Επιτροπή αξιολόγησης εγγραφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Πολύ μεγαλύτερος, σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας που μπορούν να φιλοξενήσουν, αναμένεται να είναι ο αριθμός των αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς του διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς μια συνολική εικόνα της ζήτησης, αλλά και του αριθμού των παιδιών που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τελικά ο δήμος θα υπάρχει το Σεπτέμβριο, οπότε και ολοκληρώνονται οι εγγραφές, στους παιδικούς σταθμούς της Κηφισιάς έχουν κατατεθεί περίπου 310 αιτήσεις, ενώ στους αντίστοιχους σταθμούς της Νέας Ερυθραίας έχουν κατατεθεί 340 αιτήσεις. Εάν ληφθεί υπόψη ότι όλοι μαζί οι παιδικοί σταθμοί του δήμου, με το προσωπικό και τις υποδομές που έχουν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 550 βρέφη και νήπια, τότε γίνεται αντιληπτό πως πολλά παιδιά θα μείνουν «απ? έξω», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Σύμφωνα, μάλιστα με εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης του δήμου και των βρεφονηπιακών σταθμών, για τη νέα σχολική περίοδο αναμένεται να υπάρχει περιορισμένο προσωπικό, λόγω της λήξης πολλών συμβάσεων, αλλά και υποχρηματοδότηση από το κράτος, πράγμα που σημαίνει πως ο αριθμός των παιδιών που τελικά θα φιλοξενηθούν, θα είναι αρκετά χαμηλότερος. Και όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για εγγραφές στους δημοτικούς σταθμούς, λόγω οικονομικής κρίσης, μεταξύ των οποίων και από πολλούς ετεροδημότες .
Οι παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, αλλά και η διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση της διοίκησης, να συστήσει επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής αιτήσεων βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς.
Αυτή θα αποτελείται από τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη -τον οποίο θα αναπληρώνει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Άννα Κορογιαννάκη- και υπηρεσιακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι διευθυντές των παιδικών σταθμών. Κάποιες σκέψεις, μάλιστα, της διοίκησης να μετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας στην επιτροπή αξιολόγησης, αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή, ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες για μη αξιοκρατική αξιολόγηση.

Το 40% θα επιδοτηθεί
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως σύμφωνα και πάλι με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το 40% των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, θα επιδοτηθούν μέσω προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ενώ το υπόλοιπο 60% των αιτήσεων θα επιλεγεί από την επιτροπή αξιολόγησης του δήμου.
Ως δικαιούχος του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013, η ΕΕΤΑΑ ζήτησε από τους δήμους και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ο Δήμος Κηφισιάς εντάχθηκε κατ? αρχήν σε αυτό.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από σχετική ερώτηση του Νίκου Σφαντού, η διοίκηση του δήμου και πάλι δεν είχε διαθέσιμα στοιχεία για το συνολικό αριθμό των αιτήσεων, αλλά και για το πόσα αιτήματα θα μπορέσει τελικά να ικανοποιήσει, αν και δεσμεύτηκε (μέσω Κορογιαννάκη, Κύρλου και Σιδέρη) πως όλα θα γίνουν νομότυπα με αξιοκρατική αξιολόγηση και με εισοδηματικά κριτήρια. Όπως γίνεται αντιληπτό, η προ μηνών δέσμευση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη πως «δεν θα μείνει κανένα παιδί απ? έξω» δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Στο γεγονός αυτό στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Σφαντός ζητώντας από τον δήμο να βρει τρόπο να καλύψει τις ανάγκες και τονίζοντας πως «η προσχολική αγωγή πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με την ευθύνη του κράτους».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κανακάκης επεσήμανε πως «δεν πρέπει να υπάρξει ψεγάδι για μεροληψίες στην επιτροπή αξιολόγησης», για την οποία εκτίμησε τελικά πως θα ασχοληθεί με πολύ λίγες αιτήσεις (για 20 κενές θέσεις έκανε λόγο πλην των υπόλοιπων που θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ), καθώς δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερες, λόγω της υποχρηματοδότησης του δήμου.
Η σύσταση της επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής αιτήσεων βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο του Ν. Σφαντού και τις λευκές ψήφους των Γ. Τσούλου, Γ. Σούρπη και Π. Καραγιαννάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.