Ο πρώτος πρόεδρος του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς μιλάει στη «Ν.Ε.» για τις πρόσφατες εκλογές και τις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ.

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Κηφισιάς, μετά τις εκλογές της 15ης Μαρτίου, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Κουρή, αντιπρόεδρο τον Πέτρο Παππά, γραμματέα τον Ανδρέα Μπενοβία, ταμία τη Στέλλα Αλαφογιάννη και μέλη τους Αθανάσιο Βούλγαρη, Χρήστο Τάτση και Χρήστο Βαρούχα. Άτυπα προς το παρόν και μέχρι την τροποποίηση του καταστατικού τους για 11μελές Δ.Σ., που θα τους παρέχει και ουσιαστικές αρμοδιότητες, συμμετέχουν και άλλα τέσσερα μέλη, οι δυο πρώτοι επιλαχόντες από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Υπαλλήλων και άλλοι δυο από την Εργατοϋπαλληλική Δράση και Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Ο νέος πρόεδρος Αλέξανδρος Κουρής, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν.Ε.», ως πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων, μιλάει παρακάτω για τις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ., αλλά και για τα «παρατράγουδα» που ακολούθησαν μετά την εκλογική διαδικασία, ως προς τη σύνθεσή του.

– Δημιουργήθηκε ένα θέμα σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού σας Συμβουλίου ως 7μελές ή 11μελές. Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, πριν από τις εκλογές;
«Υπήρξε μια διαφωνία, που για μένα δεν ήταν ουσιαστική, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η ενότητα των εργαζομένων, τη στιγμή, μάλιστα, που ‘‘καίγεται’’ ο κόσμος γύρω μας. Όταν διαλύθηκαν τα σωματεία εργαζομένων από τις τρεις δημοτικές ενότητες, υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση και συμφωνία για 11μελές Δ.Σ., από 7μελές που είναι σήμερα, ώστε να φτιάξουμε ένα ενιαίο σωματείο εργαζομένων στον Δήμο Κηφισιάς, για να μην ξανακάνουμε εκλογές μετά την επικείμενη τροποποίηση του καταστατικού μας, αλλά το παρόν Δ.Σ. να εξαντλήσει την τριετή θητεία του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα Δ.Σ. δεν είχαν κανένα λόγο να διαλυθούν, αφού είχαν ακόμη ενάμιση χρόνο θητεία. Συμφωνήσαμε, όμως, καθώς πηγαίναμε υποχρεωτικά σε εκλογές για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην Ομοσπονδία, να κάνουμε ταυτόχρονα και τις εκλογές για το Δ.Σ. μας. Συμφωνήσαμε σε αυτό για να ξεπεράσουμε τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου διαστήματος και για να προχωρήσουμε πλέον ενιαία, αφού ενιαίος είναι και ο δήμος μας. Η δέσμευση που αναλάβαμε πριν από τις εκλογές και τα τρία πρώην σωματεία ήταν να προκύψει ένα 7μελές Δ.Σ. και μέχρι να τροποποιηθεί το καταστατικό μας, που θα πάρει κάποιους μήνες, άτυπα, αλλά ουσιαστικά να λειτουργούμε με 11 μέλη, ώστε να αποφασίζουμε διευρυμένα και να υπάρχει εκπροσώπηση και από όλες τις δημοτικές ενότητες. Τα υπόλοιπα μέλη, σύμφωνα με την ξεκάθαρη συμφωνία μας, θα προέρχονταν βάσει του εκλογικού αποτελέσματος και με ποσόστωση, αναλογικά στις έδρες. Έτσι, προέκυπταν άλλες δυο έδρες για το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Υπαλλήλων και από μια για την Εργατοϋπαλληλική Δράση και Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Αυτό, όμως, που φαινόταν τόσο εύκολο τότε, κάποιοι θέλησαν να το αλλάξουν μετά, ισχυριζόμενοι ότι θα προκύψει νέο μέτρο αν πάμε σε 11μελές σχήμα. Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε κανένας δόλος, γιατί όταν το αποφασίσαμε αυτό, δεν ξέραμε ούτε πόσοι θα ήταν υποψήφιοι, ούτε ποιοι θα έβγαιναν, ούτε με ποιες έδρες και με ποια ποσοστά. Η δική μου πρόταση, μάλιστα, ήταν εξαρχής να λειτουργήσουμε κανονικά ως 11μελές Δ.Σ., με δικαίωμα ψήφου για όλους».

