241-alaogoskoufis.jpg «Ξεσκόνισμα» για κάθε ευρώ που εισπράττουν οι δήμοι Πρόσχημα για την περαιτέρω αναβολή απόδοσης των 1,4 δισ. ευρώ που τους οφείλονται  Ρύθμιση του συντοπίτη μας υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη

Δεν έφταναν ο επίτροπος και ο έλεγχος των δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο που βάζουν εμπόδια και «τρικλοποδιές» στη λειτουργία των δήμων. «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» επιχειρεί να βάλει τώρα το υπουργείο Οικονομικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί μέσα στον Ιανουάριο για τα έσοδα των ΟΤΑ. Με απλήρωτα ακόμα τα χρέη (πάνω από 1,4 δισ. ευρώ) προς τους ΟΤΑ, προωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ρύθμιση με βάση την οποία, κάθε ευρώ που θα εισπράττουν οι ΟΤΑ από το Δημόσιο, ακόμα και αν πρόκειται για δικούς τους πόρους και όχι για επιχορηγήσεις, θα πρέπει να προβλέπεται από τους προϋπολογισμούς τους και να συνδέεται με συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχεδιασμό για να δαπανηθεί νομίμως.

Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του νόμου που έχει θεσπιστεί για τις ΔΕΚΟ και θα αφορά επίσης, πέραν των ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και να εκδίδουν έγκαιρα τους ισολογισμούς τους. Η απόφαση προχωρά μέσα στον Ιανουάριο, αφού προηγήθηκε η συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Υγείας και έχει διαμορφωθεί η νομοθετική διάταξη από πλευράς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας. Όπως αναφέρουν σχετικά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, στην ουσία πρόκειται για επέκταση της εφαρμογής του νόμου 3429/2005 για τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι δήμοι δεν διαθέτουν ακόμα την οργάνωση, τα απαραίτητα στελέχη και την υποδομή, όπως και την πολιτική βούληση άλλωστε, για να καλύψουν τις απαιτήσεις της νομοθετικής ρύθμισης, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη η εφαρμογή της όταν ψηφιστεί.
Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να λαμβάνει και τα εύσημα για τη λογιστική του ετοιμότητα, καθώς κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2008, η αύξηση των δημοτικών τελών παραλίγο να μην περάσει στους σχετικούς πίνακες που διορθώθηκαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.
Σε κάποιο άλλο επίπεδο, ελλείμματα στο δημοτικό ταμείο και τα Νομικά του Πρόσωπα βαπτίζονται ως χρηματικά υπόλοιπα, χωρίς να υπάρχουν πραγματικά στο ταμείο, με αποτέλεσμα να επικρατεί λογιστικός «αχταρμάς» σύμφωνα με τη βούληση και τις ορέξεις των εκάστοτε διοικούντων. Όλα τα παραπάνω βάζουν ένα επιπλέον εμπόδιο στην ήδη  προβληματική είσπραξη των εσόδων του δήμου μας. Για να μην αναφερθούμε και στους ισολογισμούς των τελευταίων ετών που εγκρίνονται ή απορρίπτονται από το δημοτικό συμβούλιο, πάντα με αρνητικές παρατηρήσεις για την οικονομική διαχείριση του σχετικού οικονομικού έτους, η οποία συνήθως αναφέρεται στους πρώην
Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η ανησυχία των ΟΤΑ συγκεντρώνεται στο ότι ενδεχομένως η σχετική ρύθμιση και η εφαρμογή της να συνδεθεί από το υπουργείο Οικονομίας με το δικαίωμα των ΟΤΑ να εισπράξουν τα χρωστούμενα από το Δημόσιο και έτσι, με πρόσχημα τη «λογιστική» μη ετοιμότητα των δήμων, να αναβληθεί για άλλη μία φορά η απόδοση των πόρων που έχει εισπράξει το υπουργείο Οικονομίας για λογαριασμό των δήμων και παρακρατεί εδώ και χρόνια.
Παράλληλα, βέβαια, η ρύθμιση αυτή θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομίας να συνδέσει το δικαίωμα εκταμίευσης των επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, με το αν οι οργανισμοί αυτοί έχουν εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να ελεγχθεί η ροή πόρων προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να ενταχθεί το σύνολο των δαπανών τους στα όρια των επιχειρησιακών σχεδίων τους. Το ανάλογο πείραμα βέβαια με τις ΔΕΚΟ έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε… μεγαλύτερα ελλείμματα σε πολλές εξ αυτών, παρά το γεγονός ότι έχει προωθηθεί παράλληλα και η επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτά, με δραστικό περιορισμό των μόνιμων θέσεων εργασίας και αντικατάστασή τους με προσωρινές. Η σχετική ρύθμιση έχει συνταχθεί στη βάση παλιότερης «σύστασης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του στην Ελλάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.