Χαμηλώνει κι άλλο φέτος ο πήχης εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και η οικονομική κρίση που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες αναμένεται να κλείσει την πόρτα σε αρκετούς υποψήφιους φοιτητές και σπουδαστές, στα χαμηλόβαθμα, κυρίως, τμήματα της περιφέρειας που δεν προσφέρουν «επαγγελματική αποκατάσταση», έννοια και αυτή αμφιλεγόμενη με τα ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν τη χώρα μας.
Αν υποθέσουμε ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων από τις εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ένα βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του επιπέδου των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τότε η εικόνα από τα φετινά αποτελέσματα είναι, σαφώς, αποκαρδιωτική. Από τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι οι βάσεις στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών θα κατρακυλήσουν μέχρι πολύ χαμηλά. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειωθεί στις φυσικομαθηματικές σχολές του δεύτερου πεδίου και στις πολυτεχνικές σχολές του τέταρτου. Από την πτώση δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι περιζήτητες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά ούτε και οι υψηλόβαθμες ιατρικές. Η εισαγωγή τόσο σε ΑΕΙ όσο και σε ΤΕΙ, με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, είναι ένα φαινόμενο που θα εμφανιστεί με βεβαιότητα και φέτος.
Ποικιλία συναισθημάτων από τους υποψήφιους μπροστά στους πίνακες των σχολείων, όπου αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες, όπως και για τους 69 τελειόφοιτους και 22 απόφοιτους του Λυκείου Νέας Ερυθραίας. Πολύ χαμηλά κατέβηκε φέτος ο πήχης των επιδόσεων των υποψηφίων που διεκδικούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Σε μαθήματα αιχμής, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική (Τεχνολογική Κατεύθυνση), οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση ξεπέρασαν το ποσοστό ρεκόρ του 70%, ενώ και οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης, όπου το Λύκειο Νέας Ερυθραίας κατείχε μια σχετικά καλή παράδοση τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τα βρήκαν σκούρα.
Το 46,2% των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης έγραψαν κάτω από τη βάση στη Φυσική και το 38,5% κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά. Το υψηλότερα βαθμολογούμενο μάθημα στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας ήταν εκείνο της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης, στο οποίο οι υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν κατά μέσο όρο με 15,3 και έπονται οι Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης με μέσο όρο βαθμολογίας 14,7 και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας της ίδιας κατεύθυνσης με μέσο όρο βαθμολογίας 13,4. Τις χαμηλότερες επιδόσεις  έφεραν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης στα Μαθηματικά (73,3% κάτω από τη βάση) και στη Φυσική (71% κάτω από τη βάση), όπως και οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης στα Αρχαία (60% κάτω από τη βάση) και στην Ιστορία (48,8% κάτω από τη βάση).
Συνολικά οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση των υποψηφίων του Λυκείου Νέας Ερυθραίας καταλαμβάνουν ποσοστό 39% περίπου (44% πέρυσι), κάτι που δείχνει ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον «πήχη» του 10. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει και τον ταυτόχρονο αποκλεισμό τους από την ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση, καθώς με την κατάργηση του «10», υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση εισάγονται τόσο σε ΤΕΙ όσο και σε Πανεπιστήμια. Πρόκειται για φαινόμενο που σηματοδοτεί τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αν και επαναφέρει τον προβληματισμό για την ποιότητα του φοιτητικού δυναμικού στα Ανώτατα Ιδρύματα.

? Η εξέλιξη της απόδοσης των μαθητών του Λυκείου της Νέας Ερυθραίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από το 2004 μέχρι σήμερα

