Από τη Νέα Ερυθραία το «νέο πρόσωπο στη Β΄ Αθήνας»
linou_athina

Πάντα οι αποφάσεις της στρέφονταν γύρω από τον άνθρωπο. Επέλεξε την Ιατρική  για να είναι χρήσιμη στους ανθρώπους. Την κέρδισε η δημόσια υγεία για να μπορεί να προσφέρει σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Harvard, ειδική σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων και Περιβάλλοντος, με πλούσιο επιστημονικό έργο και συμβολή στο νομοθετικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που στοχεύει στην προστασία της υγείας με την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας σε πολλούς δήμους.
Η Αθηνά Λινού είναι «το νέο πρόσωπο στη Β Αθήνας». Συντοπίτισσά μας, γνωστή  στη Νέα Ερυθραία, είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη στην τοπική κοινωνία, καθώς τιμά με την παρουσία της και συμμετέχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις του δήμου, ως προσωπικότητα διεθνούς επιστημονικού κύρους. Σήμερα, θεωρεί καθήκον της να προσφέρει την εμπειρία της και να αγωνιστεί για την αναδιαμόρφωση της υγείας του τόπου μας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, απαντάει στις ερωτήσεις της «Ν.Ε.», για ποιους λόγους θα πρέπει να την εμπιστευθούν οι συμπολίτες της την επόμενη Κυριακή. Ειδικά για τη Νέα Ερυθραία δηλώνει πως «είναι τιμή για εμάς που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατοικεί στην πόλη μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ιστορικός και δημοκρατικός δήμος από τον δικό μας, από τον οποίο εφορμούν πρωθυπουργοί»

  Άποψη από τη συγκέντρωση της Αθηνάς Λινού στο Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 30/9
Άποψη από τη συγκέντρωση της Αθηνάς Λινού στο Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 30/9

– Πολύτεκνη, εργαζόμενη, καθηγήτρια και τώρα υποψήφια Γιατί ζητάτε την ψήφο των συμπολιτών σας σε αυτές τις εκλογές;
«Γιατί θεωρώ καθήκον μου να αγωνιστώ και εγώ για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας υγείας, της εργασίας και της παιδείας. Θεωρώ καθήκον μου να παλέψω για την ελληνίδα γυναίκα, τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και το περιβάλλον. Σήμερα ιδιαίτερα, καθώς η δύσκολη οικονομική κατάσταση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για κοινωνικό κράτος. Θέλω με σθένος και αποφασιστικότητα να υποστηρίξω στη Βουλή όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την εργασία και την παιδεία του τόπου μας, ώστε να γίνουν νόμοι για όλους μας. Ζητώ λοιπόν την ευκαιρία να προσφέρω την εμπειρία τόσων χρόνων για την αναβάθμιση της χώρας».

– Ως «νέο πρόσωπο στη Β Αθήνας», όπως είναι το πολιτικό σας μήνυμα προς τους  ψηφοφόρους, με ποιες δράσεις φιλοδοξείτε να φέρετε αέρα ανανέωσης στην πολιτική και στην κοινωνία;
«Ο ελληνικός λαός απαιτεί την ανανέωση του πολιτικού κόσμου, γεγονός που καταλαβαίνω και μέσα από την επαφή μου με τους ανθρώπους. Δεν αναζητεί απλούς διαχειριστές της εξουσίας, αλλά πρόσωπα με φρέσκιες, πρωτότυπες ιδέες που δεν φοβούνται να μιλήσουν ξεκάθαρα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ο ελληνικός λαός, επίσης, απαιτεί και έχει ανάγκη από ανθρώπους έντιμους και άφθαρτους, που όχι μόνο ξέρουν να οραματίζονται μια νέα πολιτική, αλλά μπορούν και να εγγυηθούν την υλοποίησή της. Οι θέσεις μου είναι νέες για την πολιτική, και είμαι περήφανη γι αυτό. Είναι όμως ιδέες βασισμένες σε 30 χρόνια έρευνας και πράξης στον κλάδο της δημόσιας υγείας και της ακαδημαϊκής διδασκαλίας. Πιστεύω ότι η εμπειρία και η τεχνογνωσία είναι απολύτως αναγκαία στην πολιτική ώστε να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά».

– Για ποιους λόγους πρέπει ο πολίτης στις 4 Οκτωβρίου να εμπιστευθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ;
«Για δύο λόγους. Ο πρώτος, για τα μέτρα που θα πάρει για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Δεδομένης της παρούσας οικονομικής κατάστασης χρειαζόμαστε το κοινωνικό κράτος όσο ποτέ άλλοτε. Το ΠΑΣΟΚ δεν στοχεύει σε σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά υπόσχεται να στηρίξει την παιδεία, την υγεία, την εργασία. Για το λόγο αυτό, έχει ως κεντρικό του σύνθημα το Πρώτα ο πολίτης , διότι σκοπεύει να στηρίξει τον εργαζόμενο οικονομικά, σε θέματα πρόνοιας, υγείας, παιδείας, αλλά και στην καθημερινότητα του. Δεύτερον, για τα νέα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ. Νέα πρόσωπα, με τεχνογνωσία, εμπειρία και εντιμότητα. Προσωπικά προέρχομαι από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και τον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχος μου είναι να προσφέρω μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία μου και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα με αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι πολίτες και οι ασθενέστερες, κυρίως, τάξεις, χρειάζονται μια κυβέρνηση που να έχει ευαισθησία και να αξιοποιεί έμπειρα, μορφωμένα και ηθικά στελέχη για να επιτελέσει το έργο της».

