ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Πολλά είναι τα σημεία στο άρθρο της  δημάρχου  με τίτλο «Επενδύουμε για μια πόλη προσβάσιμη εξοικονομούμε την αειφόρο ανάπτυξη» (εφημερίδα Η Ν. Ερυθραία κάθε εβδομάδα αρ. φύλλου 323), που αξίζουν σχολιασμό.  Επιχειρείται μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης, η οποία στόχο έχει να φορτίσει συναισθηματικά κάποιους ανθρώπους.  και καθόλου να βοηθήσει στο να κατανοήσει κανείς πως και για ποιους λόγους έχει διαμορφωθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο η πόλη της Ν. Ερυθραίας. Η ιστορική αναδρομή που επιχειρείται αγνοεί ότι οι πόλεις διαμορφώνονται από ένα πλήθος παραγόντων και κυρίως συμφερόντων. Αγνοεί ότι η γη είναι εμπορεύσιμο είδος που η αξία της καθορίζεται από τη θέση, το περιβάλλον και την υφιστάμενη νομοθεσία.
Θα πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε στην κ. δήμαρχο ότι εκτός από την εγκατάσταση των προσφύγων (Συνοικισμός) όλες οι επεκτάσεις που ακολούθησαν ξεκίνησαν από ιδιωτικούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς (1926 Συνεταιρισμός Καστριού/ 1950 Συνεταιρισμός Βουλευτών / 1953 Συνεταιρισμός Εθνικιστικών Αναπήρων Πολέμου).  Οι δύο πρώτοι επηρέασαν ουσιαστικά τη μορφή του δήμου, γιατί δημιούργησαν αποκλειστικά οικιστικούς πυρήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιφορτισθεί με όλες τις χρήσεις που δεν επιθυμούσαν, ο συνοικισμός. Ο χαρακτήρας των περιοχών αυτών έχει παρασύρει λιγότερο την περιοχή των Εθνικιστών και σαφώς περισσότερο αυτή του Μορτερού. Ενδεικτικό του τελευταίου αποτελεί παλαιότερο αίτημα κατοίκων η περιοχή να μετονομασθεί σε Νέο Καστρί.
Η οικονομική ζωή των προσφύγων του συνοικισμού ήταν πράγματι στενά συνδεδεμένη με αυτή την ανισόρροπη ανάπτυξη και διαμόρφωση της πόλης. Σε αυτή τη διαμόρφωση οφείλει επίσης ο συνοικισμός την εξέλιξη του σε μια μεσοαστική  περιοχή, όπου οι κάτοικοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια την γη τους να αποκτά μεγάλη εμπορευματική αξία.
Όλα όμως έχουν ένα τίμημα.
Ο πληθυσμός της πόλης μας τις τελευταίες 2 δεκαετίες αυξάνεται, όπως και στις πόλεις βορειότερα της Ν. Ερυθραίας. Όλα αυτά όμως συντελούνται χωρίς την παρουσία εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, με την απουσία συσχέτισης των χρήσεων γης για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συγκοινωνιακών υποδομών. Μοιραία λοιπόν η Ελ. Βενιζέλου έχει υποστεί το κυκλοφοριακό έμφραγμα που παρακολουθούμε, όπως μοιραία ο οικισμός του Καστριού δέχεται συνεχώς όλο και περισσότερο αυξημένες διαμπερείς κυκλοφοριακές ροές.
«Η χρηματοδότηση της νέας αστικής γεωγραφίας των κοινόχρηστων χώρων διαμορφώνεται σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων, μακριά από τα τοπικά κοινοβούλια», ομολογεί η κ. δήμαρχος. Η ομολογία αυτή αποτελεί αλήθεια είναι όμως η μισή αν και αποκαλυπτική της αντίληψης που η κ. δήμαρχος έχει για το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Μια αντίληψη που θέλει την τελευταία υποταγμένη στην κάθε κεντρική εξουσία, απονευρωμένη, ισχνή και αδύναμη ως προς τον διεκδικητικό της ρόλο.
Για να μάθουμε όμως την άλλη μισή περιμένουμε από τη κ. δήμαρχο να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
Ποια είναι τα «άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων» που της υπαγορεύουν έως σήμερα να παρακολουθεί αδιάφορα την κατάληψη των πεζοδρομίων της πόλης από τα αυτοκίνητα;
Ποια «άλλα κέντρα» έως σήμερα της υπαγορεύουν να παρακολουθεί την κατάληψη των πρασιών εμπορικών καταστημάτων από παράνομες κατασκευές;
Ποια «άλλα κέντρα» της υπαγορεύουν να «σφυρίζει αδιάφορα» όταν καταλαμβάνεται και κτίζεται παράνομα δημόσιος-δημοτικός χώρος;
Ποια «άλλα κέντρα» τέλος της επιβάλουν να προτείνει και να ψηφίσει την αλλαγή χρήσης γης για το οικοδομικό τετράγωνο 275;
Και θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και σχετική νομοθεσία. Γιατί λοιπόν δεν εφαρμόζεται;
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα στην πόλη μας η κ. δήμαρχος επιχειρηματολογεί στη βάσει της «αειφόρου ανάπτυξης».
Όμως καμιά σχέση δεν έχουν τα παραπάνω έργα τόσο σε επίπεδο κλίμακας όσο και σε περιεχόμενο  με τον όρο. Ισχυρίζομαι δε ότι είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επανειλημμένα έχω υποστηρίξει ότι οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αυξήσουν τον κυκλοφοριακό φόρτο στην Ελ. Βενιζέλου. Αυξημένος αριθμός αυτοκινήτων σημαίνει κίνηση με μικρότερη ταχύτητα και τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της ρύπανσης.
Καμιά σχέση δεν έχουν επίσης με τον όρο που χρησιμοποιεί της «βιώσιμης κινητικότητας». Παρόμοιου τύπου πολιτικές προωθούν τις ήπιες εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, με στόχο την μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Για να είναι αποτελεσματικές προϋπόθεση είναι να προηγηθούν άλλα σημαντικότερα πράγματα (ανάπτυξη μέσων μαζικής μεταφοράς, πολιτικές στάθμευσης κ.ά) και φυσικά να αναφέρονται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Η κ. δήμαρχος αιφνιδίως ανακαλύπτει ότι χρειάζεται ενημέρωση και ευρεία συναίνεση. Όμως στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου έχει συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Αλήθεια κ. δήμαρχε πόσες φορές συνεδρίασε για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη επιτροπή;
Με ποιο τρόπο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι (πλην αυτών της περιοχής του Καστριού) για τις νέες πολεοδομικές παρεμβάσεις;
Είναι άραγε ψέματα ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο, ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης και με την ένδειξη του κατ επείγοντος;
Έστω και την ύστατη στιγμή η κ. δήμαρχος θα πρέπει να παραμερίσει τις μεγαλοστομίες και τους δογματισμούς. Λύσεις μπορεί να βρεθούν. Σε διαφορετική περίπτωση αντί να «εξοικονομούμαι την αειφόρο ανάπτυξη» θα προάγουμε την αειφόρο μπουρδολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.