Τα μηχανογραφικά
Ωστόσο, οι υποψήφιοι φέτος αναμένεται να είναι πολύ επιφυλακτικοί στις προτιμήσεις που θα δείξουν στα μηχανογραφικά δελτία, διότι οι εκτιμήσεις σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα επαληθευτούν, καθώς πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, η οποία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και από το διαθέσιμο «οβολό» της ελληνικής οικογένειας. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα υπάρξουν σίγουρα υποψήφιοι που θα επιλέξουν τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό τους, με κριτήριο όχι τη σχολή όπου επιθυμούν να εισαχθούν, αλλά τη σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο της κατοικίας τους, για οικονομικούς και μόνο λόγους.
Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θα σπρώξουν προς τα κάτω την πορεία των βάσεων φέτος: Η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10.250 θέσεις και οι χαμηλές βαθμολογίες στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, κάτι που αναμενόταν από τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η τελική όμως διαμόρφωση των βάσεων θα κριθεί από τις βαθμολογίες πρόσβασης (θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες), αλλά και τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων, που φέτος μπορεί να κάνουν την έκπληξη εξαιτίας του παράγοντα που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση».
Φέτος, στις εξετάσεις προσήλθε το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων, δηλαδή 85.478 από 86.924 υποψηφίους. Το 2010 είχε προσέλθει το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων, δηλαδή 90.593 από 92.081 υποψηφίους.
Οι υποψήφιοι καλούνται τώρα να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία ηλεκτρονικά για πρώτη φορά φέτος, η προθεσμία τρέχει ήδη από την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα. Τις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τους βαθμούς πρόσβασης των αποφοίτων του Λυκείου και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της βαθμολογίας των ειδικών μαθημάτων που προσμετρούνται για τα ξενόγλωσσα τμήματα, τα αρχιτεκτονικά τμήματα και τα ΤΕΦΑΑ.

 

Ευάγγελος Αποστόλου, διευθυντής Λυκείου Νέας Ερυθραίας
«Το δικαίωμα επιλογής σχολής συρρικνώνεταιμε την οικονομική κρίση»

«Θα πρέπει να καταγράψουμε φέτος δυο νέες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του σχολείου και των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατά πρώτον, τρεις υποψήφιοι έδωσαν μαθήματα ενδοσχολικά, για να πάρουν το απολυτήριο, δεν εξετάστηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο και δεν είχαν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατά δεύτερον,  θεωρείται καινοτομία η υποβολή των μηχανογραφικών ηλεκτρονικά μέσω ιντερνέτ και η κατάργηση των κέντρων συγκέντρωσης των μηχανογραφικών. Αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που μπορεί να αναλάβει ένας μαθητής, αλλά κρύβεται πίσω απ? όλα αυτά η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα που λέγεται ??πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα??. Δεν μπορώ να έχω μια γενική εικόνα για τα αποτελέσματα, καθώς αναμένουμε τους βαθμούς πρόσβασης, εκείνο που ξέρω, όμως, είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσους αριστούχους έχουμε, που σίγουρα και πανελλαδικά θα είναι μειωμένοι λόγω της δυσκολίας των θεμάτων, ανεξάρτητα από επιτυχόντες και αποτυχόντες, επειδή καταργούνται οι μετεγγραφές και με την οικονομική κρίση που έχουμε, πολλοί υποψήφιοι κινούνται να συμπληρώσουν σχολές όχι της επιλογής τους, αλλά της οικονομικής τους δυνατότητας. Η ελευθερία και το δικαίωμα να πάει κάποιος στη σχολή που επιθυμεί και του ταιριάζει, αν όχι καταργείται, συρρικνώνεται. Μπαίνει το κριτήριο της μη μετακίνησης και πρόκειται για αναγκαιότητα και στέρηση της ελευθερίας, αν κρίνουμε ότι η ελευθερία είναι επιλογή. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας δρόμος, διερωτώμαι, πάντως, πόσο είναι δρόμος πια με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν. Και οι «τυχεροί» της επιτυχίας μπορεί στην πορεία τους να είναι οι «άτυχοι» της ευτυχίας στην αγορά εργασίας. Οι πανελλαδικές δεν είναι μονόδρομος. Το ζητούμενο είναι εκείνο που έλεγε ο Θουκυδίδης ότι όταν ευημερεί το σύνολο, ευημερούν και τα μέλη του. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και μακάρι η Ελλάδα να βρει το δρόμο της».

