Χαρακτηριστικές φωτογραφίες της κατάστασης του γυμναστηρίου

Σε προσωρινή τοποθέτηση προκάτ αιθουσών και επισκευή του επικίνδυνου στατικά γυμναστηρίου κατευθύνεται ο δήμος

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες της κατάστασης του γυμναστηρίου

Την κατεδάφιση και τον καθαρισμό του επικίνδυνου κτιριακού συμπλέγματος των τουαλετών και του στεγάστρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, όπου θα τοποθετηθούν προσωρινά τρεις προκάτ (τύπου isobox) αίθουσες διδασκαλίας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, έπειτα από αίτημα και διεκδίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Παράλληλα, μέσα σε δέκα μέρες αναμένεται και η τεκμηριωμένη απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς, λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας, για το τι μέλλει γενέσθαι με το επίσης επικίνδυνο γυμναστήριο του σχολείου. Εφόσον είναι εφικτό, ο δήμος θα προχωρήσει στην επισκευή του. Η τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει την προσπάθεια του δήμου να προχωρήσει στο έργο κατασκευής νέων αιθουσών με τη διεκδίκηση πόρων για το εν λόγω έργο, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Βαγγελιώ Σωτηροπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας αντιμετωπίζει επείγοντα κτιριακά προβλήματα, η επίλυση των οποίων, παρά τις υποσχέσεις, χρονίζει. Το σχολείο αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα έλλειψης κατάλληλων αιθουσών (διδασκαλίας, ολοημέρου, βιβλιοθήκης και υπολογιστών), στεγασμένου χώρου γυμναστηρίου και τουαλετών. Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε σήμερα και οξύνθηκε με την πάροδο των χρόνων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών, την εισαγωγή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και τη διεύρυνση του ωραρίου με την εισαγωγή νέων μαθημάτων (πιλοτικό πρόγραμμα).
Σήμερα δύο τμήματα της Β’ Δημοτικού κάνουν μάθημα σε μικρές, ακατάλληλες, ημιυπόγειες αίθουσες. Ένα τμήμα της Γ’ Δημοτικού κάνει μάθημα σε μία πολύ μικρή αίθουσα. Ο χώρος της βιβλιοθήκης, που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε, απαξιώθηκε διότι χρησιμοποιείται για το μάθημα της πληροφορικής. Οι μαθητές του ολοημέρου στοιβάζονται σε μία ανεπαρκή σε μέγεθος αίθουσα. Το γυμναστήριο και οι τουαλέτες είναι εδώ και χρόνια κλειστά, χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χρησιμοποιούν τουαλέτες που στεγάζονται σε προκατασκευασμένα κτίρια.
Στη δεκαετία του 1970 κατασκευάσθηκε προσθήκη στο σχολείο ενός ξεχωριστού κτιρίου τουαλετών, ενός στεγάστρου και ενός κλειστού γυμναστηρίου. Στο σεισμό της Πάρνηθας (1999) το σύμπλεγμα των κτιρίων αυτών έπαθε βλάβες με αποτέλεσμα αρχικά την άμεση διακοπή της χρήσης των αιθουσών που είχαν διαμορφωθεί στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου και τελικά τον πλήρη αποκλεισμό όλου του συμπλέγματος με επέμβαση της πολεοδομίας το 2008 και την απομόνωση του χώρου.
Το 2009 ο δήμος ανέθεσε στο ΕΜΠ τη διερεύνηση σεισμικής τρωτότητας κτιρίων της αρμοδιότητας του. Το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης για το σύμπλεγμα των κτιρίων γυμναστηρίου, στεγάστρου, τουαλετών αναφέρει: «Το κτήριο είναι σε κακή κατάσταση και δικαίως δεν χρησιμοποιείται. Παρουσιάζει κακή σκυροδέτηση, διάβρωση σκυροδεμάτων, οξειδώσεις οπλισμών σε υποστυλώματα, δοκούς και πλάκες, αποκολλήσεις τοιχοπληρώσεων και κατεστραμμένα επιχρίσματα».
Δύο χρόνια μετά την παραπάνω διαπίστωση και 12 χρόνια μετά το σεισμό του 1999 το σύμπλεγμα αυτών των κτιρίων εξακολουθεί να βρίσκεται στο προαύλιο του σχολείου, δίπλα σε χώρους που κινούνται τα παιδία του δημοτικού και του διπλανού παιδικού σταθμού. «Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης όλου ή μέρους του», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Ακόμα και ο τρόπος απομόνωσης του είναι προβληματικός. Το γυμναστήριο είναι κλεισμένο με λαμαρίνες που χρειάζονται άμεση συντήρηση, καθώς έχουν στραβώσει και δημιουργήσει επικίνδυνες αιχμές. Τα πλέγματα που απομονώνουν μέρος του στεγάστρου είναι σε άθλια κατάσταση, ανοιγμένα σε πολλά σημεία, ώστε να καταλήγουν όχι μόνο να μην αποτελούν εμπόδιο για την είσοδο των παιδιών στους επικίνδυνους χώρους, αλλά να είναι τα ίδια επικίνδυνα για σοβαρούς τραυματισμούς λόγω των συρμάτων που προεξέχουν ακόμα και σε σημεία που επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα παιδιά (π.χ. δίπλα στις βρύσες).

