Σιβυλλική δήλωση της δημάρχου σε όσους «κόπηκαν» από τη δημοτική επιχορήγηση και οι οποίοι κάνουν τώρα λόγο για «διακρίσεις»

242-skitso.jpg

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ, αντιδήμαρχος: «Μην κολλάμε στο γεγονός ότι πήραν 100 ή 50

ΡΟΖΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ, πρόεδρος ΑΜΑΖΟΝΩΝ: «Πρόκειται για παραποίηση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, πρόεδρος ΑΜΕΣ: «Υπάρχουν προτιμήσεις και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό»

«Ό,τι πήρατε, πήρατε και όσοι πήρανε, πήρανε»! Πιστή στην πολιτική αρχή της η διοίκηση Ταμβάκη σύμφωνα με την οποία «καλλιεργούμε προσδοκίες, προγραμματίζουμε και αν τα βρούμε, θα τα δώσουμε» και με την παραπάνω σιβυλλική δήλωση της δημάρχου, η οποία επιπλέον διατελεί και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, έκλεισε τυπικά για το 2007 το θέμα της επιχορήγησης στους αθλητικούς συλλόγους της πόλης. Η «γενναία» επιχορήγηση των 137.000 ευρώ που πέρασε στα χαρτιά τον προηγούμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το 1,5% των τακτικών εσόδων του δήμου, δηλαδή, τα οποία είχε δεσμευθεί η διοίκηση ότι θα δώσει στα σωματεία, μετατράπηκε στην «κουτσουρεμένη» επιχορήγηση των 85.000 ευρώ.
Από το παραπάνω τελικώς διατιθέμενο ποσό με την εκπνοή του έτους, μόλις την 31/12/2007, το μισό δόθηκε στο τμήμα μπάσκετ του Πανερυθραϊκού! Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι δυο αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας, οι Αμαζόνες και ο ΑΜΕΣ, κόπηκαν ολοσχερώς από την επιχορήγηση, βυθίζοντας σε απόγνωση τις διοικήσεις τους. Το ύψος της επιχορήγησης για το 2007 και την κατανομή του αντίστοιχου ποσού στους αθλητικούς συλλόγους της πόλης αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του στις 10 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας επρόκειτο να μοιραστούν συνολικά 137.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,5% των τακτικών εσόδων του δήμου. Το ποσό αυτό κατανεμόταν ως εξής: Πανερυθραϊκός βόλεϊ 30.000 ευρώ, Πανερυθραϊκός μπάσκετ 40.000 ευρώ, Πανερυθραϊκός ποδόσφαιρο 25.000 ευρώ, Πανερυθραϊκός ποδηλασία 10.000 ευρώ, Αμαζόνες 20.000 ευρώ και ΑΜΕΣ 12.000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η σχετική απόφαση του Αθλητικού Οργανισμού που εισηγούνταν στο δημοτικό συμβούλιο διαφορετική κατανομή της επιχορήγησης, δεν λήφθηκε καν υπόψη, καθώς τα ποσά άλλαξαν στην πορεία με απόφαση και εισήγηση της δημάρχου. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι κατά το έτος 2006, έτος προεκλογικής περιόδου, παρά τις σχετικές και πάλι αποφάσεις, οι αθλητικοί σύλλογοι δεν πήραν φράγκο από τον δήμο!
Η πραγματική κατανομή της επιχορήγησης, αντίθετα με τις αποφάσεις του αντιπροσωπευτικού Σώματος της πόλης μας, υλοποιήθηκε ως εξής. Πανερυθραϊκός βόλεϊ 20.000 ευρώ, Πανερυθραϊκός μπάσκετ 40.000 ευρώ, Πανερυθραϊκός ποδόσφαιρο 15.000 ευρώ, Πανερυθραϊκός ποδηλασία 10.000 ευρώ, Αμαζόνες 0 ευρώ και ΑΜΕΣ 0 ευρώ επίσης.
Με λίγα λόγια, το συνολικό ποσό της τελικής επιχορήγησης των 85.000 ευρώ διατέθηκε μόνο στα τμήματα του Πανερυθραϊκού, χωρίς πάντως σαφή κριτήρια και με τη διοίκηση του δήμου να μην μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς την πρωτοφανή αυτή κατανομή του. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από πρόταση της διοίκησης, αφορούσε ξεχωριστά τα τμήματα του Πανερυθραϊκού, ίσως, γιατί κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα τελικά της σχέδια, που όπως αποδείχθηκε, έδωσαν τη μερίδα του λέοντος στο τμήμα μπάσκετ του συλλόγου.