Η πρώτη εξάδα των επιτυχόντων του Λυκείου Νέας Ερυθραίας
Με σύμμαχο την υψηλή βαθμολογία στη σχολή που επιθυμούν

Ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση ή «στοίχημα» με το εαυτό τους και προσωπική προσπάθεια; Στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, το δικαίωμα επιλογής σχολής συρρικνώνεται, όπως θα πει και ο διευθυντής του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, Ευάγγελος Αποστόλου (βλέπε σελίδα δίπλα).
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων σε μαθήματα αιχμής και την κριτική σκέψη που χρειάζονταν από τους υποψηφίους. «Ήταν κάτι σαν ??αντίποινα?? από την περσινή χρονιά που καταργήθηκε η βάση του 10 και την πληρώσαμε εμείς», όπως τονίζεται παρακάτω. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατάφεραν και ξεχώρισαν. Με συστηματική μελέτη, προετοιμασμένοι κατάλληλα και με επιθυμία να εκπληρώσουν το στόχο τους. Με σύμμαχο την υψηλή βαθμολογία, το Σεπτέμβριο θα διαβούν την πύλη της σχολή που επιθυμούν, αν και προβληματίζονται τελικά για το τι εστί «επιτυχία» στις μέρες μας.

Η «Ν.Ε.» παρουσιάζει σήμερα την πρώτη εξάδα των τελειόφοιτων του Λυκείου Νέας Ερυθραίας:

Νικήτας Σίσκος
19.440 μόρια

«Πρώτη σχολή που θα δηλώσω, θα είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Με δεδομένη την πτώση των βάσεων πιστεύω ότι θα πιάσω το στόχο μου. Η βαθμολογία μου στις πανελλαδικές ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας όλης της χρονιάς και η κούρασή μου αυτή δικαιώθηκε. Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος, αλλά όσο άντεχα, διάβαζα. Ξεκίνησα συστηματικά την προετοιμασία μου από το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά γενικά όλα τα χρόνια στο Λύκειο προσπαθούσα να μην αφήνω κενά. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αν και στην Έκθεση θα μπορούσα να γράψω και καλύτερα. Είχα όμως ένα προαίσθημα ότι τα θέματα θα ήταν πιο δύσκολα φέτος, οπότε φρόντισα να προετοιμαστώ κατάλληλα και εκτός των θεμάτων που συνήθως χαρακτηρίζονται ως ??SOS??. Δυστυχώς, πιστεύω πως χωρίς το φροντιστήριο δεν θα έφερνα τέτοιες βαθμολογίες, αν και στο σχολείο οι καθηγητές έκαναν αρκετή προσπάθεια. Οι πανελλαδικές και η είσοδος σε μια καλή σχολή δεν μπορώ να πω ότι εξασφαλίζουν το μέλλον. Υπάρχουν και άλλες επιλογές, αν και θεωρούνται προθάλαμος για επαγγελματική αποκατάσταση».

Αλεξία Πασχαλίδη
19.075 μόρια

«Μάλλον πρώτη σχολή θα δηλώσω την Κτηνιατρική, αν και δεν είμαι ακόμα σίγουρη. Μπορεί να προτιμήσω και κάποιο βιολογικό τμήμα. Σίγουρα είναι ένα θέμα για κάποιο νέο και την οικογένειά του να μετακινηθεί από την πόλη του για να σπουδάσει κάπου αλλού με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Ξεκίνησα με την καλοκαιρινή προετοιμασία πέρυσι στο φροντιστήριο, που με βοήθησε πάρα πολύ και συνέχισα με συστηματικό διάβασμα. Δε νομίζω ότι οι εξετάσεις προσφέρονται για να αποδείξουμε κάτι στον εαυτό μας. Ο στόχος είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Είμαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα που έφερα. Τώρα δουλεύω ως ομαδάρχισσα σε κατασκήνωση και μετά φεύγω για διακοπές».

Πελαγία Πασά
18.802 μόρια

«Πρώτη σχολή προτίμησης για μένα είναι η Νομική Αθήνας, αλλά δεν ξέρω ακόμη αν θα δηλώσω και σε νομικές σχολές της επαρχίας, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Είναι και το οικονομικό ένας σημαντικός παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην απόφασή μου. Πιθανώς, αν δεν πιάσω το στόχο μου, να προτιμήσω ως δεύτερη επιλογή το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας. Ξεκίνησα ουσιαστικά να διαβάζω για τις πανελλαδικές από πέρυσι το καλοκαίρι πιο εντατικά. Προσπάθησα από τη Β? Λυκείου και στο φροντιστήριο να έχω πολύ καλές βάσεις στα Αρχαία, ώστε να με βοηθήσει αυτό αργότερα. Είχα αρκετό άγχος σε κάποιο διάστημα, ειδικά στην αρχή, αλλά μετά έβλεπα πως είχα χρόνο. Διάβαζα συστηματικά και δεν άφηνα πολλά κενά. Είμαι ικανοποιημένη από την προσπάθεια και την τελική βαθμολογία μου».

