Συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε. θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δήμους της Αττικής 

Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στο σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Αττικής, που αντιμετωπίζει το εντονότερο πρόβλημα στη χώρα μας από περιβαλλοντικής πλευράς. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας «στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Αττική, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές με σχετικά μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα και έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα».
Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρωθούν πόροι, αν αυτό απαιτηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των έργων κάθε σχεδίου μπορεί να φθάνει μέχρι και τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την έκταση, τον πληθυσμό και την πληθυσμιακή πυκνότητα του δήμου, την έκταση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου, καθώς και την ύπαρξη οχλούσας δραστηριότητας ή εγκαταστάσεων στην περιοχή. Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος (παιδικές χαρές, πεζοδρομήσεις οδών, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για χρήση από μαθητές και πολίτες, δενδροφυτεύσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες και ελεύθερους χώρους, αναβάθμιση αλσυλίων, πράσινες στέγες σε δημοτικά κτίρια, έργα μείωσης του αστικού θορύβου, δημοτικά κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης).
Επίσης, έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και κινητικότητας στην πόλη (μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δημιουργία ή βελτίωση δημοτικών υπαίθριων πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς, μικρής κλίμακας βελτιωτικά έργα αστικής οδοποιίας, βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους). Τέλος, οριζόντιες δράσεις, όπως εκπόνηση τεχνικών μελετών εφαρμογής δράσεων του προγράμματος Πράσινης Ζωής στην Πόλη, με ανώτατο χρονικό όριο εκπόνησης και εφαρμογής τους τα 2,5 χρόνια και δράσης δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των φορέων και πολιτών για το πρόγραμμα αυτό.
Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και οι δράσεις του θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Στις 15 Ιουλίου θα εκδοθεί ο σχετικός οδηγός με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους, στις 28 Ιουλίου θα γίνει επίσημη πρόσκληση για να κατατεθούν οι προτάσεις στους δήμους, οι οποίες μέσα σε ένα τρίμηνο θα αξιολογηθούν έτσι ώστε μέσα στο 2008 να εγκριθούν τα πρώτα έργα του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.