239-kolonia.jpgΠλειοψηφία και μείζων αντιπολίτευση υπερψήφισαν τον απολογισμό του 2006 υπό το βάρος των ελλειμμάτων

Αν δεν πρόκειται για λόγους τακτικής προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν χρόνο ή πολιτικές εντυπώσεις από την υπόθεση του ελλείμματος των 380.000 ευρώ -μέχρι το 2006- στο ταμείο του δήμου, τότε σίγουρα και η σημερινή δημοτική αρχή δεν βιάζεται να ρίξει φως στην όλη υπόθεση. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση του απολογισμού του 2006 με ένα μήνα καθυστέρηση, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της δημάρχου; Και γιατί επιτέλους δεν υλοποιεί εδώ και τρεις μήνες την απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής για αναφορά στον εισαγγελέα «κατά παντός υπευθύνου» επί όλων των γεγονότων που αφορούν στην οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών; Ποιον ενοχλεί μια παράλληλη εισαγγελική διερεύνηση του θέματος μετά τα τόσα και τόσα που έχουν βγει στη φορά για τα «έργα και τις ημέρες» στο δημοτικό ταμείο;
«Δεν μπορούμε να επισπεύσουμε τα πράγματα», παραδέχθηκε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη Τρίτη, όπου τελικά ο απολογισμός του 2006 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με επιφυλάξεις και πάμπολλες παρατηρήσεις, «για να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του ο δήμος». Η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το τελικό πόρισμα για το τι συνέβαινε και ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο δημοτικό ταμείο θα το βγάλουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται ήδη στον δήμο. Ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουρίκας, στην περίοδο του οποίου αναφέρονταν τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, είπε την άλλη μισή αλήθεια, δείχνοντας ότι και η σημερινή δημοτική αρχή με τη σειρά της κωλυσιεργεί: «Παρασύρεστε και μας προσπερνάτε στην κατηφόρα εμάς που δεν πράξαμε τότε τα δέοντα».
«Αφήστε τα κομπογιαννίτικα, ήταν μαύρη ιστορία στα οικονομικά του δήμου», απάντησε η Βασιλική Ταμβάκη, η οποία μάλιστα έκανε λόγο ακόμα και για «πλημμελήματα» της διοίκησης Μπουρίκα. Πρώην και νυν διασταύρωσαν τα βέλη τους, ρίχνοντας τις ευθύνες ένας στον άλλον σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα, όπου και οι δυο πλευρές βγήκαν «εκτός εαυτού», αλλά τελικά υπερψήφισαν τον απολογισμό του 2006. Και τελικά, η παρατήρηση της Κατερίνας Μουστάκη, ίσως να ήταν και η πιο επιτυχημένη: «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Δεύτερο ημίχρονο
Ήταν το δεύτερο ημίχρονο της ειδικής αυτής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μετά την αναβολή του θέματος τον προηγούμενο μήνα, καθώς με εισήγηση της δημάρχου τότε καλούνταν ο ορκωτός λογιστής που διενήργησε τον τακτικό έλεγχο να προσκομίσει επιπλέον απολογιστικά στοιχεία, κυρίως για τα ακριβή ποσά που διατέθηκαν από τον δήμο σε επιχορηγήσεις προς τα Νομικά του Πρόσωπα. Η πίεση χρόνου και η πιστοληπτική φερεγγυότητα του δήμου ενόψει των νέων δανείων που θα πάρει προκειμένου να εξοφληθούν παρελθούσες και τρέχουσες υποχρεώσεις του, ήταν καθοριστική για να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από πλευράς διοίκησης, υπηρεσιών του δήμου και ορκωτού ελεγκτή λογιστή και τελικά να μην επαναληφθεί το «λάθος» της καταψήφισης του απολογισμού του 2005. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών και η διευθύντρια του δήμου αρνούνται να υπογράψουν τα απολογιστικά στοιχεία «επειδή υπάρχουν προβλήματα στις εγγραφές». Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρέστη και η πρώην προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας, η οποία κατήγγειλε «μεθόδευση της διοίκησης» για να απομακρυνθεί από τη θέση της, «ενώ δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών». Όπως δήλωσε εξάλλου η κ. Μαράκη: «Όσο ήμουν προϊσταμένη στην Ταμειακή Υπηρεσία κανένας αιρετός δεν με πίεσε να κάνω κάτι. Ό,τι έκανα, το έκανα συνειδητά και δεν κάναμε καμία ατασθαλία. Η ευθύνη είναι δική μου γιατί έχω καθυστερήσει με τις λογιστικές εκκρεμότητες».
Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής δεν προσήλθε τελικά στη συνεδρίαση, ούτε προσκόμισε κάποιο επιπλέον στοιχείο, καθώς είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν είχε να προσθέσει κάτι άλλο στο πόρισμά του, στο οποίο κατέληγε, εντοπίζοντας το έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο: «Εξαιτίας της σπουδαιότητας των προαναφερομένων παρατηρήσεών μας, αδυνατούμε να εκφέρουμε γνώμη κατά πόσο οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν την περιουσιακή διάρθρωση και την οικονομική θέση του δήμου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2006, καθώς και τα αποτελέσματα χρήσεως που έληξε αυτή την ημερομηνία». Η διοίκηση προσπάθησε να μετακυλήσει ευθύνες και στον ορκωτό λογιστή, αλλά τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να εκφέρουν τη γνώμη τους για τα παραπάνω εν μέσω θολού τοπίου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση του απολογισμού, των οικονομικών καταστάσεων και των αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2006 που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, καταγράφηκε ως εξής έπειτα από εισήγηση της δημάρχου: «Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις και παρατηρήσεις της διοίκησης, των υπηρεσιών του δήμου και των εκθέσεων του ορκωτού λογιστή Ι. Ράλλη προτείνεται η έγκριση του απολογισμού – ισολογισμού του έτους 2006 επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος του δήμου έναντι καθετί που ενδέχεται να προκύψει από τα αποτελέσματα του διενεργούμενου διαχειριστικού ελέγχου από τους αρμόδιους επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών». Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης. Κατά και με το ίδιο σκεπτικό που διατυπώθηκε στην απόφαση ψήφισε η Κατερίνα Μουστάκη. Τον απολογισμό καταψήφισε και η Μαρίνα Πετούση, ζητώντας προηγουμένως την αναβολή του θέματος, λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά της διοίκησης.

«Έχανε η μάνα το παιδί» στην Ταμειακή
Η διαφορά μεταξύ των λογιστικών και πραγματικών χρηματικών υπολοίπων στην Ταμειακή Υπηρεσία, δηλαδή το έλλειμμα στο ταμείο του δήμου για το οποίο διενεργούν έλεγχο οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, εξελίχθηκε ως εξής:
Στην ετήσια έκθεση ελέγχου του έτους 2004 του ορκωτού ελεγκτή λογιστή Ι. Ράλλη διαπιστώνεται διαφορά -154.527 ευρώ, η οποία μεταφέρθηκε στα αποτελέσματα χρήσεως 2004 με ισόποση αύξηση του λογαριασμού έξοδα προηγούμενης χρήσεως 2003.
Στην ετήσια έκθεση ελέγχου του έτους 2005 του ίδιου ορκωτού ελεγκτή λογιστή, η διαφορά ανήλθε σε -397.045 ευρώ, η οποία καταχωρήθηκε στο ενεργητικό του ισολογισμού 2005 ως λογαριασμός διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων και με τον τίτλο υπόλογος Α με τον οποίο χαρακτηρίζεται η υπεύθυνη προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου.
Στην ετήσια έκθεση ελέγχου έτους 2006 του ίδιου ορκωτού ελεγκτή λογιστή, η διαφορά διαμορφώθηκε σε -380.796 ευρώ και καταχωρήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως το 2005.
Η τότε προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Α. Μαράκη με έγγραφό της στις 21/2/2007 βεβαιώνει λογιστικό χρηματικό υπόλοιπο για τις 31/12/2006 ποσό 480.150 ευρώ και πραγματικό χρηματικό υπόλοιπο στο ταμείο 72.966 ευρώ με αποτέλεσμα να εμφανίζεται διαφορά -407.184 ευρώ.
Ο υπεύθυνος τήρησης του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος του δήμου Π. Φράγκου με έγγραφό του στις 31/5/2007 αναφέρει ότι ποσό 192.960 ευρώ που αφορούσε επιχορήγηση των βρεφονηπιακών σταθμών από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχε κατατεθεί στο λογαριασμό όψεως του δήμου στην Αγροτική Τράπεζα και είχε εκδοθεί αντίστοιχο εξοφλημένο χρηματικό ένταλμα, δεν κατατέθηκε στο λογαριασμό όψεως του ενιαίου φορέα βρεφονηπιακών σταθμών.
