Η επικαιρότητα κάθε φορά κυριαρχεί και σε παρασύρει, θέτει τους δικούς της κανόνες και τους επιβάλλει, αφού όσο και να προσπαθείς να αποστασιοποιηθείς από τα όσα συμβαίνουν γύρω σου είναι αδύνατον να το καταφέρεις. Έτσι μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης στροβιλίζεσαι, χωρίς τη δυνατότητα αντίστασης, αφού οι υπεύθυνοι να σε θωρακίσουν δεν το έκαναν.
Όλοι έχουμε παρανοήσει. Το πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά «πέφτει», στην Ελληνική αγορά «ανεβαίνει»!
Οι τιμές των προϊόντων των ΔΕΚΟ, που υποτίθεται ότι είναι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί κοινής ωφέλειας, έχουν πάρει την ανηφόρα χωρίς σταματημό και έλεος.
Οι αυξήσεις των Σούπερ Μάρκετ πιάσανε ταβάνι. Κανείς δεν τους ελέγχει, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης, ασύδοτης, κυβερνητικής πολιτικής.
Η επικαιρότητα που τρέχει, μας θυμίζει καθημερινά την κακοδιοίκηση του κράτους, τις ευθύνες συνολικά των διοικούντων, τα διάφορα λαμόγια, τους νομιμοφανείς φοροφυγάδες, τα κάθε είδους σκάνδαλα που κουκουλώνονται, το Βατοπέδι, τα δομημένα ομόλογα και την απαράδεκτη για δημόσιο πρόσωπο ρύση «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ξεχνώντας βεβαίως ότι: «Η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί να είναι ηθική αλλά και να φαίνεται».
Τώρα θα μου πείτε ότι «κομίζω γλαύκας εις Αθήνας»! Τι να κάνω, πώς να ξεφύγω από όλα αυτά και να θέλω δεν μπορώ αφού, όπως όλοι μας, κάθε μέρα που περνάει όλο και ποιο βαθιά το νιώθουμε στο πετσί μας.
Μας συνιστούν ψυχραιμία, αλλά από την άλλη καμιά Τράπεζα δεν ξέρει, παγκοσμίως, ποιες είναι οι «τοξικές καταθέσεις» και τα «τοξικά τραπεζικά προϊόντα», όπως για παράδειγμα ήταν τα «δομημένα ομόλογα».
Πλουτίσαμε, όπως καταλάβατε, και με άλλα «τοξικά» είδη το λεξιλόγιό μας.
Λίγα τοξικά απειλούν το φυσικό μας περιβάλλον, τώρα αποκτήσαμε και «τοξικό» πλούτο!  Ή μήπως αποκτήσαμε «τοξική» φτώχεια; Θα δείξει!
Εκείνο πάντως, που οι τέσσερις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, παραφράζοντάς το, πρότειναν είναι: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!
Ωραία συμπεριφορά από μια «Ευρώπη των λαών»!
Στον κόσμο τον φτωχό, στους μικρομεσαίους τι απομένει να κάνει; Έχουν μαζέψει με στερήσεις λίγα χρήματα άλλοι για να φτιάξουν ένα σπίτι, άλλοι για τη δύσκολη ώρα και κάποιοι για τα γηρατειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στα «λόγια» και τις «υποσχέσεις» αν δεν επισφραγισθούν με νόμο! Έτσι αποσύρουν τα χρήματά τους από τις Τράπεζες και ανακαλύπτουν ξανά τη σιγουριά  του «στρώματος». Επιστροφή σε μακρινές και ανάλγητες εποχές. Στροφή προς τα πίσω με μεγάλη ταχύτητα.
Εμείς πρέπει αδρανείς να περιμένουμε πότε θα σταματήσει;
Δεν πρέπει και δεν μπορεί η αδράνεια να είναι η επιλογή μας. Επειδή .. τα χειρότερα έρχονται, όπως δήλωσαν κάποιοι ιθύνοντες.
Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, για να μην τρελαθούμε, με την «τοξική» κυβέρνηση που έχουμε.
Σας έκανα την καρδιά περιβόλι, θα μου πείτε, και μήπως μπορώ να κάνω τίποτε άλλο;
«Ερασιτέχνης άνθρωπος είμαι
πόσο καλύτερα παράπονα να φτιάξω;» 1
Μέσα λοιπόν σ αυτό το απαράδεκτο οικονομικό και ψυχολογικό περιβάλλον, που υποχρεωτικά ζούμε αυτόν τον καιρό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους κάθε λογής παραβάτες που συναντάμε καθημερινά γύρω μας.
Ας γίνω σαφέστερη. Την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο, ακούω έξω από το σπίτι μου ένα φοβερό θόρυβο που συνοδεύτηκε με τρίξιμο των τζαμιών και με εισβολή καυσαερίων από καυστήρα πετρελαίου, που μύριζαν αποπνικτικά και γέμισαν το περιβάλλον και το χώρο μου.
Βγήκα στον εξώστη να δω τι συμβαίνει. Ένα φορτηγό, πολύ μακρύ, έκανε μανούβρα έξω από το σπίτι μου μέχρι που σταμάτησε στη συμβολή των δύο δρόμων κάθετα, με αναμμένη τη μηχανή, αδιαφορώντας για το καυσαέριό του, τον θόρυβο, την παράνομη θέση στάθμευσης που με τον όγκο του εμπόδιζε οποιαδήποτε ορατότητα μεταξύ Έλλης και Γ. Παπανδρέου και γενικά αδιαφορώντας για την ύπαρξη ανθρώπων στην περιοχή. Αλλά να ήταν μόνο αυτό!
