Πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους της χώρας για τη συμμετοχή των δήμων τους στην υλοποίηση του ελληνικού ενεργειακού προγράμματος «Helios» απηύθυνε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για πρόγραμμα παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την  εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης γνωστοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με όσους δήμους επιθυμούν να προτείνουν προς αξιοποίηση μεγάλες δημόσιες εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας -κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων- στην περιοχή ευθύνης τους, όπου θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως, φωτοβολταϊκά συστήματα.
Στην πρόσκλησή του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρεται στα εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει το ΥΠΕΚΑ, μέσω και του προγράμματος «Ήλιος», να καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο στην προώθηση της Πράσινης Ενέργειας, εξέλιξη που θα τονώσει ταυτόχρονα και την εθνική οικονομία.
Πέραν των αντισταθμιστικών οφελών για τους δήμους, οφέλη αναμένεται να υπάρξουν και για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 20-30 δισ. ευρώ από τα έσοδα του προγράμματος «Ήλιος» για την απόσβεση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, μέσω τιτλοποίησής τους.
Το «Helios» προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, με τα έσοδα να υπολογίζονται σε 80-100 δισ. ευρώ για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.
Το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων σε 10 γιγαβάτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.