Στην ανακοίνωση που απέστειλε προς την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, καθώς και στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, ο Σύλλογος αναφέρει:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
e-mail: ds-esgk@googlegroups.com
6937.105.194 – 6977.259.576
ΠΡΟΣ: Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Κηφισιάς
Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Κηφισιάς Κηφισιά, 28/05/2018
Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Κηφισιάς Αρ. ΠΡΩΤ. 35

Αγαπητά μέλη της Επιτροπής,

Ενημερωθήκαμε από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι στα σχολικά συγκροτήματα του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Κηφισιάς και στο 7ο Δημοτικό Κηφισιάς τοποθετήθηκαν κάμερες. Θεωρούμε ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη της Σχολικής Επιτροπής.

Κατ’ αρχήν υπάρχει ζήτημα διαδικασίας: Ακόμη και εάν το κόστος τοποθέτησης ήταν δωρεά, θα έπρεπε να τεθεί για έγκριση τόσο στη Σχολική Κοινότητα των ανωτέρω σχολείων όσο και
στην αρμόδια Σχολική Επιτροπή, όπου έχει τον πρώτο λόγο για οποιαδήποτε κατασκευή γίνεται στα σχολεία της ευθύνης της.

Δεύτερον, η Σχολική Επιτροπή θα έπρεπε να ενημερωθεί με ακρίβεια για το εύρος της επιτήρησης, τον χρόνο λειτουργίας, τον υπεύθυνο τήρησης και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τις σχετικές συμβάσεις που υπογράφηκαν και κυρίως ποια ανάγκη υπήρχε για την αναγκαιότητα της εγκατάστασής τους, όταν μάλιστα στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο υπάρχει συναγερμός.

Τρίτον, Θα έπρεπε να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές, γονείς & κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί για την ύπαρξη και λειτουργία τους και να τοποθετηθούν ειδικές σημάνσεις, όπως ορίζει ο νόμος.

Όμως το σημαντικότερο που πρέπει να συζητηθεί είναι η ουσία της τοποθέτησής τους. Όπως τονίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Οδηγία 1/2011 «Χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών» (Αριθ. Πρωτ. Γ/ΕΞ/2274/31.03.2011) τονίζει: «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κ.λπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».
Όσον αφορά στη χρήση καμερών για την επιτήρηση των αύλειων χώρων μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, επισημαίνουμε ότι ούτε αυτό είναι σωστό, καθώς οι σχολικές αυλές
χρησιμοποιούνται ως χώρος παιχνιδιού τα απογεύματα, δεδομένου ότι στον Δήμο μας οι χώροι για ελεύθερη άθληση είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι. Αυτό από μόνο του επιδρά
αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπειά τους και υπονομεύει την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Οι ψυχικές, κοινωνικές και
ανθρωπολογικές επιπτώσεις μιας κατάστασης διαρκούς επιτήρησης από κάποιο αόρατο κέντρο παρουσιάζονται και αναλύονται σε βάθος στα λογοτεχνικά αριστουργήματα «1984» του Tζ. Όργουελ και «Δίκη» του Φ. Κάφκα.

Κανένας βανδαλισμός δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη μαζική πρόκληση αρνητικών συνεπειών στην ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσης των παιδιών. Εάν θέλουμε να βάλουμε φρένο
στους βανδαλισμούς, να προσληφθούν σχολικοί φύλακες και τα σχολεία να παραμένουν ανοικτά το απόγευμα για παιχνίδι και άθληση.Όσοι υποστηρίζουν την επίλυση των προβλημάτων των βανδαλισμών με κάμερες πρέπει να σκεφτούν ότι ανοίγουν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση των κινητών «ώστε να υπάρχουν τεκμήρια διαφόρων καταστάσεων», οι απειλές με βάση τα εν λόγω τεκμήρια κ.ο.κ.

Τα σχολεία, εκτός από χώροι μάθησης, είναι και χώροι αγωγής και πρέπει να ετοιμάζουν τις επόμενες γενιές όχι για μια κοινωνία του «Μεγάλου αδερφού», αλλά για μια κοινωνία του πραγματικού αδερφού, μια κοινωνία που στη θέση του φόβου και του μίσους θα βάλει την ελευθερία και την αγάπη.

Καλούμε τη Σχολική Επιτροπή να πάρει θέση κατά της εγκατάστασης καμερών στα σχολεία και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.