Μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Ερυθραίας
που χαιρετίστηκε απ’ όλες τις πλευρές, πλην της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «ψηφοθηρία»
Την πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Ερυθραίας – ίσως μοναδική σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης – να φέρει ως πρώτο θέμα στο δημοκρατικό βήμα του δημοτικού συμβουλίου το «Ασφαλιστικό» χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν μέρος στη συζήτηση. Το βράδυ της Δευτέρας 31 Μαρτίου, την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν στο σύνολό του το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Πετραλιά, στο δημοκρατικό βήμα της πόλης μας γινόταν λόγος για ρυθμίσεις στα όρια της νομιμότητας, αποτέλεσμα της καταλήστευσης των αποθεματικών των ταμείων και για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η επαναλειτουργία του δημοκρατικού βήματος πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόταση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με θετικό αποδέκτη τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, πλην της ΝΔ που με επιστολή της εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έστειλε εκπρόσωπο, αλλά και οι παρευρισκόμενοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ως εισηγητές στη συζήτηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, Γεώργιος Κουτρουμάνης, πρόεδρος ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Κακαβάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ και μέλος του ΚΚΕ, Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος ΓΣΕΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού, και Όθων Φλωράτος, τέως γενικός διευθυντής ΛΑΟΣ, γραμματέας των ΟΚΕ.
Εκείνο πάντως που ήταν αυτονόητο για όλους τους παραπάνω βάσει των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού και αποτέλεσε άλλωστε τη βάση διαλόγου και τελικά της λαϊκής αποδοκιμασίας του νομοσχεδίου Πετραλιά το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν εξίσου ορατό για την Τ.Ο της ΝΔ Νέας Ερυθραίας. Με επιστολή της που διαβάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, απουσία εκπροσώπων της, ισχυρίστηκε ότι «δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές». Ήταν ουσιαστικά μια επιστολή «διαμαρτυρίας» προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που μετά τα «συγχαρητήρια» για την επαναλειτουργία του θεσμού του δημοκρατικού βήματος, καταφερόταν με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της διοίκησης του δήμου για την πρωτοβουλία της να συζητηθεί το θέμα του Ασφαλιστικού. «Να συζητάμε έτσι απλά για να λέμε ότι κάτι κάναμε χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε το σκεπτικό της συζήτησής μας στους αρμόδιους φορείς είναι δημαγωγία και φτηνή πολιτική που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο, εκτός από την τυχοδιωκτική πολιτική διαφήμιση που προσπαθεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενοι ένα σοβαρό πολιτικό θέμα και που το ανήγαγαν σε ευκαιριακή ψηφοθηρία υπέρ τους. Πραγματικά λυπούμαστε που δεχτήκατε να εγκλωβιστείτε και εσείς ως διοίκηση του δήμου σε αυτό το φτηνό πολιτικό παιχνίδι άνευ ουσίας, απλά για να εξυπηρετήσετε και εσείς το δικό σας ψηφοθηρικό πελατολόγιο», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα μέλη της Τ.Ο ΝΔ Νέας Ερυθραίας, προσπαθώντας να εξηγήσουν τους λόγους που δεν δέχτηκαν να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση.
Απάντηση Ταμβάκη σε Ν.Δ.
H δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, στο συνδυασμό της οποίας μετέχουν μέλη της Τ.Ο. της ΝΔ, όπως άλλωστε και στη διοίκηση του δήμου, αντέκρουσε τα παραπάνω, τονίζοντας πως «θέλουμε να γνωρίζουμε τις απόψεις όλων των κομμάτων ενός κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, δεν αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι πουθενά, ούτε και παίζουμε φθηνό ή ακριβό πολιτικό παιχνίδι, αλλά θα έπρεπε να είναι εδώ εκπρόσωποι της Τ.Ο. ΝΔ για να μας εκφράσουν τις απόψεις τους». Η δήμαρχος μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων των κομμάτων για το Ασφαλιστικό, η δήμαρχος δήλωσε από την πλευρά της: «Εκτός του ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρέθηκαν σε μια περίοδο αμηχανίας και μη ετοιμότητας. Όλοι οι αγώνες πολιτικά δείχνουν μια αντίσταση και ασφαλώς θα έπρεπε να γίνουν και οι απεργίες όπως και το δημοψήφισμα που προτείνεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να καταθέσει μια μορφή αρνησικυρίας, όπως επίσης και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σύρθηκαν κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εκλογών με λίστα. Το μέλλον για την ανατροπή του νόμου για το Ασφαλιστικό είναι η προσφυγή στο ΣτΕ με τη συνεργασία όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Προηγουμένως, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Δημάκης, ο οποίος συντόνισε και τη διαδικασία στο δημοκρατικό βήμα, δήλωσε σχετικά με την εισαγωγή του θέματος του Ασφαλιστικού σε δημόσια συζήτηση: «Οι ημέρες που προηγήθηκαν της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου κατέγραψαν τη λαϊκή αποδοκιμασία. Οι απεργίες δεν έκαμψαν όσους είχαν αποφασίσει να ψηφιστεί για να ξεχαστεί και τώρα βαδίζουμε στην επόμενη μέρα και επακολουθούν τα μεγάλα προβλήματα. Όμως υπάρχουν ελπίδες και οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν πρέπει να απενεργοποιούνται, δεν πρέπει να παραμένουν μοιρολάτρες των καταστάσεων. Πρέπει να βάζουν στόχους, να οργανώνονται, να ενημερώνονται, να αποκτούν γνώσεις και μέσα από αυτές να αναμένουν τις ανατροπές».