– Υπήρξαν σαφείς διαχωριστικές συνδικαλιστικές γραμμές με κομματική αναφορά μεταξύ των παρατάξεων, που κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς;
«Προσωπικά, την πρόταση της ενότητας την έκανα πράξη και στις εκλογές, με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, από το οποίο κάποιοι άλλοι έφυγαν, οι οποίοι θέλουν ενδεχομένως να καταγράφουν δυνάμεις και όχι να βοηθούν στην ενότητα. Πλην της ΔΑΣ, που κατέβηκε με το κομματικό της όνομα και πρόσκειται καθαρά στο ΠΑΜΕ, δεν υπήρξε άλλη. Στις υπόλοιπες υπήρχαν εργαζόμενοι απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Προσπάθησαν να περάσουν για το δικό μας Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Υπαλλήλων Δήμου Κηφισιάς ότι είμαστε το ψηφοδέλτιο της ‘‘μαύρης συγκυβέρνησης’’ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά εμείς δηλώνουμε καθαρά αντιμνημονιακοί. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να μάς αφαιρούν κάποιοι το δικαίωμα που δίνουν και στους εαυτούς τους, να είχαν μια κομματική αναφορά κάποτε και να έχουν αλλάξει τώρα. Είναι ‘‘φασιστικό’’ να επιχειρούν να κολλήσουν, σώνει και καλά, κομματικές ταμπέλες».

– Δεν θα ήταν όμως και ένα δείγμα ενότητας να παραχωρήσετε μια θέση στο Δ.Σ. στην τέταρτη παράταξη του Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου Υπαλλήλων, όπως σας προτάθηκε και που τώρα δεν εκπροσωπείται;
«Αν έμπαινε στο Δ.Σ. η τέταρτη παράταξη με εκπρόσωπο το συνάδελφο από τη Δημοτική Αστυνομία, θα ήταν σαφέστατα ένα δείγμα ενότητας, αυτό όμως θα ανέτρεπε την πλειοψηφία στο 11μελές Δ.Σ. και ουσιαστικά θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα των εκλογών. Όταν ένας συνδυασμός έχει πλειοψηφία 48% και έχει βγάλει τέσσερις έδρες για το 7μελές Δ.Σ., δεν μπορεί ξαφνικά στο 11μελές Δ.Σ. να πάρει πέντε έδρες και να έχουν έξι έδρες οι υπόλοιποι. Αυτό κι αν είναι καταστρατήγηση της λαϊκής ετυμηγορίας. Θα μπορούσε να συμμετέχει και ο συγκεκριμένος συνάδελφος, αλλά σε 12μελές σχήμα. Άλλωστε, δεν έχουμε να λάβουμε αποφάσεις, οι οποίες μας διαιρούν. Και στο προηγούμενο Δ.Σ. δεν υπήρξε απόφαση που να λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Προς το παρόν λειτουργούμε με 7μελές Δ.Σ. και με την άτυπη συμμετοχή των υπόλοιπων τεσσάρων μελών, μέχρι να αλλάξει το καταστατικό μας και αυτό αποτελεί δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους».

– Πιστεύετε ότι δημιουργείται ζήτημα με τη μη εκπροσώπηση των υπόλοιπων δημοτικών ενοτήτων, καθώς και τα 7 μέλη του Δ.Σ., προέρχονται από τη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς;
«Δυσλειτουργία δεν θα υπάρξει, γιατί και οι υπόλοιποι τέσσερις θα είναι δίπλα μας. Στο 11μελές Δ.Σ. θα συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων από τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, Χάρης Τσικρίτης. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε ενωτικά να σβήσει αυτός ο διαχωρισμός Νέα Ερυθραία-Εκάλη- Κηφισιά και αυτό είναι το ζητούμενο. Γι’ αυτό το λόγο κάναμε και τις εκλογές. Είμαστε όλοι μαζί, ένα δήμος είμαστε πια και αντιμετωπίζουμε όλοι ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Βεβαίως, επειδή κάποιοι συνάδελφοι γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα στους πρώην δήμους, ήθελα κι εγώ πραγματικά να βρίσκονται στο νέο Δ.Σ.».

– Πώς σχολιάζετε το συμπέρασμα κάποιων άλλων συναδέλφων σας για το αποτέλεσμα των εκλογών ότι στο νέο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς αναδείχθηκαν άνθρωποι από το περιβάλλον του δημάρχου;
«Μπορώ να απαντήσω με δυο τρόπους, με τον ίδιο ανήθικο τρόπο, αλλά και πιο αναλυτικά. Μπορώ να πω ότι αφού επέλεξαν οι εργαζόμενοι ‘‘ανθρώπους του δημάρχου’’, καλώς έκαναν. Με εκλογές αναδείχθηκαν, όχι με διορισμό. Επειδή όμως εδώ έχουμε μια ιστορία, αυτά θα μπορούσαν να ειπωθούν στις προηγούμενες εκλογές, από κάποιους, που ενώ έδιναν τέτοιους χαρακτηρισμούς, οι ίδιοι έβαζαν τα παιδιά τους στον δήμο. Παρεμπιπτόντως, το δικό μου παιδί δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Οι ‘‘άνθρωποι του δημάρχου’’ δεν ξέρω ποιοι είναι, αλλά ξέρω να πω ότι αυτούς που υπονοούν οι διάφοροι, έδειξαν το ποιόν τους, ήταν εκείνοι οι οποίοι καθοδηγούσαν το συνδικαλιστικό κίνημα ενάμιση χρόνο τώρα στις μεγάλες απεργίες, ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν και με τους οποίους φτάσαμε να έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πορείες απ’ όλους τους υπόλοιπους δήμους αναλογικά, το προηγούμενο διάστημα. Άρα, προτιμώ να απαντήσω με την πρακτική μας του προηγούμενου ενάμιση έτους και φυσικά έχουμε να απαντήσουμε και στο μέλλον. Το ποιοι ήταν με τον δήμαρχο και ποιοι όχι, αυτό το έκριναν οι εργαζόμενοι και ψήφισαν ανάλογα».

