Μια συνδικαλιστική υποχρέωση με ανάγκασε να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας. Πειραιώς, Σωκράτους, Ευπόλιδος, Γερανίου, Μενάνδρου.
Αγριεύτηκα, αισθάνθηκα ξένη στη χώρα μου. θα μου πεις, τώρα το πήρες είδηση εσύ; Αλλά άλλο να το βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο να το βιώνεις.
Κάποτε αυτοί οι δρόμοι έσφυζαν από ζωή καθώς υπήρχαν τα κεντρικά γραφεία διανομής τύπου, τα πιεστήρια πολλών εφημερίδων και περιοδικών και τα γραφεία δικαστικών υπηρεσιών.
Τώρα αυτά ερήμωσαν και τη θέση τους πήραν εγκαταλλελειμένα κτίρια όπου διαμένουν σε αρκετά απ’ αυτά μετανάστες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Έντονη δυσοσμία παντού.
Οι μετανάστες στοιβάζονται στις αποθήκες που μετατράπηκαν σε διαμερίσματα και έναντι 3, 5 ή 10 ευρώ εξασφαλίζουν ένα στρώμα για ύπνο και για φαγητό. Άνθρωποι και ποντίκια συμβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Η εικόνα του κέντρου άθλια. Τώρα προσπαθούν με ταχείς ρυθμούς να μαζέψουν όλους αυτούς και να δημιουργήσουν κέντρα κράτησης και ζητούν έγκριση για την δημιουργία τους. Όλοι παραδέχονται ότι χρειάζονται αυτοί οι χώροι φύλαξης των παρανόμων.
Για τους εγκληματίες οι φυλακές, για τους λαθρομετανάστες τα κλειστά κέντρα φύλαξης ώστε ο πολίτης να μην τους βλέπει και αισθάνεται ασφαλής.
Όμως όλα αυτά τα κλειστά κέντρα σου δίνουν την εντύπωση ότι ησυχάζεις ως κοινωνία καθώς το κράτος θα παρέχει το κατά δύναμη στον άνθρωπο, προστατεύει τη δημόσια υγεία και την εγκληματικότητα αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα.
Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.
Όλα στο 5΄, ενόψει εκλογών και κάτω από πίεση.
Σίγουρα δεν είναι εύκολη η λύση του. Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να τα βρουν και να δώσουν λύσεις. Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις. Οι Δήμοι δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν κέντρα κράτησης μεταναστών στα όριά τους. Κανείς δεν τα θέλει δίπλα του. Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις όμοιες με αυτές που είχαν προκαλέσει οι χωματερές ή τέλος πάντων τα ΧΥΤΑ. Κανείς δεν τα θέλει στην πόρτα του ή στην γειτονιά του. Ο καβγάς για τα σκουπίδια στην Αττική επαναλαμβάνεται στη βόρεια Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την διαχείριση των μεταναστών προέβλεπε την δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής στα σημεία εισόδου όπου υπάρχουν έντονες μεταναστευτικές ροές. Στόχος των κέντρων αυτών να στελεχωθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, να καταγράφονται οι εισερχόμενοι μετανάστες, να περνούν από ιατρικές εξετάσεις και να διαχωρίζονται σ’ αυτούς που θέλουν άσυλο, σ’ αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής και σ’ εκείνους που δεν ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες και θα κρατηθούν σε ξεχωριστά ειδικά κέντρα ως την απέλασή τους.
Η σκούπα της αστυνομίας θα μετατρέψει ανενεργά στρατόπεδα σε κέντρα κράτησης Ευρωπαϊκών προδιαγραφών λένε. Ανταποδοτικά οφέλη, λένε ότι θα προκύψουν από την λειτουργία των κέντρων αυτών στις τοπικές κοινωνίες. Το υπουργείο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Όμως τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου καθώς και στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας. Οι κάτοικοι νοιώθουν την αδιαφορία όλων στο πετσί τους. Όλα πρόχειρα και την τελευταία στιγμή ευκαιριακές προσπάθειες που δεν έδωσαν ποτέ λύση.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και μέσω ενός κοινωνικού διαλόγου να βρεθεί λύση για το πρόβλημα. Δεν είναι πλέον κατάσταση αυτή, πρέπει ο τόπος μας να γίνει ασφαλής για μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.