«Προσδοκίες» και «διακρίσεις»
Ένα τμήμα οργανωμένο σε επαγγελματικό επίπεδο με μπάτζετ ύψους 550.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Μανωλόπουλο, και με τον δήμο να εμφανίζεται υπέρμαχος της συγκεκριμένης αθλητικής και επιχειρηματικής προσπάθειας παρά να δείχνει τη διάθεση να μοιράσει αναλογικά την επιχορήγηση. «Γιατί δεν κόπηκαν τα ποσά αναλογικά απ όλους;», αναρωτιούνται οι υπόλοιποι. Τα παραπάνω ενισχύουν τις φωνές όσων μιλούν για «δαπάνες του δήμου με σκοπό να εκθρέψουν τελικά τις προσδοκίες τοπικών παραγόντων του αγωνιστικού σωματειακού αθλητισμού», ενώ δίνουν αφορμή για σχόλια σχετικά με τις κινήσεις του προέδρου του τμήματος μπάσκετ του Πανερυθραϊκού και τις σχέσεις του με τη διοικούσα παράταξη, λόγω και της υποψηφιότητας του γιου του με το συνδυασμό της Πανερυθραϊκής Ενότητας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Σχετικά με το θέμα της κατανομής της επιχορήγησης, ο πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Γιώργος Ρηγούτσος δηλώνει στη «Ν.Ε.»: «Δεν γνωρίζω γιατί γίνονται αυτές οι διακρίσεις στα τμήματα του συλλόγου από τη διοίκηση του δήμου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι επιχορηγήσεις δίνονταν εξ ολοκλήρου στον Πανερυθραϊκό που τα μοίραζε βάσει ποσοστού στα τμήματά του και κανείς δεν είχε παράπονο. Ο σύλλογος είναι ενιαίος και αυτό θα πρέπει να τονιστεί. Για πρώτη φορά στα χρονικά έδωσαν ξεχωριστά τα χρήματα στα τμήματα, αλλά και κακώς υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν άλλα 10.000 ευρώ στο τμήμα βόλεϊ. Αν μη τι άλλο, έπρεπε να δοθούν στους αθλητικούς συλλόγους τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Πέρυσι, άλλωστε, δεν δόθηκε τίποτα, ενώ φέτος φαίνεται ότι έγιναν περικοπές και διακρίσεις».
Βεβαίως, η διοίκηση του δήμου, από τις αρχές του Δεκέμβρη, οπότε και άρχισαν οι πιέσεις για να τους δοθούν τα χρήματα, επιδόθηκε σε «κρυφτούλι» με τους αθλητικούς συλλόγους «λόγω γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών» με αποτέλεσμα οι πραγματικές προθέσεις της να αποκαλυφθούν με την εκπνοή του έτους στις 31/12/2007, όταν εισπράχθηκαν τα σχετικά εντάλματα. Το αποτέλεσμα ήταν να μη δοθεί κανένα περιθώριο κινήσεων στους αθλητικούς συλλόγους, που υπέστησαν «κίνηση ΜΑΤ» από τη διοίκηση, καθώς πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν ήταν δυνατό να δοθεί τίποτε άλλο.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα, υπογραμμίζει εν ολίγοις ότι δεν θα πρέπει οι ίδιοι να έχουν παράπονα: «Δώσαμε την επιχορήγηση στους αθλητικούς συλλόγους ανάλογα με τη δυνατότητα που είχαμε. Δεν υπήρχαν άλλα χρήματα για τους συγκεκριμένους κωδικούς, υπήρχε μια οικονομική στενότητα αλλά πήρανε και σίγουρα αληθεύει το γεγονός πως ό,τι πήρανε, πήρανε. Έκλεισε ο χρόνος πια και δεν μπορούμε να διαθέσουμε άλλα χρήματα. Θα γίνει καινούργια κατανομή το 2008. Αν και υπάρχουν χρήματα στον δήμο, αυτά είναι για εξειδικευμένα έξοδα και δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό, όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση. Έβαζε χέρι σε άλλα λεφτά και μετά δεν μπορούσε να τα γυρίσει. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το 2006 προς 2007, η προηγούμενη διοίκηση, αν και είχε εγκρίνει αρκετά χρήματα, δεν έδωσε τίποτα σε κανέναν αθλητικό σύλλογο. Υπολογίστε όμως και πόσο μας κοστίζουν τα σωματεία επιπλέον, όταν χρησιμοποιούν γήπεδα, όπως και τα πάγιά τους, που συντηρεί ο ίδιος ο δήμος. Δεν είναι μόνο η επιχορήγηση. Είναι πολλά αυτά που καλύπτει ο δήμος. Επιπλέον και η ΔΕΑΝΕ τους δίνει χορηγίες σε αθλητικά είδη. Αλλά μην κολλάμε στο γεγονός ότι πήραν 100 ή 50. Είναι πολλά τα λεφτά που δίνουμε και όσα δεν φαίνονται για τις συντηρήσεις των υποδομών που οι ίδιοι χρησιμοποιούν».

