«Απ’ το ολότελα, καλή είναι κι η Παναγιώταινα»

Ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να ενοικιάζουν εργαζόμενους στους δήμους και για προγράμματα που τελικά χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γιατί, πώς αλλιώς χρηματοδοτείται ο ΟΑΕΔ, εκτός από τα χρήματα των φορολογούμενων; Η σχετική παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου Νίκου Σφαντού αποτελεί μια πραγματικότητα στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνεται και στην Ελλάδα. Εργαζόμενοι μιας χρήσης, δανεικοί και αναλώσιμοι. «Απ’ το ολότελα, καλή είναι κι η Παναγιώταινα», επιμένουν οι περισσότεροι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εγκρίνουν αυτές τις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το να φτάνουν, όμως, σε σημείο ορισμένοι και, μάλιστα, εκτός διοίκησης, να τις προβάλλουν ως επιτυχία της κυβέρνησης στην προσπάθεια καταπολέμησης της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας, αυτό κι αν είναι παρασπονδία. Αν τολμούν, ας βγουν να το πουν αυτό κι όταν θα ζητήσουν την ψήφο των δημοτών στις επόμενες εκλογές…

Έρχεται ο «Καλλικράτης 2»

Το νομοσχέδιο με το οποίο συμπληρώνεται ο «Καλλικράτης» έστειλε προς διαβούλευση στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Με το πολυνομοσχέδιο, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε και αίτημα των δημάρχων, συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του νέου Φορέα Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στο Λεκανοπέδιο. Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία για την εκτέλεση έργων αυτεπιστασίας από τους δήμους, με στόχο την απορρόφηση περίπου 120.000 ανέργων τα προσεχή χρόνια. Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις με στόχο την εξυγίανση των οικονομικών των δήμων. Καθορίζονται έτσι η χρηματοδότηση δανείων των δήμων για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους, παρεπόμενων συμφωνιών δανειακών συμβάσεων των δήμων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων προς δήμους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ.

Άλλες ρυθμίσεις

Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνεται το θεσμικό καθεστώς του «Καλλικράτη», κυρίως όσον αφορά τον ορισμό και τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, τη σύσταση και λειτουργία των περιφερειακών επιτροπών, την εκλογή νέου περιφερειάρχη στην περίπτωση που κενώθηκε η θέση και τις νέες αρμοδιότητες των δήμων. Με το νομοσχέδιο παρέχεται ακόμη η ευχέρεια στους δημάρχους να καθορίζουν ειδικά μειωμένα τιμολόγια ύδρευσης για τους οικονομικά αδύνατους υπόχρεους. Επιπλέον, δίνεται το δικαίωμα μετάταξης στους οικείους δήμους του προσωπικού που απασχολείται σε δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που κλείνουν. «Φύλλο πορείας» προς τους δήμους μπορεί να λαμβάνει και το πλεονάζον προσωπικό των περιφερειών που απασχολείται κυρίως σε τεχνικές υπηρεσίες. Ακόμη προβλέπεται η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) μέσω πόρων που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΕ, δύναται μέρος των εσόδων των δήμων που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από την επιβολή του φόρου ζύθου, του τέλους διαφήμισης Δ’ κατηγορίας και του 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, να αποδίδεται στους δήμους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτεπιστασίας.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.