aimodosia_f216.jpgΜΟΝΟ 48 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΡΥΜΠΕΤΕΙΟΥ, ΕΝΩ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΜΕ 123 ΦΙΑΛΕΣ!

Φθίνουν οι εθελοντές αιμοδότες στη Νέα Ερυθραία, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ανάγκες της πόλης σε αίμα παρουσιάζονται ολοένα και αυξημένες. Στην τελευταία εθελοντική αιμοδοσία του δήμου συγκεντρώθηκαν 31 φιάλες αίμα, ενώ στο διάστημα του τελευταίου εξαμήνου, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, οι Ερυθραιώτες χρειαστήκαμε 123 φιάλες αίματος που διατέθηκαν από το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, στο οποίο βρίσκεται και η δημοτική τράπεζα αίματος.

Παρά το γεγονός ότι το Δρυμπέτειο Κέντρο Προαγωγής Υγείας μας κατέκλυσε με την αφισορύπανση στην πόλη για την εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, μόνο 48 άτομα προσήλθαν τελικά να δώσουν αίμα, λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Σε αυτό πάντως, θα πρέπει να συνυπολογισθούν τόσο οι καλοκαιρινές συνθήκες ζέστης, που σύμφωνα με τους υπεύθυνους δρουν αποτρεπτικά, όσο και το γεγονός ότι η αιμοδοσία αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε σε μάλλον ακατάλληλη μέρα κατά τις απογευματινές ώρες, αντί της καθιερωμένης Κυριακής το πρωί, που γινόταν στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ορισμός της ημερομηνίας και των ωρών για την εθελοντική αιμοδοσία είναι κάτι που καθορίζεται από το νοσοκομείο που την αναλαμβάνει. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κατά την προηγούμενη εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2006, είχαν συγκεντρωθεί 57 φιάλες αίματος από το σύνολο των 70 περίπου εθελοντών αιμοδοτών που είχαν προσέλθει τότε.
Επιπλέον, για τη φετινή εθελοντική αιμοδοσία, η διοίκηση του Δρυμπετείου δεν ενημέρωσε με προσωπικές επιστολές τους εθελοντές αιμοδότες της πόλης, όπως έπραττε άλλοτε, ενώ δεν θεώρησε και άξιο λόγου να ενημερώσει τους δημότες μέσω του τοπικού Τύπου και του Διαδικτύου για το γεγονός αυτό.
Αντί των παραπάνω, πραγματοποίησε εκδήλωση ευαισθητοποίησης την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο, αλλά με περιορισμένη συμμετοχή του κόσμου. Πέρα από τα όσα ενδιαφέροντα είχαν να επισημάνουν οι ειδικοί επί του θέματος, όπως η διευθύντρια Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Φλέμινγκ, Γ. Καβαλιέρου και ο πρόεδρος του Δρυμπετείου, αγγειοχειρουργός Κ. Παπαϊωάννου, ο κόσμος φαίνεται ότι έχει μπουχτίσει με τους «χαιρετισμούς επί χαιρετισμών» των κάθε λογής υπευθύνων του δήμου που δεν χάνουν την ευκαιρία να «προβληθούν» μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις.
Ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, ακόμη και το γεγονός αυτό της εθελοντικής αιμοδοσίας, το πλέον σημαντικό είναι ότι οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας για αίμα παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση τουλάχιστον με την προσφορά τους.
Αυτή τη στιγμή η δημοτική τράπεζα αίματος καλύπτει όλους τους κατοίκους, ενώ προτεραιότητα θα έπρεπε να έχουν κανονικά οι εθελοντές αιμοδότες. Πρόκειται για κάτι που επισημάνθηκε και στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησε το Δρυμπέτειο, όπως και ότι είναι μεγάλη ανάγκη να προσέρχονται όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες στις εθελοντικές αιμοδοσίες. Τουλάχιστον, όσοι δημότες ή συγγενείς τους έτυχε να βρεθούν σε μια δύσκολη θέση με πρόβλημα υγείας και εξυπηρετήθηκαν από τη δημοτική τράπεζα αίματος, θα πρέπει να το σκεφτούν και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο την επόμενη φορά που με πιο οργανωμένο τρόπο, ελπίζουμε, το Δρυμπέτειο Κέντρο Προαγωγής Υγείας θα πραγματοποιήσει μια εθελοντική αιμοδοσία.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ENHMEROSATE OLOUS TOUS POLITES THS NEAS ERY8RAIAS ??????

    FYSIKA OXI.

    MHPOS PREPEI NA BRHTE KANENAN TROPO ALLO GIA NA TOUS ENHMEROSETE ???

  2. Αν το “ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΤΕ” απευθύνεται στην εφημερίδα η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το Δρυμπέτειο και ο Δήμος δεν μπήκε στον κόπο (για πρώτη φορά από το 2003 που ξεκίνησε η έκδοση της εφημερίδας) να μας ενημερώσει για την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
    ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.