Τη συζήτηση στο δημοκρατικό βήμα του δημοτικού συμβουλίου παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον πολλοί δημότες, αρκετοί εκ των οποίων έκαναν τις παρεμβάσεις τους, όπως και εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Εκτός των δημοτών, στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό παρενέβησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Μουστάκη, επικεφαλής των «Δυνάμεων για μια Ερυθραία Νέα» και Στάθης Κύρλος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΝΕ Νίκος Μαραγκουδάκης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Ελευθεράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας Δημήτρης Φαφαλιός, η γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νέας Ερυθραίας Ελένη Δοντά και ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Μαθόπουλος. Στα αξιοσημείωτα ήταν η απουσία των δημοτικών συμβούλων της Νέας Ερυθραίας, πλην των όσων αναφέρθηκαν και των Γιάννη Τσαγκάρη, επικεφαλής των «Πολιτών Νέας Ερυθραίας» και Δημήτρη Ανδρεαδάκη. Παραβρέθηκαν επίσης στη συζήτηση ο πρόεδρος της Πανερυθραϊκής Ενότητας Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο επικεφαλής της ΡΕΚΕ Κωστής Χαλκιαδάκης και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Ερυθραίας Άννα Αναστασιάδου.
Γιώργος Κουτρουμάνης, εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ
«Ρυθμίσεις στα όρια
της νομιμότητας»
Για χαμηλό επίπεδο συντάξεων και εκχώρηση σε ιδιώτες έκανε λόγο ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τόνισε ότι η κυβέρνηση «καταργεί το νόμο Ρέππα και επαναφέρει τις ρυθμίσεις Σιούφα». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κανένας επαγγελματικός κλάδος δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε στη Βουλή με διαδικασία εξπρές χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να έχουν γνώση τι περιέχει. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως για τις γυναίκες και η μείωση των συντάξεων. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι το όχημα για χαμηλότερο επίπεδο παροχών. Με ποιο δικαίωμα μια κυβέρνηση διαθέτει αποθεματικά ταμείων για να κλείσει τις τρύπες άλλων, χωρίς να έχουν ερωτηθεί τα ίδια τα ταμεία; Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες για το πρόβλημα, που είναι η τεράστια εισφοροδιαφυγή που έχει φτάσει το 22% σήμερα και η πολιτική αναδιανομών των εισοδημάτων». Απαντώντας σε ερωτήσεις παρευρισκομένων, ο ίδιος έδωσε στοιχεία βάσει των μελετών της ΓΣΕΕ, που αποδεικνύουν ότι το ετήσιο οικονομικό όφελος από την πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου είναι 450 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί μόνο στο 8% της εισφοροδιαφυγής . Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ρυθμίσεις στα όρια της νομιμότητας», τονίζοντας ότι η ΓΣΕΕ θα ξεκινήσει διαδικασία δικαστικών προσφυγών. «Το σύστημα πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό με καθαρή τριμερή χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.
