Με συνολική δημόσια δαπάνη 2,32 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε τελικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ένα σημαντικό έργο, που χαρακτηρίζεται ως «ανάσα» για τις οικογένειες της Νέας Ερυθραίας, αλλά βρίσκεται «στα σκαριά» και τις υποσχέσεις εδώ και μια πενταετία, τουλάχιστον, παλινδρομώντας -ελέω «Καλλικράτη»- στις «συμπληγάδες» της χρηματοδότησης μεταξύ Νομαρχίας και ΕΣΠΑ, προεγκρίθηκε για δημοπράτηση από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την κατασκευή του Γ’ Βρεφονηπιακού Σταθμού, του οποίου η χρηματοδότηση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.320.000 ευρώ, εντάχθηκε τελικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Γ’ Βρεφονηπιακός Σταθμός Νέας Ερυθραίας επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί αρχικά από πόρους της Νομαρχίας Αθηνών, με προϋπολογισμό 1,76 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δρομολογηθεί η δημοπράτησή του από το καλοκαίρι του 2010, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας.

Πρόλαβε όμως ο «Καλλικράτης», που κατήργησε και τον δήμο και τη νομαρχία, για να επανέλθει το έργο σήμερα, μετά την έγκρισή του από τον αρμόδιο φορέα, την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας είχε τη συμβατική υποχρέωση για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ είχε εκδοθεί και η οικοδομική άδεια.

Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το κτίριο βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Αν. Πίττα και Ανδρεαδάκη και αποτελεί τμήμα του Ο.Τ. 220 του Μορτερού. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Γ’ Βρεφονηπιακός Σταθμός θα μπορεί να υποδεχθεί 53 νήπια και συγκεκριμένα προβλέπονται δυο τμήματα δυναμικότητας 27 και 16 ατόμων αντίστοιχα, όπως και ένα τμήμα απασχόλησης βρεφών δυναμικότητας 10 ατόμων.

Το κτίριο θα είναι διώροφο με συνολική επιφάνεια 784 τ.μ. και με υπόγειους χώρους 573 τ.μ., θα βρίσκεται σε αρμονία με το δομημένο αστικό περιβάλλον και με ιδιαίτερη πρόνοια για το βιοκλιματικό σχεδιασμό του. Αυτός έχει ως βάση την προσαρμογή του στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με στόχο την αξιοποίηση θετικών περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και να επιτυγχάνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση συμβατικής ενέργειας.

Επίσης, το δώμα του α’ ορόφου θα είναι φυτεμένο, όπως επίσης θα είναι φυτεμένα τα τμήματα της πλάκας οροφής του ισογείου, που από κάτω τους δεν υπάρχει εσωτερικός χώρος.

Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, τοποθετείται συστοιχία σταθερών φωτοβολταϊκών στοιχείων, συνδυαζόμενα με πέντε ηλιοσύγχρονες φωτοβολταϊκές συστοιχίες, οι οποίες θα παράγουν ρεύμα για τη φόρτιση των ηλεκτρικών συσσωρευτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.