Ο αρμόδιος ελεγκτής λογιστής Ι. Ράλλης με αναφορά του στις 13/12/2007 γνωρίζει στη δημοτική αρχή ότι ο ενιαίος φορέας βρεφονηπιακών σταθμών με έγγραφό του γνωστοποίησε ότι δεν έχει γίνει ποτέ κατάθεση ποσού 192.960 ευρώ και ούτε εμφανίζεται αυτό στα αντίστοιχα εξτρέ του τραπεζικού λογαριασμού του Νομικού Προσώπου. Από την κίνηση του ίδιου λογαριασμού εμφανίζεται στις 31/10/2006 ανάληψη ποσών 12.588 ευρώ και 17.957 με αιτιολογία μισθοδοσία δήμου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η συγκεκριμένη κίνηση επιβεβαιώθηκε προφορικά και από τον ορκωτό λογιστή Κ. Μαργαρίτη που διενεργεί οικονομικό έλεγχο για τη διαχείριση των Νομικών Προσώπων.
Ο κ. Μαργαρίτης ενημέρωσε επίσης ότι από τις επιχορηγήσεις του δήμου προς τον Αθλητικό Οργανισμό προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι για ποσό 162.362 ευρώ για το έτος 2005 και για ποσό 228.930 ευρώ για το 2006, ενώ έχουν εκδοθεί εξοφλημένα χρηματικά εντάλματα, δεν υπάρχουν αντίστοιχες αναλήψεις από το λογαριασμό όψεως του δήμου. Για τις επιχορηγήσεις του έτους 2006 του Αθλητικού Οργανισμού γίνεται παρεμφερής μνεία και στο έγγραφο του υπεύθυνου τήρησης του διπλογραφικού συστήματος του δήμου, Π. Φράγκου, στις 31/5/2007.
Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής Ι. Ράλλης, πάντως, στην ετήσια έκθεσή του αναφέρεται γενικότερα στη διάρκεια των προηγούμενων χρήσεων έως και τη χρήση του 2006 που συνέβαιναν παρόμοιες καταστάσεις στην Ταμειακή Υπηρεσία, αναφέροντας τα εξής: «Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη έκθεσή μας για το 2005, η διερεύνηση του ελλείμματος των χρηματικών διαθεσίμων δεν είναι εφικτή. Ένας από τους λόγους είναι ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρήσεων έως και τη χρήση του 2006, είχαν διενεργηθεί δοσοληπτικές κινήσεις (πληρωμές) με τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, οι οποίες δεν απεικονίζονταν στα λογιστικά βιβλία του δήμου τη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνταν. Σημειώνεται ότι τα βιβλία των ως άνω Νομικών Προσώπων τηρούνται από το ίδιο πρόσωπο (σ.σ. την τότε υπεύθυνη της Ταμειακής Υπηρεσίας) και βρέθηκαν ανενημέρωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η πληρωμή τρίτων χωρίς την αντίστοιχη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, η πληρωμή μέσω μετρητών και όχι επιταγών, καθώς και εξοφλήσεις χρηματικών ενταλμάτων χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής, καθιστά δύσκολη τη συμφωνία των χρηματικών διαθεσίμων και επηρεάζει την αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου της Ταμειακής Υπηρεσίας».
Σε έγγραφο της διευθύντριας του δήμου και της προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών στις 9/10/2007 γνωρίζεται στη δημαρχιακή επιτροπή ότι τα χρηματικά εντάλματα 702/Ε/14-7-2006 ποσού 9.673, 498/1-6-2006 ποσού 2.594 ευρώ και 135/21-3-2006 ποσού 64.141 ευρώ, από το οποίο έχει εξοφληθεί το ποσό των 6.631 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, εμφανίζονται ως εξοφλημένα, αλλά στις αντίστοιχες ημερομηνίες δεν υπάρχουν αναλήψεις από το λογαριασμό όψεως του δήμου. Υπάρχουν και εγγραφές επιβεβαίωσης ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά.
Με έγγραφό του στις 23/5/2007 ο επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών που εν τω μεταξύ έχει εγκατασταθεί στον δήμο ζητεί από την τότε προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας να δικαιολογήσει έλλειμμα 397.046 ευρώ. Με νεώτερο έγγραφό του στις 4/6/2007 διαπιστώνεται έλλειμμα ύψους 560.459 ευρώ και ο ίδιος θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση αντικατάσταση της προϊσταμένης της Ταμειακής Υπηρεσίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.