Θωμάς Κακαβάς,
εκπρόσωπος ΚΚΕ
«Στόχος οι συντάξεις ελεημοσύνης»
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θωμάς Κακαβάς δήλωσε πως «το ασφαλιστικό σύστημα του δικομματισμού δεν χρειάζεται διαχείριση αλλά ανατροπή», ενώ έκανε λόγο για «μεγάλη απάτη σήμερα της ΝΔ κατά των εργαζομένων». Ο κ. Κακαβάς ανέλυσε το πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό από το 1993 μέχρι σήμερα, παρομοιάζοντάς τες ως την «τέχνη του κεφαλαίου για σταδιακές αλλαγές και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ: «Τα ποσοστά συμμετοχής του κράτους από το ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία συνεχώς μειώνονται. Οι στόχοι για το Ασφαλιστικό είναι οι τρεις πυλώνες μιας κατώτατης σύνταξης ελεημοσύνης, κατά δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία και τέλος, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές γίνονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Σήμερα με ένα τεράστιο παραγόμενο πλούτο τα δικαιώματα των εργαζομένων μειώνονται». Ο κ. Κακαβάς άσκησε επίσης δριμεία κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της γενικής συλλογικής σύμβασης με «αυξήσεις-ψίχουλα» την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στους δρόμους, αλλά και για το επίπεδο του 10% της μερικής απασχόλησης που έθεσε. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ τους καλεί σε «ενότητα υποταγής», καθώς «τη στιγμή που ενισχύσει τέτοιες πολιτικές των κυβερνήσεων δεν μπορεί να παλεύει και ενάντια στο Ασφαλιστικό» και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Ας ανθίσουν όλα τα λουλούδια».
Αλέκος Καλύβης, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
«Καταληστεύτηκαν
τα αποθεματικά
των ταμείων»
Για «καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων» που οδήγησε σταδιακά σε ένα σύστημα που δίνει χαμηλές συντάξεις μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης. Αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Ερυθραίας να ανοίξει το δημοκρατικό βήμα με το φλέγον θέμα του Ασφαλιστικού, μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να διευρυνθεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ εστίασε μεταξύ άλλων και στα εξής:
«Αν όλα πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε δίνουμε άλλοθι στην κυβέρνηση. Χρειάζεται να παλέψουμε μέσα από τα συνδικάτα για την ανατροπή του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουμε. Τα τρία ”δεν” Καραμανλή και η δέσμευσή του ότι δεν θα θίξει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα ξέμειναν στο δρόμο. Αν δεν επιστραφούν τα αποθεματικά και δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις τους, κανένα ταμείο δεν θα επιβιώσει. Η ανασφάλιστη εργασία της τάξεως του 25% έχει σοβαρό αντίκτυπο στις εισφορές των ταμείων. Μόνο για το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι χρειάζεται ένα επιπλέον ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να επιβιώσει το ταμείο για άλλα 30-40 χρόνια. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να μεταφερθεί στο κοινωνικό σύνολο μέσω της φορολογίας. Η λύση του νεοφιλελευθερισμού είναι η ιδιωτική ασφάλιση και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που οδηγεί σε κοινωνίες ζούγκλας». Ο κ. Καλύβης πρόσθεσε επίσης έπειτα από ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς θα προσφύγουν στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και κάλεσε τα συνδικαλιστικά όργανα να αρνηθούν να ορίσουν μέλη τους στα Δ.Σ. των νέων ενοποιημένων ταμείων.
Όθων Φλωράτος, εκπρόσωπος ΛΑΟΣ
«Γραφειοκρατικό τερατούργημα
χωρίς λύσεις»
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Όθων Φλωράτος έκανε λόγο για «γραφειοκρατικό τερατούργημα, ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κάτι, αλλά ούτε και διασφαλίζει τίποτα για το μέλλον», ενώ ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός του για το ασφαλιστικό σύστημα. «Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπονται μειώσεις των συντάξεων μέχρι και 26%», ανέφερε ο κ. Φλωράτος και αφού εστίασε ιδιαίτερα στο δημογραφικό πρόβλημα -1,5 εργαζόμενος θα αντιστοιχεί για τις απολαβές ενός συνταξιούχου μέχρι το 2055, ενώ οι εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 60%- έκανε τις εξής προτάσεις: «Να καταργηθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και να ενσωματωθούν στους μισθούς ώστε να προκύψει αύξηση της αγοραστικής δύναμης κατά 30%, να δίνονται οι συντάξεις από τη φορολόγηση επί του τζίρου των επιχειρήσεων και οι παροχές υγείας για όλους με δαπάνες του κράτους. Χρειάζεται ένας ασφαλιστικός κρατικός φορέας για όλους, αλλά και η δημιουργία τράπεζας από τα αποθεματικά των ταμείων ώστε να ενισχυθούν επιπλέον». Στη δευτερολογία του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «ότι η εφαρμογή του Ασφαλιστικού δεν θα προχωρήσει» και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το οποίο συστρατεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.