Ομόφωνα αθώο έκρινε το Α’ Πενταμελές Εφετείο τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη, μετά την περσινή πρωτόδικη απόφαση, βάσει της οποίας τού είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, σχετικά με τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Ο κ. Χιωτάκης είχε υποβάλλει έφεση κατά της με αριθμό 10018/2010 απόφασης του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χιωτάκης κατηγορούνταν ότι δεν προχώρησε στην κατεδάφιση παράνομων κατασκευών καταστημάτων μεγάλων και ονομαστών εταιρειών, στους εμπορικούς δρόμους της πόλης του, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αυτές αυθαίρετες κατασκευές είχαν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες.

Πρόκειται για υποθέσεις, αρκετές εκ των οποίων αφορούσαν και σε δημαρχιακές θητείες προκατόχων του σημερινού δημάρχου, ενώ είχαν εκδοθεί αποφάσεις ακόμη και από το 1993! Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο δήμαρχος Κηφισιάς κλήθηκε να καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου με το εξής κατηγορητήριο:

«Ο Νικόλαος Χιωτάκης, ως δήμαρχος του Δήμου Κηφισιάς Αττικής, ενώ ήταν υπόχρεος για τη συγκρότηση ειδικού συνεργείου για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, δεν το έκανε. Δηλαδή δεν προέβη στη συγκρότηση του συνεργείου, προκειμένου εκείνο να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών που είχαν διαπιστωθεί με εκθέσεις αυτοψίας της διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Κηφισιάς και είχαν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες με αποφάσεις της Τριμελούς Επιτροπής Αυθαιρέτων του δήμου».

Οι παραπάνω πολεοδομικές παραβάσεις αφορούσαν κυρίως σε επέκταση και κατάληψη πρασιών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εταιρείες, κάτι που τείνει να γίνει σιωπηρό «καθεστώς» σε εμπορικά κέντρα και χώρους συνάθροισης κοινού σε αρκετούς δήμους της χώρας. Μεταξύ των υποθέσεων, όμως, για τις οποίες ήταν κατηγορούμενος ο δήμαρχος Κηφισιάς, ήταν και αυθαίρετες κατασκευές και επεκτάσεις σε μπαλκόνια των εργατικών πολυκατοικιών της Κάτω Κηφισιάς.

Ωστόσο, κάποια από τα καταστήματα ή τις εταιρείες, που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, έχουν σφραγιστεί ή έχουν απομακρυνθεί και δεν λειτουργούν πια, είτε έχουν συμμορφωθεί στην πολεοδομική νομοθεσία, ενώ άλλα εξακολουθούν να πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα διατήρησης, που τους έχουν επιβληθεί από την Πολεοδομία Κηφισιάς.

Στην υπερασπιστική γραμμή του δημάρχου περιλαμβανόταν και το γεγονός ότι κάθε χρόνο συγκροτούσε ειδικό συνεργείο για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις που επιχείρησε να γκρεμίσει, οι ιδιοκτήτες κατάφερναν να πάρουν αναστολή εκτέλεσης με προσωρινή διαταγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως σε περίπτωση που τελεσιδικούσε αρνητικά για τον δήμαρχο η υπόθεση, αυτό θα σήμαινε, βάσει νομοθεσίας, την παύση των καθηκόντων του με απόφαση του Περιφερειάρχη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.