Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημάρχων της Αττικής

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν την Τρίτη 27 Μαρτίου οι δήμαρχοι της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς περικοπές πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Με απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, κλειστά παρέμειναν την ίδια μέρα και τα δημαρχεία της Αττικής, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, από τους ίδιους τους δημάρχους, που προειδοποιούν την κυβέρνηση πως οδηγεί τους δήμους σε… λουκέτο.

Αντιπροσωπεία των δημάρχων, με επικεφαλής την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΑ, συναντήθηκε με τον υπουργό κ. Γιαννίτση και τον υφυπουργό κ. Κουκουλόπουλο και ζήτησε την επίλυση των πιεστικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:
* Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των δήμων να αποδίδονται, όπως προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό και όχι μειωμένοι κατά 15%, όπως συνέβη απροειδοποίητα τον Φεβρουάριο.
* Να διασφαλιστούν τα 450 εκατ. ευρώ για την Αυτοδιοίκηση που δεν έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό.
* Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες στο παρελθόν πόροι των δήμων.
* Να αντιμετωπιστούν θεσμικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα δοθούν τα 450 εκατ. ευρώ και δήλωσε ότι η αιφνίδια μείωση των ΚΑΠ θα επανεξεταστεί μετά τις εκλογές, ενώ αναφέρθηκε στις λύσεις σε θεσμικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης που δίνει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.
Οι Δήμαρχοι της Αττικής θα συζητήσουν τις εξελίξεις αυτές και το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων σε νέα συνέλευσή τους την Πέμπτη 29 Μαρτίου στα γραφεία της ΠΕΔΑ. Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης δήλωσε: «Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτή την ώρα δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις. Την ευθύνη γι’ αυτό, ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης, έχει το υπουργείο Οικονομικών. Για τα θεσμικά ζητήματα, κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου με διορθώσεις στον ‘‘Καλλικράτη’’, το οποίο θα ψηφισθεί με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιώδεις αλλαγές. Ως εκ τούτου δεν φάνηκε από τη σημερινή συνάντηση ότι οι λόγοι για τους οποίους έγινε η κινητοποίηση και τα αιτήματα των δήμων της Αττικής μπορούν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση. Άρα δεν είναι σίγουρο ότι οι δήμοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, με αυτή τη σημαντική μείωση των πόρων τους».


Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΔΑ, σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Το σύνολο των πόρων που διατέθηκαν για την Αυτοδιοίκηση το 2009 έφταναν τα 5 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το 2012 προβλέπεται σε λιγότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι κανένας άλλος τομέας του δημοσίου δεν προχώρησε μέσα σ’ αυτό το διάστημα της κρίσης σε εξοικονομήσεις άνω του 50%. Επίσης, αν έλθουμε στους μισθούς των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση θα δούμε ότι οι μειώσεις σωρευτικά την τελευταία τριετία ξεπερνούν το 40%. Μια άλλη πλευρά του προβλήματος είναι τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις υπηρεσίες των δήμων με το πάγωμα των προσλήψεων και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων. Εν τω μεταξύ, οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, που αφορούν την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, από την καθαριότητα και τη συντήρηση του πρασίνου, μέχρι τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και τα ΚΑΠΗ, μέχρι τα ΚΕΠ, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Παράλληλα, μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι δήμοι δίνουν ένα αληθινό αγώνα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Οι τόσο κρίσιμες αυτές δράσεις και λειτουργίες απειλούνται με στραγγαλισμό και πλήρη απαξίωση, όταν περικόπτονται ακόμη περισσότερο οι οικονομικές δυνατότητες των δήμων. Με την κινητοποίηση αυτή οι δήμοι αποφάσισαν να υπερασπιστούν την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λειτουργία των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας. Έναν αγώνα στον οποίο είναι σίγουροι ότι θα έχουν την κατανόηση και τη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας».

ΠΟΕ ΟΤΑ: Οι δήμαρχοι άργησαν  αλλά το κατάλαβαν

Στο πλευρό των δημάρχων της Αττικής, που κατέβασαν τα ρολά στους δήμους, λόγω των περικοπών στους ΚΑΠ, στάθηκε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία διοργάνωσε συγκέντρωση συμπαράστασης στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι επίσης οι δήμαρχοι.
«Η απόφαση της ΠΕΔΑ, έστω και καθυστερημένη, έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση μας ότι και στα οικονομικά των ΟΤΑ Α’ Βαθμού έχει σταθερή εφαρμογή η πολιτική των μνημονίων και η επιβολή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καθώς τα έσοδα των ΟΤΑ τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%», σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.