Με ψήφισμά του που έλαβε με κατά πλειοψηφία απόφαση στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς δηλώνει την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, τουλάχιστον, μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς εγκρίθηκε έπειτα από πρόταση του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου και μετά το κάλεσμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να προχωρήσουν οι Δήμοι στην έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την ΠΝΠ, τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

Παρόλα αυτά, το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε δεν βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης, κυρίως, ως προς τη διατύπωση των πρώτων παραγράφων του, βάσει του οποίου η ΚΕΔΕ:

– Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ, με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

– Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι’ αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, σε μια πιο μετριοπαθή στάση, «δηλώνει την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αιφνιδιάζει την Αυτοδιοίκηση, πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού και ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο της». Καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Υπογραμμίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους. Συμπαραστέκεται δε στην προσπάθεια της ΚΕΔΕ να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της ΠΝΠ, που είναι αόριστη σε πολλά σημεία της, τη στιγμή που η Αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει το λογαριασμό της στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Γ. Θωμάκος: «Ούτε μάς τα παίρνουν τα χρήματα, ούτε τα δίνουμε»

Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, απαντώντας στις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας που ζητούσαν να ψηφιστεί αυτούσιο το κείμενο της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι είναι δεδομένη «η άρνηση του Δήμου Κηφισιάς να προβεί σε κατάθεση των διαθεσίμων του στην Τράπεζα της Ελλάδας, τουλάχιστον, μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ θα ανταποκριθούμε σε τυχόν κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ». Σε μια νομική και πολιτική του εκτίμηση, ο δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι άμεσα εκτελεστή μετά την ψήφισή της, αλλά «ούτε μάς παίρνουν τα χρήματα, ούτε μπορούν να μας τα πάρουν, ούτε τα δίνουμε».

Νωρίτερα, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σίσσυ Παπασύπρου, μεταφέροντας και το κλίμα από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ σε ομαλές συνθήκες τα χρήματά μας θα βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα εκταμιεύονται με τον τρόπο που περιγράφεται σε αυτήν». Η ίδια τόνισε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν σε προγραμματισμό 15 ημερών και τριών μηνών, σχετικά με εντάλματα πληρωμής, έργα και μελέτες σε εξέλιξη και νέα, όπως και για προμήθειες, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα των διαθεσίμων του Δήμου, τα οποία συνολικά σήμερα εκτιμούνται σε περίπου 7,2 εκατ. ευρώ».

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, Άννας Κορογιαννάκη και Μαρίας Κεφαλά, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σφαντός, ψήφισε λευκό, ζητώντας «να καταδικαστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με ψηφίσματα και με κινητοποιήσεις, να μην παραδώσουμε τίποτα και το ταμείο να παραμείνει στον Δήμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.