίμως εκδοθεισών αδειών οικοδομής από την αρμόδια Πολεοδομία, πλην όμως, ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του δικαστή ή του δασάρχη και να κάνει επιλογή για το ποιες από αυτές είναι πράγματι δασικές», υποστηρίζει σε πρόσφατη εισήγησή της η Νομική Υπηρεσία του δήμου.
Αλλά και οι γνώμες δημοτικών συμβούλων, όπως και η άποψη της διοίκησης, που  αποτυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν ότι οι υποθέσεις αυτές θα πρέπει να τελεσιδικήσουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων. Από την άλλη πλευρά, ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι θίγονται από τις ενέργειες του δήμου, απειλούν με αγωγές αποζημίωσης, καθώς πιστεύουν ότι αυτές είναι νομικά αστήρικτες και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν εκδηλωθεί προ του 2007.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.