Σε απόγνωση
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι δυο αθλητικοί σύλλογοι της πόλης μας, οι Αμαζόνες και ο ΑΜΕΣ, έμειναν εκτός επιχορήγησης, αν και αρχικά είχαν κοπεί χρηματικά εντάλματα ύψους 10.000 ευρώ στον καθένα, με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο για «διακρίσεις» και «παραποίηση» αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Η πρόεδρος των Αμαζόνων Ρόζα Κουτσούκου τονίζει σχετικά: «Δεν πήραμε τίποτε απολύτως. Ούτε μισό ευρώ. Μας είχανε βγάλει από τον Αθλητικό Οργανισμό αρχικά 25.000 ευρώ, στο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση πρότεινε και περάσανε τα 20.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια μας κόπηκε ένταλμα για 10.000 ευρώ, αλλά τελικά δεν πήραμε τίποτα. Μας είπαν ότι όσοι πήρανε, πήρανε. Στο επόμενο Δ.Σ. του Αθλητικού Οργανισμού θα παρασταθεί επιτροπή του συλλόγου για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Είναι αμαρτία και αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο εξής. Ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια, ούτε πούλμαν, ούτε αναμνηστικά για τους αθλητές μας. Την προηγούμενη χρονιά πήραμε 6.000 ευρώ από τα συνολικά 20.000 ευρώ που μας είχαν εγκρίνει. Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένη, πικραμένη και απογοητευμένη. Πρόκειται για παραποίηση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας για το 2007 με βάση τις υποσχέσεις, αλλά τώρα μας αφήνουν ξεκρέμαστους».
Μάλιστα, σε μια «γενναία» επίσης κίνησή της η δήμαρχος πρότεινε να αυξηθεί το ποσοστό του 1% της επιχορήγησης από τα τακτικά έσοδα του δήμου σε 1,5%, ώστε να μπορούν οι ομάδες να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησής τους και την αγορά αθλητικού υλικού που χρειάζονται και στο παρελθόν δίνονταν ως επιπλέον επιχορήγηση από τον δήμο. Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, οι «κομμένοι» από την επιχορήγηση δεν έχουν να λαμβάνουν ούτε αυτή την υποτυπώδη βοήθεια του δήμου. Στον ΑΜΕΣ δίκαια αισθάνονται «ριγμένοι», καθώς για δυο συνεχόμενες χρονιές δεν εισέπραξαν δραχμή από τον δήμο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Παναγιωτίδης τονίζει στη «Ν.Ε.»: «Εμείς δεν πήραμε όχι ούτε ένα ευρώ, αλλά ούτε μια δραχμή, όπως και για το 2006, άλλωστε. Θα κάνουμε μια επιστολή και θα παρασταθούμε στο Δ.Σ. του Αθλητικού Οργανισμού για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό για δεύτερη χρονιά. Τουλάχιστον, ας έδιναν ένα συμβολικό ποσό αντί για το 100%, ένα ποσοστό ίδιο, όμως, για όλα τα σωματεία. Θα το εκτιμούσαμε καθώς γνωρίζουμε ότι και τα οικονομικά του δήμου δεν πάνε καλά. Εδώ όμως υπάρχουν διακρίσεις. Σε κάποιους δίνονται όλα και άλλοι δεν παίρνουν τίποτα, δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια. Υπάρχουν προτιμήσεις και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό, καθώς η δήμαρχος είχε δηλώσει ότι θα γίνει δίκαια κατανομή. Βέβαια, είχαμε κάνει την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τα χρήματα που μας ενέκριναν. Αλλά δεν περιμέναμε και απολύτως τίποτα. Και χίλια ευρώ να μας έδιναν, θα λέγαμε ευχαριστώ, αν το ίδιο ποσοστό παίρνανε όλοι οι σύλλογοι».
Τέλος, ο υπεύθυνος του τμήματος ποδοσφαίρου του Πανερυθραϊκού, Γιώργος Σεβδαλής, επισημαίνει την πικρή αλήθεια των υποσχέσεων της διοίκησης: «Δεν είναι σωστό κάποια σωματεία της πόλης να μην παίρνουν τίποτα. Εμείς πήραμε 15.000 ευρώ από τις συνολικά 25.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί. Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα χρήματα. Δεν βγαίνουμε, αλλά και τι άλλο να κάνουμε; Από ολότελα, καλή είναι κι η Παναγιώταινα Αυτό θα φτάσουμε να λέμε στο τέλος».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.