«Λογοτεχνικές συναντήσεις» από το Πνευματικό Κέντρο Έρευνας & Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ερυθραίας Χερσονήσου του Δήμου Κηφισιάς.
Tο Πνευματικό Κέντρο Έρευνας & Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ερυθραίας Χερσονήσου του Δήμου Κηφισιάς στα πλαίσια των εκδηλώσεών του «Λογοτεχνικές Συναντήσεις» παρουσίασε την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 στο μουσείο Δροσίνη τον ποιητή Μιχάλη Γκανά.
Ο Μιχάλης Γκανάς ένας από τους χαρισματικότερους διανοητές της μεταπολεμικής λογοτεχνίας μας στοστο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστός και ως στιχουργός γνωστών τραγουδιών που μελοποίησαν μεταξύ άλλων οι Μίκης Θεοδωράκης («Ασίκικο Πουλάκι»), Νίκος Μαμαγκάκης και Νίκος Ξυδάκης.
Ο Μιχάλης Γκανάς, γεννήθηκε το 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Στην Αθήνα ζει από το 1962. Σπούδασε νομικά, συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος καθώς και στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος. Το 2011, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για όλο το ποιητικό του έργο.
Μια εξίσου σημαντική παρουσία του συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα είναι και αυτή του πεζογράφου με το άξιο να μνημονευθεί εδώ βιβλίο του «Μητριά Πατρίδα».
Είναι ένα ολιγοσέλιδο αφήγημα όπου ο μικρός Μιχάλης Γκανάς αυτοβιογραφείται στα χρόνια του εμφυλίου. Εξορίστηκε σε τρυφερή ηλικία, μακριά από σπίτι και πατρίδα, σε ένα στρατόπεδο στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας
Η υπεύθυνη του κύκλου εκδηλώσεων «Λογοτεχνικές Συναντήσεις Λίνα Σόρογκα στην παρουσίαση του ποιητή ανέφερε: «Ένα μεσημέρι καθημερινής, που βρισκόμουν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μπήκα σ ένα βιβλιοπωλείο και χάζευα τους πάγκους με τα βιβλία, κάποιο από αυτά τράβηξε την προσοχή μου, ο τίτλος «Μητριά Πατρίδα». Ύστερα πρόσεξα το όνομα του συγγραφέα, Μιχάλης Γκανάς. Θαυμάσια ιδέα είπα μέσα μου για να το παρουσιάσουμε στο δήμο μας.
Όταν στο τέλος του έτους ακολούθησε και η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, είχα περισσότερους λόγους για να τον προτείνω στον Δήμο μας.
Τώρα θα με ρωτήσετε, γιατί να γίνει η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου. Γιατί κατά την γνώμη μου, τα θέματα της πατρίδας εξακολουθούν να βασανίζουν εμάς τους Έλληνες ολοένα και περισσότερο.
Στη εποχή μας είναι της μόδας να είσαι ανθέλληνας. Έχουμε παρασυρθεί από την λαίλαπα του διεθνισμού και της παγκοσμιοποίησης, που υπονομεύει την εθνική μας ταυτότητα, απαλλοτριώνει τα εθνικά μας σύμβολα, το στίγμα και την ειδοποιό διαφορά μας από τους άλλους λαούς.
Ο Ελληνικός πολιτισμός, προϋπήρξε, εμπεριείχε τον μετέπειτα Δυτικό. Με ένα ξέχωρο πολιτιστικό σχήμα από αυτό της κατοπινής Δύσης και της προυπάρχουσας Ανατολής, με κέντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και την δημοκρατία, αρχές που διαπνέονταν από την διανόηση, την αλήθεια και το μεταφυσικό γίγνεσθαι, όπως άλλωστε είπε στην ομιλία του πριν λίγες μέρες στην Κηφισιά ο Χρήστος Γιανναράς.
Η Δύση όμως, και από την γένεσή της ακόμα, θέλησε να αυτονομηθεί από τον Ελληνισμό. Θέλησε να κυριαρχήσει και να αποτελέσει έναν άλλο πολιτισμό βασιζόμενο πάνω σε τελείως διαφορετικές αρχές από αυτές του Ελληνικού. Να επιβάλλει την εξουσία του ατομισμού και της χρησιμοθηρίας.
Εμείς οι Έλληνες πρέπει να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε την δική μας ταυτότητα. Η αλληλοκτονία οδηγεί μόνο στην εξαθλίωση και στον αφανισμό του Έθνους.
Και μιλώντας για αφανισμό να πάμε πίσω στην Ελλάδα του εμφυλίου, στην Ελλάδα των διωγμών, όταν η πατρίδα δοκιμάζει τα παιδιά της και γίνεται Μητριά.
Μια ξένη, μητριά, ήταν η πατρίδα για τον τετράχρονο Μιχάλη από την Ήπειρο, όταν τον πήραν από το σπίτι του για να τον πάνε στις χώρες της Αλβανίας και Ουγγαρίας. Ο μικρός μαζί με άλλα παιδιά από την Μακεδονία και Ήπειρο είχαν πέσει θύματα του παιδομαζώματος.
Και αναφερόμενη στους διωγμούς του εμφυλίου, δεν μπορώ να μην μνημονεύσω και άλλους διωγμούς ή καλύτερα ξεριζωμούς που συνέβησαν παλαιότερα το 1922, των Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Ερυθραίας, όπου η πατρίδα δεν έγινε μόνο μητριά αλλά και αλλοτινή».
Στην εκδήλωση η Δέσποινα Μουστάκη διάβασε λίγα αποσπάσματα από το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά «Μητριά Πατρίδα».
Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Θωμάς Ζμπήτας, ο ζωγράφος-καθηγητής Ε.Μ.Π. Σωτήρης Σόρογκας, ο επίτιμος δικηγόρος-συγγραφέας Αντώνης Βενέτης, ο συγγραφέας και συντοπίτης μας Κώστας Μουρσελάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς Κατερίνα Μουστάκη και Αγγελική Συνοδινού, η φιλόλογος- ερευνήτρια και πρώην Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κηφισιάς Λία Βαλάτα- Τσιάμα, τα μέλη του Πνευματικού κέντρου Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ερυθραίας Χερσονήσου Μαρία Λυμπεροπούλου και Μαρία Μενδωνίδου (πρώην Πρόεδρος του Πνευματικού Νέας Ερυθραίας), δάσκαλοι, καθηγητές και πολλά πρόσωπα του χώρου των γραμμάτων και τεχνών.
Για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης, η κ. Σόρογκα ευχαρίστησε τους χορηγούς, την εταιρεία Χαβέλα από τα Γιάννενα για τις ηπειρώτικες πίτες, την ποτοποιία Ζοίνος για τα κρασιά από την Ζίτσα Ιωαννίνων, τον Γεώργιο Σούρπη για τα άνθη.