Στην παράνομη αυτή δράση συνεισέφερε με τον δικό του απαράδεκτο τρόπο και ένα μηχάνημα που φόρτωνε χώματα, από 150 μέτρα μακριά επί της οδού Έλλης, που εκινείτο στην επιστροφή με όπισθεν.
Έγινα έξαλλη όταν έμαθα ό,τι αυτή η ασυδοσία αφορά σε έργο που κατασκευάζει εργολάβος με χρήματα του Δήμου.
Αλήθεια κανείς δεν ελέγχει; Κανείς δεν επιβλέπει; Κανείς δεν έχει ευθύνη;
Τα χώματα, που έχουν παρασυρθεί από τις βροχές, αφού μείνανε τόσες μέρες εκτεθειμένα δίπλα στην εκσκαφή, έχουν πάρει την κατηφόρα και έχουν φράξει τα φρεάτια της οδού Κοραή.
Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί μας πνίγει το πρώτο νερό της βροχής!
Για αυτό όμως, μπορούμε να κάνουμε, όχι απλώς κάτι, αλλά πολλά, δεν οφείλεται, βλέπετε, στην παγκοσμιοποίηση αλλά στην διοίκηση του δικού μας Δήμου και μόνο!
Ένα ακόμη γεγονός που δείχνει την αδιαφορία των πάντων, είναι η διακίνηση πάνω από τα σπίτια μας ιδιωτικών ελικοπτέρων.
Αδιαφορία και των χρηστών αλλά και των αδειοδοτούντων.
Οι κανόνες για την κατασκευή και την αδειοδότηση ιδιωτικού ελικοδρομίου είναι αυστηρή. Ίσως όχι για όλους, θα μου πείτε.
Απαγορεύεται λοιπόν η κίνησή τους στον εναέριο χώρο κατοικιών και επιτρέπεται μόνο κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων. Μια διάταξη που παραβιάζεται κατ εξακολούθηση, χωρίς επιπτώσεις στους παραβάτες που «κόβουν δρόμο», αλλά με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον εκείνων που έχουν την ατυχία να βρεθούν στην ευθεία που ενώνει της δραστηριότητες με την κατοικία των ιδιοκτητών τους.
Ποιος να νοιαστεί για μας, που πεταγόμαστε από τα κρεβάτια μας, πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα, με την αίσθηση ότι κάποιος πυροβολεί στα τζάμια μας;
Κανείς πια, δεν σέβεται τίποτε! Ούτε νόμους μα ούτε και κανόνες καλής γειτονίας προς τους συμπολίτες του.
Όμως έχω και χειρότερα. Διάβασα στον Κυριακάτικο τύπο, μια είδηση που με έκανε να ανησυχήσω σοβαρά, πολύ σοβαρά!
Διάβασα λοιπόν: «Στάχτη στα μάτια των κατοίκων των βορείων προαστίων ρίχνει το Γενικό επιτελείο Αεροπορίας, θέλοντας να περιορίσει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι πτήσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αφενός στρατιωτικών πτητικών μέσων, αφετέρου μικρών αεροσκαφών της Αερολέσχης Αθηνών» και παρά κάτω «.. το ΓΕΑ απαντώντας σε κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται έντονα τόσο για την ηχορύπανση όσο και για τους κινδύνους που διατρέχουν, αποσιωπά το γεγονός ότι προωθεί την αλλαγή του αεροπορικού status quo στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας δρομολογήσει τη γενίκευση της 24ωρης λειτουργίας του αεροδρομίου στο Τατόι, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί στο προσεχές διάστημα τα ελικόπτερα τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος» 2
Δηλαδή μεταξύ των άλλων θα υπάρχουν εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές και μάλιστα πυκνοδομημένες, γεγονός που απαγορεύουν οι διεθνείς κανόνες.
Μιλάμε λοιπόν για αλλαγή χρήσης του αεροδρομίου Τατοΐου, σε δυσμενέστερες για τις περιοχές κατοικίας που το περιβάλλουν.
Εμείς για ποια αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. παλεύουμε τόσα χρόνια;
Για το αν θα γίνουν μερικά μαγαζιά παρά πάνω και θίξουν την κατοικία με τις δραστηριότητές τους;
Κύριε Υπουργέ, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας γιατί δεν παρεμβαίνετε;
Κύριοι της Κυβέρνησης τι θέλετε, να μας αποτελειώσετε;
Εμείς τι κάνουμε, επιλέξαμε την αδράνεια σε τέτοιου είδους αποφάσεις;
Ας ξεσηκωθούν όλοι μαζί οι Δήμοι της περιοχής, όχι μόνο κάποιοι μεμονωμένοι κάτοικοι.
Ο Δήμος μας ας πάρει την πρωτοβουλία. Να γίνουν καταγγελίες παντού. Να φτάσει γρήγορα το θέμα στη Βουλή. Οι εκπρόσωποί μας, οφείλουν να μας προστατεύουν.
Τώρα! Πριν είναι αργά, πριν να μας προλάβουν τετελεσμένα γεγονότα.
________________
Σημειώσεις:
1. Κική Δημουλά «ΓΕΝΕΑ ΥΠΑΓΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΑ ΕΡΧΕΤΑΙ».
2. Εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» Φύλλο 307 / 4 και 5 Οκτωβρίου 2008.