251-basteas.jpgΣτην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η εφημερίδα είχε την τιμητική της. Με αφορμή την εκ νέου συζήτηση του θέματος της αλλαγής χρήσης στο οικοδομικό τετράγωνο ιδιοκτησίας Βωβού, η δήμαρχος βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο, όχι ως χώρου διαλόγου και αντιπαράθεσης απόψεων για την επίλυση  των προβλημάτων της πόλης, όπως αυτό της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ., αλλά ως ακροατήριο και… πρακτικογράφο της απάντησής της στην κριτική που της ασκήσαμε μέσα από μια σειρά άρθρα.
Δεν μας κάνει πια καμία εντύπωση ο πλούτος των επιχειρημάτων  της Δημάρχου κατά της εφημερίδας, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ιδού απόσπασμα από τον…  φιλιππικό της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο:
«Προβάλλοντας εκβιαστικά διλήμματα και επιδιώκοντας ποδηγεσία της πολιτικής ζωής ο τύπος… ε την αναφορά περί χαριστικών πράξεων υπέρ εγαλοκατασκευαστών, περί ένοχης σιωπής και ε την τακτική των υπονοούμενων ώστε να εκτοξεύονται ε έσως πλην σαφώς συκοφαντίες και διαβολές για τη δή αρχο και τη δη οτική Αρχή…»
Αντιπαρερχόμαστε τα φαιδρά περί «ποδηγεσίας» της πολιτικής ζωής και μένουμε στα περί «υπονοούμενων» και «συκοφαντίας».
Δεν αφήσαμε καθόλου υπονοούμενα. Μιλήσαμε σαφώς για αδικαιολόγητη στροφή της διοίκησης στο θέμα Βωβού. Η διοίκηση συνεχίζει να μην εξηγεί γιατί ενώ στην αρχική της εισήγηση και στο χάρτη που μοιράστηκε διατηρούσε τη χρήση αμιγούς κατοικίας, στη συνέχεια χωρίς επιχειρήματα αποφάσισε να προτείνει την αλλαγή χρήσης σε γενική γνωρίζοντας μάλιστα ότι: «Το ΣτΕ ασφαλώς και ενδέχεται να απορρίψει όλες τις γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου για αλλαγή χρήσης γης» (από την τοποθέτηση της δημάρχου).
Η αποδοχή της ένστασης Βωβού και η πρόταση για αλλαγή της χρήσης δεν ήταν προσωπική απόφαση της δημάρχου αλλά της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανερυθραικής Ενότητας. Χρήσιμο είναι να μάθουν οι πολίτες βάσει ποιων επιχειρημάτων κατέληξε η Ε.Ε. σε αυτή την απόφαση.
Χαιρόμαστε για την αλλαγή στάσης της διοίκησης. Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός της σχετικής αρθρογραφίας. Ο ρόλος της εφημερίδας, εδώ και 300 φύλλα, δεν είναι άλλος από το να ενημερώνει αντικειμενικά τους αναγνώστες της για όλα όσα  συμβαίνουν στην πόλη, αλλά και να ελέγχει τις πράξεις διοικούντων και αντιπολίτευσης.
Ο υπογράφων δεν διεκδικεί το αλάθητο αλλά το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στο κάθε πολίτη για το παρόν και το μέλλον της πόλης που ζει. Ανατρέχοντας στο αρχείο της εφημερίδας, βρήκα μια τοποθέτηση που είχα κάνει δημόσια σε συνέλευση των κατοίκων που είχε καλέσει η διοίκηση Μπουρίκα (αντιδήμαρχος η Κ. Μουστάκη) στον κήπο της Βίλας Κώστα, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2003 σχετικά με τις προτάσεις του Οργανισμού Αθήνας για την τροποποίηση του ΓΠΣ.
Αντιγράφω από το φύλλο 25 της 4/7/2003, σελίδα 3:
“Είναι θετικό ότι ο Οργανισμός Αθήνας μας δίνει το… δικαίωμα να αποφασίσουμε για την πόλη μας έξι μήνες μετά τις εκλογές, όπως επίσης είναι σωστό ότι το κείμενο της πρότασης τροποποίησης πρέπει να επιστραφεί ως επιεικώς απαράδεκτο. Ο ΟΡΣΑ αμφισβητεί ευθέως το Σύνταγμα κι εμείς αυτό συζητάμε τώρα”, τόνισε ο Π. Μπαστέας. “Το ΣτΕ απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή χρήσης γης προς το χειρότερο. Δεν μπορεί να μεταβληθεί αμιγής κατοικία σε γενική όπως προτείνεται. Ο ΟΡΣΑ ξαναβάζει ένα θέμα που κρίθηκε στο παρελθόν. Πού είναι ο Οργανισμός σήμερα να μας δώσει απαντήσεις; Η διοίκηση θα απαντήσει για τις προτάσεις του; Η αναθεώρηση του 1996 έλεγε ότι η πόλη έχει κορεστεί από επαγγελματικές χρήσεις και έδινε λύσεις για τη Χ. Τρικούπη και την Τατοΐου, ώστε να παραμείνουν οι χρήσεις που υπήρχαν τότε. Γιατί καθυστέρησε το Προεδρικό Διάταγμα και δημιουργήθηκαν τετελεσμένα; Να οργανωθεί συζήτηση με τους φορείς και τον Οργανισμό Αθήνας για το πώς θέλουμε τη Νέα Ερυθραία και όχι ο ΟΡΣΑ να αποφασίζει όπως θέλει”, κατέληξε ο κ. Μπαστέας.
Τα ίδια λέγαμε και πριν από 6 χρόνια. Όχι γιατί έχουμε την μοναδική αίσθηση του δίκιου και ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα  το καλό του τόπου, όπως πιστεύει η διοίκηση για τον εαυτό της.
Η άσκηση πολιτικής, είτε είσαι η εξουσία, είτε απλώς πολίτης, είναι παράθεση λογικών επιχειρημάτων και επίλυση των αντιτιθέμενων συμφερόντων. Όταν κάποιο δάκτυλο σου δείχνει το πρόβλημα. Προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα. Δεν τα βάζεις με το χέρι στο οποίο ανήκει το δάκτυλο. Κυρίως όταν το χέρι δεν είναι… του χεριού σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.