Aνάρπαστες οι πατάτες Νευροκοπίου στο Δήμο Κηφισιάς

 

Το πρώτο «πείραμα» για τη διάθεση φθηνής πατάτας από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, πέτυχε στον Δήμο Κηφισιάς και αναμένεται και η ανάλογη συνέχεια. Ανάρπαστοι έγιναν περισσότεροι από 150 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου, που διατέθηκαν το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου. Παρά το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες καταναλωτές σχημάτισαν ουρές από νωρίς το πρωί στις οδούς Ερυμάνθου και Κηφισού της Νέας Κηφισιάς, αγοράζοντας πατάτες στη χαμηλή τιμή των 0,27 λεπτών το κιλό.
Η κρίση, αλλά και η ακρίβεια, δεν κάνουν διακρίσεις και αυτό φάνηκε από τη μεγάλη ζήτηση ενός βασικού, για τον πληθυσμό, είδους διατροφής, όπως είναι οι πατάτες. Οι παραγωγοί δεν προλάβαιναν κυριολεκτικά να τις ξεφορτώνουν από τις νταλίκες. Άλλοι έβαζαν τα σακιά στους ώμους, άλλοι πάλι είχαν φέρει καρότσια για να τις μεταφέρουν στα αυτοκίνητά τους. Φόρτωναν από πορτμπαγκάζ και τρέιλερ, μέχρι Μερσεντές και τζιπ. Με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, οι καταναλωτές-δημότες της Κηφισιάς, αλλά και από τις γύρω περιοχές, ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στην πρωτοβουλία αυτή. Μεγάλη ήταν και η βοήθεια που παρείχαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι βοηθούσαν, κυρίως, ηλικιωμένους, για να μεταφέρουν τα σακιά με τις πατάτες.
Μαζί με τις παραπάνω πρωτόγνωρες εικόνες και οι ανθρώπινες ιστορίες. Άνθρωποι που καταδικάστηκαν στην ανεργία και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για την οικογένειά τους, αφού και τα ράφια των σουπερ μάρκετ έχουν γίνει πια απλησίαστα: «Κι εγώ και η σύζυγος μείναμε άνεργοι κι έχουμε να μεγαλώσουμε ένα παιδί 15 ετών. Φυσικά και θα τρέξουμε όπου οι παραγωγοί διαθέτουν φθηνά τα βασικά είδη διατροφής», θα πει ο κ. Κώστας που ήρθε από την Πεντέλη στην Κηφισιά.

Άλλοι πάλι θέλουν να στηρίξουν τους παραγωγούς, κυρίως, της παραμεθορίου, των οποίων τα προϊόντα μένουν αδιάθετα στις αποθήκες, ενώ κατά την άποψή τους, αυτός είναι και ένας τρόπος για να χτυπηθούν οι μεσάζοντες και τα κυκλώματα που διατηρούν τα προϊόντα σε υψηλές τιμές.

«Είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό με μπροστάρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση», λένε οι περισσότεροι και εξαίρουν την πρωτοβουλία του Δήμου Κηφισιάς και των άλλων δήμων, ζητώντας να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Αλλά και συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη δύναμη του κινήματος των καταναλωτών και τη διαφορά που κάνει στις τσέπες τους. Όλοι στη σειρά, με την απόδειξη εγγραφής και τα λεφτά στο χέρι, περιμένουν να πάρουν τα σακιά με τις πατάτες, απευθείας από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου Δράμας.
Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» ήταν επίσης εκεί. Όπως τονίζουν τα μέλη του, «σε ουρές που γύριζαν, μέσα στο κρύο, αντικρίσαμε σκηνές που θύμιζαν κατοχικά συσσίτια. Εκεί μας κατάντησαν οι τροϊκανοί με τα ντόπια τσιράκια τους. Να κάνουμε ουρές για λίγη φθηνότερη τροφή. Μιλήσαμε με τον κόσμο, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κοινωνική ανάγκη για φθηνή τροφή και τις προοπτικές του εγχειρήματος της φθηνής πατάτας. Συζητήσαμε για την ανάγκη σύνδεσης του ‘‘κινήματος της πατάτας’’ με συνολικότερες πολιτικές διεκδικήσεις. Αν η αρχή της υλοποίησης ενός σχεδίου αντιστοιχεί στο μισό της διαδρομής, τότε σήμερα Σάββατο 10 Μαρτίου, έχουμε πετύχει μία πρώτη νίκη».
Η διοργάνωση του μεγάλου ραντεβού του Σαββατοκύριακου μεταξύ καταναλωτών-παραγωγών έγινε μέσω Διαδικτύου και του zougla.gr, με τη συνδρομή των Δήμων Νευροκοπίου και Κηφισιάς. Οι καταναλωτές φρόντισαν μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας του zougla.gr να πραγματοποιήσουν τις παραγγελίες και ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα για την ημέρα και την ώρα παραλαβής της ποσότητας που παρήγγειλαν. Παρόλα αυτά, εξυπηρετήθηκαν και πολλοί καταναλωτές που έσπευσαν στο χώρο διανομής της Κηφισιάς, χωρίς να έχουν υποβάλλει προηγούμενο αίτημα και εγγράφηκαν την τελευταία στιγμή, λαμβάνοντας αριθμό προτεραιότητας.
Όπως λέει στη «Ν.Ε.» ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, «την πρωτοβουλία διασύνδεσης δήμων και παραγωγών ανέλαβε πρώτο το zougla.gr και συνεχίζουμε. Σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς οργανώθηκε και ο τρόπος με τον οποίο θα κυλήσει, επί δύο ημέρες, η διανομή του προϊόντος από τους παραγωγούς. Με ειδικό συνεργείο για την κοπή των αποδείξεων, ώστε να μην υπάρξει ούτε μία σκιά, ούτε μία υποψία για τον νόμιμο χαρακτήρα της διαδικασίας αυτής. Αν ο βασικός σκοπός της διοργάνωσης είναι η διανομή φθηνής και ποιοτικής πατάτας στον καταναλωτή, απευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες και παρασιτικούς μηχανισμός, ένας δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός σκοπός είναι η διανομή αυτή να υλοποιηθεί χωρίς εντάσεις και εκνευρισμούς σε ένα κόσμιο περιβάλλον».

Επόμενο ραντεβού στην Κηφισιά 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, που από νωρίς το πρωί ήταν παρόν στο σημείο όπου γινόταν η διάθεση της πατάτας, τόνισε σε δηλώσεις του: «Προχωρούμε στην οργάνωση νέων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με άλλα προϊόντα τα οποία θα διατίθενται στον κόσμο με τιμές παραγωγού. Ο Δήμος Κηφισιάς θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλους παραγωγούς της επαρχίας και της παραμεθορίου που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, να έρθουν στην πόλη μας και να τα διαθέσουν σε χαμηλή τιμή. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει δύο σκοπούς και ένα κέρδος. Ο πρώτος σκοπός είναι να διατεθούν τα αγροτικά προϊόντα σε τιμές πραγματικές και ο δεύτερος σκοπός η παράκαμψη των μεσαζόντων με κέρδος εμάς τους τελικούς καταναλωτές. Στηρίζουμε έμπρακτα το κίνημα αυτοοργάνωσης των πολιτών που προσπαθούν απεγνωσμένα να απεγκλωβιστούν από τους κερδοσκόπους και τους κάθε λογής μεσάζοντες που θησαυρίζουν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη».
Ενώ για το ενδεχόμενο δημιουργίας δημοτικών αγορών για τους παραγωγούς, που έχει πέσει και στο τραπέζι των συνδικαλιστικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χιωτάκης δήλωσε στη «Ν.Ε.» πως «αυτό θα κριθεί τις επόμενες μέρες, ενώ στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τη λαϊκή αγορά -ήδη λειτουργούν τέσσερις λαϊκές αγορές στον δήμο μας- με κάτι άλλο, αλλά αυτή η πρωτοβουλία να επαναλαμβάνεται περιοδικά με συγκεκριμένα προϊόντα βασικής διατροφής, που θα διαθέτουν απευθείας οι παραγωγοί». Ο δήμαρχος Κηφισιάς, τέλος, ευχαρίστησε τους πολίτες, οι οποίοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία.
Στην οδό Κηφισού βρέθηκε μαζί με τους παραγωγούς και ο δήμαρχος Νευροκοπίου, Μελέτης Μαυρίδης, ο οποίος συνεχάρη τον Νίκο Χιωτάκη για την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Κηφισιάς να φέρει κοντά τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
«Οι έμποροι αγοράζουν την πατάτα μας που είναι ένα προϊόν με ταυτότητα και πιστοποιημένο στα 0,10 λεπτά το κιλό και φτάνει στον καταναλωτή 0,70 και 0,90 λεπτά το κιλό. Τα 0,25 – 0,28 λεπτά το κιλό που διαθέτουν τις πατάτες τους σήμερα οι παραγωγοί μας είναι τιμές επιβίωσης γι’ αυτούς, που συντηρούν πάνω από 750 οικογένειες στην ακριτική περιοχή και για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, που θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πουληθεί η φετινή παραγωγή για να έχουν χρήματα οι παραγωγοί. Η πατάτα είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή μας, με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε περίπου 90 – 100 χιλιάδες τόνους. Από αυτή, λοιπόν, εξαρτάται η επιβίωσή μας. Είναι πολύ καλή η ιδέα δημιουργίας δημοτικών αγορών για τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να φέρνουν τα προϊόντα τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, χωρίς μεσάζοντες», ανέφερε στη «Ν.Ε.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου.
Το επόμενο ραντεβού στην Κηφισιά δόθηκε για τις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, στο ίδιο ακριβώς σημείο, στη διασταύρωση των οδών Κηφισού και Ερυμάνθου.