– Τα δημόσια νοσοκομεία πνίγονται στα χρέη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε νοσοκομειακά υλικά. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;
«Τα νοσοκομεία χρειάζονται νοικοκύρεμα. Χρειάζονται καλύτερη και σωστή διαχείριση, επιλογή λύσεων χαμηλού κόστους (π.χ. ελεγμένα αντίγραφα στα φάρμακα), καθώς και έλεγχο προμηθειών, ώστε να προμηθεύονται αυτά που πραγματικά χρειάζονται. Τα νοσοκομεία, όμως, αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης. Είναι απαραίτητη η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών, όπως και η χρήση των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών, την οποία στοχεύουμε πλέον να αξιοποιήσουμε προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος, χρήματα αλλά και να μειωθεί η ταλαιπωρία ασθενών και προσωπικού».

– Η δημόσια υγεία αναφέρεται σε κάτι περισσότερο από την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων; Τι είναι εφικτό να αλλάξει τα επόμενα χρόνια και τι θα απαντούσατε σε έναν ασφαλισμένο εάν σας εξέφραζε παράπονα για την κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;
«Η δημόσια υγεία όντως δεν είναι μόνο η θεραπευτική περίθαλψη, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Είναι και η έγκαιρη διάγνωση, η οποία μπορεί να προλάβει πολλά χρόνια νοσήματα, όπως τον καρκίνο του μαστού. Είναι η ενημέρωση του ηλικιωμένου που μπορεί να τον προστατεύει από τα ατυχήματα. Είναι η εξασφάλιση καθαρού νερού που μας προστατεύει από νοσήματα του γαστρεντερικού και καθαρού αέρα που μας προστατεύει από το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονος. Η ενίσχυση λοιπόν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προγράμματα πρόληψης που στοχεύουν στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πολίτη, είναι το προσωπικό μου στοίχημα. Πρόκειται για θέματα που έχω εκτενώς μελετήσει και διδάξει σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του κόσμου και έχω εφαρμόσει μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η υγεία των εργαζομένων αποτελεί ακόμη μια βασική προτεραιότητά μου, δεδομένης της έντονης δράσης μου τόσο ακαδημαϊκά και ερευνητικά, όσο και θεσμικά μέσα από επιτροπές για την προάσπιση της εργασιακής υγείας. Η μείωση των επαγγελματικών ατυχημάτων και νόσων, η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος εργασίας μας, στο οποίο περνάμε σημαντικό μέρος της ημέρας μας, είναι ζητήματα για τα οποία η κοινωνία μας καλείται να λάβει δράση. Οι Έλληνες ασφαλισμένοι έχουν απόλυτο δίκιο όταν διαμαρτύρονται ότι έχουν πληρώσει σε ολόκληρη τη ζωή τους για υπηρεσίες που δε λαμβάνουν. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι ταχεία, άμεση και απρόσκοπτη, γεγονός που σήμερα σπάνια συμβαίνει. Η υγεία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών υγείας είναι καιρός τώρα να πραγματοποιηθούν».

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ποιο ρόλο μπορεί να εκπληρώσει στο πλαίσιο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης;
«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Και αυτό δεν το υποστηρίζω μόνο θεωρητικά. Έχω εφαρμόσει πληθώρα προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε πολλούς δήμους και κοινότητες της χώρας και μπορώ να πω με σιγουριά ότι η σημασία της τοπικής κοινωνίας στη βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, θα αναφέρω τις δράσεις σε ΚΑΠΗ, όπου ενημερώσαμε τους ηλικιωμένους για την πρόληψη των ατυχημάτων και την ορθή χρήση φαρμάκων. Άλλα παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν δράσεις που αφορούν στη σωστή διατροφή, τη φυσική άσκηση και την πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων. Επίσης, επισκέψεις σε πληθώρα κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη έως και την Κρήτη, προκειμένου να ενημερώσουμε τους διαμένοντες στην ύπαιθρο και τους αγρότες για τη γρίπη των πουλερικών και την προστασία κατά την καθημερινή τους επαφή με ζώα και τα πουλερικά. Οι δήμοι και οι κοινότητες χρειάζονται τα κίνητρα και τα εφόδια, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν ανάλογα προγράμματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Σχετικός και πολύ σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος των δημοτικών ιατρείων και κέντρων υγείας, ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί. Η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά δράσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας, είναι από τους πρωταρχικούς στόχους που σκοπεύω να υποστηρίξω στη Βουλή».

– Πιστεύετε ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας, τη Νέα Ερυθραία, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος και πιθανός αυριανός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατοικεί εδώ;
«Είναι τιμή για εμάς που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατοικεί στην πόλη μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ιστορικός και δημοκρατικός δήμος από τον δικό μας, από τον οποίο εφορμούν πρωθυπουργοί. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον ξέρουμε όλοι. Το Γιώργο, τον απλό, τον ανθρώπινο, που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, γεγονός το οποίο μπορούμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.