Χριστίνα Κόγια
18.457 μόρια

«Πρώτος μου στόχος οι νομικές σχολές πρώτα στην Αθήνα κι έπειτα σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Ξεκίνησα το διάβασμά μου για τις πανελλαδικές από πέρυσι. Δεν κουράστηκα πάρα πολύ, αλλά διάβαζα οργανωμένα και έκανα ιδιαίτερα μαθήματα, κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ. Τα θέματα ήταν δύσκολα και είμαι πολύ ικανοποιημένη από την τελική βαθμολογία μου. Αυτό που προέχει, όμως, τώρα είναι οι διακοπές και μετά βλέπουμε για τα περί επαγγελματικής αποκατάστασης».

Σταύρος Μαρκουλάκης
18.245 μόρια

«Από την πρώτη στιγμή είχα ως στόχο τη δημοσιογραφία. Θα δηλώσω πρώτη σχολή το τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πιθανώς και κάποιες νομικές σχολές και το τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σίγουρα είναι αποτρεπτικό σήμερα να σπουδάσεις στην επαρχία, αλλά αν είναι να σου δώσει αυτό κάποια επαγγελματική προοπτική για το μέλλον, καλύτερα να επενδύσεις, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Άγχος δεν μπορώ να πω ότι είχα, αλλά διάβαζα εντατικά. Ιδίως, μετά τα Χριστούγεννα, βγήκα 4-5 φορές από το σπίτι. Και το φροντιστήριο βοήθησε σίγουρα. Από πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησα με καθημερινό τρίωρο διάβασμα. Γενικά το τι έχεις κάνει τα προηγούμενα χρόνια βοηθάει, αλλά το πιο σημαντικό είναι η τελευταία χρονιά και το συστηματικό διάβασμα. Είμαι ικανοποιημένος από τη βαθμολογία μου, εκτός ίσως από τα Αρχαία που περίμενα ότι θα είχα γράψει καλύτερα, αν και το στόχο μου τον πιάνω σχετικά εύκολα».

Μάρω Καρούση
17.700 μόρια

«Με ενδιαφέρει η δημοσιογραφία και πρώτη σχολή θα δηλώσω το τμήμα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν ξέραμε τι μας περίμενε με τις πανελλαδικές. Στην αρχή φαινόταν εύκολο, αλλά τον τελευταίο καιρό υπήρχε πολλή πίεση. Οι φετινές εξετάσεις δεν ήθελαν καθόλου παπαγαλία και όσοι διάβασαν με αυτόν τον τρόπο, δεν πέρασαν στις σχολές που επιθυμούσαν. Ακόμη και κονσερβοποιημένες εκθέσεις έγραψαν ορισμένοι, νομίζοντας πως έχουν γράψει 19-20, αλλά τελικά ήταν εκτός θέματος. Χρειαζόταν κριτική σκέψη και ψυχραιμία. Ήταν κάτι σαν ??αντίποινα?? από την περσινή χρονιά που καταργήθηκε η βάση του 10 και την πληρώσαμε εμείς. Αν ήταν διαφορετικά τα θέματα, μπορεί και να μην έγραφα και τόσο καλά. Ήταν πανωλεθρία και κρίμα για πολλά παιδιά και αυτό φάνηκε από τα αυξημένα ποσοστά κάτω από τη βάση. Και το φροντιστήριο βοηθάει ιδιαίτερα, καθώς μας βάζει σε κλίμα εξετάσεων, όπως και ο ανταγωνισμός, αν είναι υγιής. Πιστεύω ότι οι πανελλαδικές δεν μπορούν να προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι καθαρά θέμα προσωπικής προσπάθειας και εγωισμού, να το πάρεις επάνω σου. Γιατί αύριο μεθαύριο, σε ένα κανάλι μπορεί να δουλέψει κάποιος που έχει μέσο και να σου πάρει τη θέση, χωρίς να έχει τελειώσει τίποτα, ενώ εσύ θα έχεις καταβάλει όλη αυτήν την προσπάθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.