– Ποιοι είναι οι στόχοι και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε το επόμενο διάστημα ως νέο Δ.Σ. εργαζομένων;
«Ο στόχος μας είναι διττός. Από τη μια πλευρά είναι η καθημερινότητα και από την άλλη τα βασικά πολιτικά θέματα που υπάρχουν και διέπουν όλο το δημοσιοϋπαλληλικό χώρο. Βασικό στοιχείο και για τα δυο είναι η ενότητα των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ ότι κάποιες διασπαστικές κινήσεις που γίνονται, από το ΠΑΜΕ, κυρίως, με ξεχωριστές κινητοποιήσεις, δεν βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Στόχος μας είναι με την ενότητα να λύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον σήμερα απ’ όλες τις πλευρές. Δεν είναι ότι μειώθηκαν μόνο οι μισθοί μας, μειώθηκαν και τα έσοδα και οι επιδοτήσεις του δήμου και πάμε όλοι μαζί από το κακό στο χειρότερο. Το δεύτερο είναι η σταθερή αντιμνημονιακή μας πορεία και ένας δημόσιος τομέας και υπηρεσίες αναβαθμισμένες για τους πολίτες και όχι υποβαθμισμένες για να δοθούν βορά στους ιδιώτες. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και γι’ αυτούς θα αγωνιστούμε».

– Τι μέλλει γενέσθαι με την εκπροσώπηση των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς στην Ομοσπονδία σας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ;
«Για μας ήταν σαφέστατα παράνομο στην παρούσα φάση να ψηφίσουν οι συμβασιούχοι και το είχαμε επισημάνει εξ αρχής. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τη λειτουργία ενός άλλου οργάνου, ούτε και για το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Το αντίστροφο μπορεί να γίνει. Το ξεκάθαρο είναι ότι για την εκπροσώπησή μας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ψηφίζουν οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Σε εμάς ψήφισαν και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι. Βάσει αυτού, βγάλαμε 9 εκπροσώπους μας στην Ομοσπονδία, αλλά χωρίς τις ψήφους των συμβασιούχων, θα βγάζαμε λιγότερους. Οι πληροφορίες που έχω, επειδή μετέχω και στην Ομοσπονδία, είναι ότι θα ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία. Από εκεί κι έπειτα ξεκινάει μια νέα διαδικασία, αν το θελήσουν και οι συνάδελφοί μας, που θα το ζητήσουμε να το επικυρώσουν, να πάμε στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης με την προοπτική να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε κι εμείς και να νομιμοποιηθούμε ως σύνεδροι. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν γνωρίζουμε πώς θα καταλήξει. Η δική μου πρόβλεψη και την καταγράφω στην εφημερίδα σας πρώτα για να υπάρχει, είναι ότι το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ένα μήνα θα γίνει ‘‘μπάχαλο’’. Ένα συνέδριο από το οποίο θα αποχωρήσει πιθανώς το ΠΑΜΕ. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι έβαλαν ως πρώτη προτεραιότητα να ψηφίσουν και οι συμβασιούχοι, λες και με αυτόν τον τρόπο λύνονται αυτομάτως τα προβλήματά τους. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι, αλλά αυτό γίνεται όταν υπάρχει καταστατικό συνέδριο της Ομοσπονδίας. Είναι ένα ώριμο θέμα πια και δεν μπορούμε να το αφήνουμε. Με το να φτάσουμε όμως στο σημείο να διαλύσουμε ένα συνέδριο, το οποίο είναι, ίσως, το σημαντικότερο της ιστορίας μας και θα έπρεπε να είναι πραγματικά ενωτικό, καθώς καταγράφουμε μόνο ήττες ως συνδικαλιστικό κίνημα, φαίνεται πως κάποιοι διαλέγουν ένα διαφορετικό δρόμο. Στην Ομοσπονδία οφείλουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και όχι να απέχουμε ή να πάμε θυμωμένοι στο συνέδριο κι επειδή δεν μας αρέσει η σημερινή διοίκηση να διαλύσουμε το θεσμό».

– Μια προσωπική σας δήλωση, τέλος, για την εκλογή σας ως προέδρου του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Κηφισιάς;
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία και να τους διαβεβαιώσω ότι θα υπερασπιστούμε δεόντως την τιμή που μάς έκαναν. Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και πρωτοπόροι στους αγώνες μας, όπως κάναμε ενάμιση χρόνο τώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.