Ένας στους οκτώ δήμους στο «κίνημα της πατάτας»

Εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα «κίνημα της πατάτας» και κατά των μεσαζόντων. Ήδη 39 από τους 325 καλλικρατικούς δήμους, σχεδόν ένας στους οκτώ, λαμβάνουν ενεργά μέρος στη διακίνηση προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια και το λάδι. Τα τηλέφωνα έχουν «σπάσει» στους δήμους από δημότες που θέλουν τη διανομή και άλλων ειδών, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να γράφουν τις παραγγελίες. Σημαντική ώθηση στο κίνημα έχουν δώσει πρώτιστα και κύρια οι πολίτες, όμως, σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, προς το παρόν δε φαίνεται να κινείται κάτι, με αποτέλεσμα οι επιμέρους δήμοι να κινούνται με δικές τους πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στους εξής δήμους, μέχρι στιγμής: Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, της Αργυρούπολης-Ελληνικού, Βέροιας, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Ιωαννιτών, Καβάλας, Καισαριανής, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορίνθου, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Ναυπακτίων, Νεάπολης-Συκεών, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Σαρωνικού, Σπάρτης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Χαλανδρίου και Ωρωπίων. Και ο κατάλογος μεγαλώνει μέρα με τη μέρα…
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα των Ελλήνων, αρχίζει, πλέον, και «φουντώνει» και το «κίνημα των αμνοεριφίων». Στο χορό αναμένεται να μπουν αρκετοί δήμοι. Ωστόσο, επίθεση κατά των δήμων που «αναλαμβάνουν το ρόλο του λιανοπωλητή τροφίμων, την ίδια ώρα που οι καταστηματάρχες κατεβάζουν ρολά ο ένας μετά τον άλλο, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στους φόρους, τις έκτακτες εισφορές και τα υπέρογκα δημοτικά τέλη», εξαπολύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Το επιμελητήριο αμφισβητεί ότι μπορούν οι δήμοι να κατευθύνουν πρακτικές πώλησης ευπαθών προϊόντων, όπως το κρέας ή το λάδι «στην άκρη του δρόμου, χωρίς ίχνος τήρησης των κανόνων υγιεινής, με πωλήσεις χωρίς την έκδοση αποδείξεων» και ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων.
Προσθέτει δε ότι «η λύση για το πρόβλημα της μείωσης των τιμών μπορεί να επέλθει μόνο από το συντονισμένο σχέδιο περιορισμού των καρτέλ και των μεσαζόντων μέσω της ισχυροποίησης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.