252-dimotiko.jpgΈνα μήνα μετά την αυτοψία της Πολεοδομίας προχώρησαν σε περίφραξη του χώρου – Το μπαλάκι στον ΟΣΚ για την αποκατάσταση των ετοιμόρροπων κτισμάτων

Για «εγκληματική αμέλεια» και μη λήψη των απαραίτητων μέτρων με αποτέλεσμα να εκτίθενται καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο 250 και πλέον μαθητές, οι οποίοι εξακολουθούν, παρά τον έλεγχο και το πόρισμα της Πολεοδομίας να περιφέρονται ελεύθερα στα «ετοιμόρροπα», όπως τα χαρακτηρίζει η υπηρεσία, κτίσματα (γυμναστήριο και υπόστεγο) του 1ου Δημοτικού Σχολείου κατηγόρησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τη δημοτική αρχή.
Το θέμα συζητήθηκε ως κατεπείγον στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έπειτα από καταγγελία της γενικής συνέλευσης των γονιών, την εγκυρότητα της οποίας, πάντως, αμφισβήτησε η δήμαρχος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στην αίθουσα με φραστικές επιθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και γονιών. Η δήμαρχος αποκάλυψε ωστόσο ότι έχει ζητήσει από τη Νομαρχία Αθηνών αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων στη Νέα Ερυθραία. Πέρα από το τυπικό μέρος της υπόθεσης και το ποιοι γονείς υπογράφουν το κείμενο της καταγγελίας, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι τα όσα διαπιστώνει και προτείνει στην έκθεσή της η Πολεοδομία, προς άρση της επικινδυνότητας των σχολικών χώρων, για τα οποία δυο μήνες σχεδόν μετά τον έλεγχο ο δήμος δεν έπραξε τα δέοντα. Έπειτα από την πίεση που άσκησαν οι γονείς, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη με εντολή της δημάρχου τα συνεργεία του δήμου περιέφραξαν τα επικίνδυνα κτίσματα ώστε να μην είναι προσπελάσιμα από τους μαθητές, ενώ για το θέμα της αποκατάστασής τους ο δήμος ρίχνει το μπαλάκι στον ΟΣΚ.
Στην «έκθεση επικίνδυνου γυμναστηρίου και υποστέγου από άποψη στατικής και δομικής (ετοιμόρροπου)» όπως είναι επακριβώς ο τίτλος της, η Πολεοδομία καταλήγει έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 22 Ιανουαρίου 2008: «Για τους λόγους αυτούς είναι επικίνδυνα από άποψη στατική και δομική το γυμναστήριο και το υπόστεγο» και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνει έλεγχος υγρομόνωσης των πλακών του γυμναστηρίου και του υποστέγου και στη συνέχεια έντεχνη αποκατάσταση αυτής, έλεγχος των πλακών και των οπλισμών τους και αποκατάσταση των οξειδώσεων και των ρωγμών, όπως και να τεθεί σε αχρησία ο χώρος του γυμναστηρίου και του υποστέγου μέχρι την αποκατάστασή τους. Όπως επισημαίνει η υπηρεσία, οι αναφερόμενες εργασίες πρέπει να εκτελεσθούν κάτω από την υπεύθυνη επίβλεψη κατά νόμο τεχνικού σε προθεσμία ενενήντα ημερών από την κοινοποίηση της έκθεσης και με την έκδοση της κατάλληλης οικοδομικής άδειας. Η έκθεση κοινοποιήθηκε προς το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ερυθραίας, τον Δήμο Νέας Ερυθραίας, τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας θέλησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, εστιάζοντας κυρίως στο τυπικό μέρος της καταγγελίας των γονέων, η οποία ήρθε ανυπόγραφη στο δημοτικό συμβούλιο. Η ίδια δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να περιφράξουν τον επικίνδυνο χώρο ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μαθητές, εντολή η οποία τελικά δεν εκτελέστηκε μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή της καταγγελίας από πλευράς των γονιών. Για την αποκατάσταση του γυμναστηρίου και του υποστέγου, η δήμαρχος έριξε τις ευθύνες στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, κλιμάκιο του οποίου έκανε αυτοψία στο χώρο αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη το σχετικό πόρισμα.
Όπως όλα δείχνουν, το κόστος της μελέτης και των εργασιών αποκατάστασης των επικίνδυνων κτισμάτων θα αναλάβει τελικά ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, καθώς και ο ΟΣΚ υποβάθμισε το θέμα της επικινδυνότητας για τους μαθητές και διεμήνυσε στη δήμαρχο ότι το «ταμείον είναι μείον». Το πρόβλημα βέβαια, όπου έχει σκοντάψει και το γνωστό θέμα της προσθήκης των πέντε νέων αιθουσών που «σέρνεται» εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί να εκταμιεύσει τα 450.000 ευρώ περίπου που έχει διαθέσει για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, βρίσκεται ακριβώς στην έκδοση της οικοδομικής άδειας. Τα κτίσματα που έκρινε η Πολεοδομία ετοιμόρροπα έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα χωρίς άδεια και χρειάζεται η προηγούμενη νομιμοποίησή τους, αφού στο χώρο αυτό προβλέπονταν και η προσθήκη των αιθουσών. Πλέον, θα πρέπει να αναθεωρηθούν συνολικά τα σχέδια της προσθήκης, αφού τόσο το γυμναστήριο όσο και το υπόστεγο κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση.

Και ερώτηση Κουβέλη στη Βουλή
Με πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης αναφέρεται στα «επικίνδυνα κτίσματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας». Ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας και δεδομένης της ακαταλληλότητας των ως άνω κτισμάτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: «Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν ώστε να κατεδαφιστούν τα επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των μικρών μαθητών κτίσματα και να ανεγερθεί νέο, σύγχρονο και ασφαλές γυμναστήριο»;
Πρόκειται για τη δεύτερη ερώτηση στη Βουλή, στο χρονικό διάστημα που αποκαλύφθηκε και δημοσιοποιήθηκε το θέμα από τη «Ν.Ε.», έπειτα και από την προηγούμενη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθήνας της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως μας ενημέρωσαν, ωστόσο, από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς, κάτι που θα μπορούσε να διαφωτίσει και το ζήτημα για το ποιος φέρει την ευθύνη αποκατάστασης των ετοιμόρροπων σχολικών κτισμάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.