Χάθηκε η χρηματοδότηση
από ΟΣΚ
Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, η βέλτιστη λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η καθαίρεση του προβληματικού, στατικά και αισθητικά, συμπλέγματος και η επέκταση του σχολείου στο χώρο που ελευθερώνεται με τουλάχιστον 5 νέες αίθουσες, τουαλέτες και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και σαν γυμναστήριο, σε αρμονική σύνδεση με το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο.
Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είχε δοθεί με το κεφαλαίο των €450.000 που είχε δεσμεύσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων από το 2005. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων, η τότε διοίκηση του Δήμου Νέας Ερυθραίας δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για οριστική λύση των κτιριακών αναγκών του σχολείου, αδράνησε, με αποτέλεσμα να χαθεί αυτό το κεφάλαιο.
Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης των αιθουσών και η επικινδυνότητα του κτιριακού συμπλέγματος γυμναστηρίου-υπόστεγου-τουαλετών, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. «Με το σημερινό αριθμό μαθητών έχουμε αναγκαστεί να διαμορφώσουμε σε αίθουσα διδασκαλίας κάθε διαθέσιμο χώρο του σχολείο, ακόμα και αν δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Στην πολύ πιθανή περίπτωση ανάγκης δημιουργίας ενός και μόνο τμήματος ακόμη, δεν θα υπάρχει καμία αίθουσα διδασκαλίας, κατάλληλη ή μη. Τα προβλήματα που συνιστούν την επικινδυνότητα του συμπλέγματος (διάβρωση σκυροδέματος, οξειδώσεις οπλισμών κ.λπ.) με την πάροδο του χρόνου, την έλλειψη υγρομόνωσης και γενικότερης κατάλληλης συντήρησης, επιδεινώνονται ραγδαία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μερικής ή ολικής κατάρρευσης. Η λύση που θα δοθεί, έστω και προσωρινή, πρέπει να είναι άμεση. Δεν υπάρχει πια κανένα χρονικό περιθώριο καθυστέρησης», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, Γιώργος Παπαδόπουλος, τόνισε την άσχημη οικονομική συγκυρία και δήλωσε πως ο δήμος θέτει τις προτεραιότητες, καθώς υπάρχουν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα σε άλλα σχολεία, εκ των 28 συνολικά σχολικών κτιρίων που διαχειρίζεται.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, Γιάννης Μεριχωβίτης, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια το λόγο, είπε «όχι» σε εκπτώσεις για θέματα παιδείας και επεσήμανε πως «η ρευστή οικονομική πραγματικότητα δεν πρέπει να μας αναγκάσει να χαμηλώσουμε τον πήχη της εκπαίδευσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.