Γράφει η Βασιλική Πιτούλη,
οικονομολόγος, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση   bibliofagos.vasilikipitouli.gr

Ήταν ένα όμορφο, ζεστό βράδυ του Ιουλίου, είχα ειδοποιηθεί από το Γιώργο Θωμάκο ότι κάτι καλό ετοιμάζεται «στη χώρα της ονειροφαντασίας» και αποφάσισα να ανταποκριθώ.
Στη συμβολή των οδών Ιωάννας Δρυμπέτη και Κερκύρας, σε μια ευρύχωρη αυλή, στεγάζεται το Λαϊκό Θέατρο Ν. Ερυθραίας, και ανεβάζει την παράσταση Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μπουσδούκου, μετάφραση Πολύβιου Δημητρακόπουλου, διασκευή Ανδρέα Βουτσινά, μουσική ? στίχους Βασίλη Δημητρίου, σκηνικά ? κοστούμια Μαρίας Ποθητού, χορογραφία Μαρίζας Τσίγκα, μουσική διδασκαλία Θανάση Κελεπούρη, ήχους και φωτισμούς Δημήτρη Τσιούμα. Χορηγοί το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς και η Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας.
Θα είναι περιττολογία να εξυμνήσω το κείμενο του Αριστοφάνη, που άντεξε τόσους και τόσους αιώνες, κι έφτασε στις μέρες μας εντυπωσιακά επίκαιρο, ακριβώς γιατί εμπεριέχει πανανθρώπινα, διαχρονικά μηνύματα. Οι καταχρήσεις της εξουσίας, η αγανάκτηση (και η επανάσταση) του απλού ανθρώπου, η πάλη των δύο φύλων, η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άντρες αν αφεθούν να κυβερνήσουν με γνώμονα την ανθρωπιά, ένα οικουμενικό όραμα ισότητας και αδερφοσύνης. Όλα αυτά ντυμένα την απελευθερωτική αθυροστομία του αριστοφανικού λόγου, που δεν αφήνει τίποτε σε χλωρό κλαρί. Σπαρταριστά τα ονόματα των ηρώων, ενδεικτικά αναφέρω τον Καυλαγόρα.
Εκείνο που οφείλω να τονίσω είναι ότι ή παράσταση ήταν επαγγελματικού, και όχι ερασιτεχνικού επιπέδου, μια απρόσμενη έκπληξη. Από τους πολύ καλούς ηθοποιούς αναγκαστικά θα ξεχωρίσω μόνο την Ολυμπία Λιάσκα στο ρόλο της Πραξαγόρας.
Ζητώ συγγνώμη που δεν αναφέρω τους υπόλοιπους, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον περιορισμένο χώρο. Έδεναν αρμονικά σαν σύνολο, ανεβάζοντας τον πήχη για τις επόμενες δουλειές. Ένα εύγε σε όλους.
Δε μπορώ να μην αναφέρω το εξής: Ένας συναγερμός χτυπούσε ενοχλητικότατα πάνω από μια ώρα, καταστρέφοντας τη μεγαλύτερη απόλαυση της παράστασης. Οι άνθρωποι του Λαϊκού θεάτρου μου είπαν ότι ειδοποίησαν την αστυνομία, αλλά ?τίποτε.
Υπάρχουν υποψίες ότι οι ιδιοκτήτες το κάνουν επίτηδες. Τόση περιφρόνηση στην τέχνη, στο κοινό που έχει πληρώσει σε καιρούς χαλεπούς για να ευχαριστηθεί λίγο ποιοτικό θέατρο; Ντροπή, πια. Ας το ακούσουν οι ιθύνοντες και ας λάβουν μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.