ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πριν από μερικές εβδομάδες, είχα γράψει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οργανωμένες ομάδες πολιτών, πολιτικών, δημάρχων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και να υπερασπιστούν το δίκιο μας στους Ευρωπαίους με ό,τι μέσον διέθεταν ακόμη και εκείνο της προσωπικής επαφής.
Και ώ του θαύματος, Έλληνες του εξωτερικού, ομογενείς μας στην Αμερική και Αυστραλία και φιλέλληνες απ΄όλο τον κόσμο, διαμαρτυρήθηκαν για λογαριασμό μας, με το σύνθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Είναι συγκινητική αυτή η κινητοποίηση, που έγινε από καρδιάς, που μας ενεθάρρυνε, μας τόνωσε την αξιοπρέπεια, που τόσο είχαμε ανάγκη, και μας θύμισε ότι δεν είμαστε μόνοι. Μας θύμισε ότι πάντα στις δύσκολες ώρες της Ελλάδας, οι ομογενείς και φιλέλληνες μας στάθηκαν, ηθικά, οικονομικά, ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή.
Πρόσφατα ο Ζακ Λανγκ ήρθε στην Ελλάδα και δήλωσε αιώνιος φίλος της πατρίδας μας. Αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη, στη φιλία τους και στους αγώνες της. Υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει το δίκιο μας στην Γαλλία και θα συμπαρίσταται στις διεκδικήσεις μας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Σούλτς μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λέγοντας περίπου ότι: «Είναι λάθος να σηκώνουν το βάρος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Απαιτείται ανάπτυξη και όχι περικοπές μισθών». Είναι γεγονός ότι όσα είπε μας άρεσαν, αλλά ήταν μόνο λόγια και από λόγια … έχουμε χορτάσει! Εμείς τα έργα αισθανόμαστε, και σηκώνουμε αβάσταχτα οικονομικά βάρη!
Σίγουρα όμως, τον ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια, επειδή ακόμη και αυτά τα έχουμε ανάγκη αυτή την ώρα.
Εκείνο που πραγματικά πιστεύω και υποστηρίζω ότι υπάρχει, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών όλου του κόσμου.
Οι διαδηλώσεις τους υπέρ της Ελλάδας, και το γεγονός ότι ζήτησαν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Και ο δικός τους αγώνας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες για τους Έλληνες δεν σταματά, συνεχίζεται με διαδηλώσεις τη Γερμανία, και σε πολλές χώρες του κόσμου, με το ίδιο σύνθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες», ή «Σώστε την Ελλάδα». Επειδή :
«Η Ελλάδα είναι έρωτας.
Αφού το ξέρεις τι ρωτάς;
Είναι πόθος, είναι πάθος
Είναι η Κρήτη και ο Άθως,
Είναι το χτες, είναι το τώρα
Οι ακτές κι η ενδοχώρα» (1)
Σήμερα, αυτή την στιγμή που γράφω, οι δικές μας «Γυναίκες της Νέας Ερυθραίας», τραγουδούν στο Μέγαρο Μουσικής τη δική μας παράδοση, τη δική μας αξέχαστη Ελλάδα.
Δυστυχώς μια φοβερή γρίπη μου στέρησε τη χαρά να τις απολαύσω.
Είμαι παραπάνω βέβαιη για την επιτυχία τους και ότι θα καταπλήξουν τους πάντες και θα χειροκροτηθούν από τους πάντες, όπως συνήθως. Θα μου λείψουν!
Με το τραγούδι και το χορό τους διαδίδουν ένα κομμάτι της Μικρασιάτικης παράδοσης, το οποίο παραμένει ζωντανό, επειδή ακόμη στα γλέντια και στις παρέες και τραγουδάνε και χορεύουν αυτούς τους ρυθμούς, όχι με φολκλορικό χαρακτήρα , αλλά από πηγαία ανάγκη έκφρασης, της αγάπης τους για τη ζωή, μ’ όλα τα βάσανά της, και ακόμη, επειδή στα σπίτια τους μεγάλωσαν βιώνοντας αυτές τις εκφράσεις χαράς και λύπης μέσω του χορού και του τραγουδιού.
Η Νέα Ερυθραία δεν είναι φολκλόρ, είναι ζωντανό κύτταρο που ζει στο παρόν και θα συνεχίσει στο μέλλον με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που δεν περιορίζονται μόνο στα γλέντια αλλά σ’ όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους. Η αλληλεγγύη, η προκοπή , η νοικοκυροσύνη, η περηφάνια και η σκληρή δουλειά είναι τα χαρακτηριστικά τους, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, είναι τρόπος ζωής.
Για μας, τους Ερυθραιώτες, ο Παντελής Πολιτάκης, η κερά Κλεονίκη, που λέει και ο Θοδωρής Κοντάρας, Θεός‘σχωρέστους, και η θεία Λιγερή, που ακόμα τραγουδάει, είναι παράδοση, είναι παρόν, είναι μέλλον.
Τα τραγούδια και οι χοροί που ακούγονταν στα γλέντια τους στην «πατρίδα», εξακολουθούν με το ίδιο πάθος και αγάπη να τους διασκεδάζουν και να τους συντροφεύουν.
Όλα αυτά, είναι μέρος ενός πολιτισμού, μαζί με τον Σεφέρη, τον Βενέζη και την Αρβελέρ, που γαλουχήθηκε στην απέναντι όχθη, και συνεχίζει σήμερα να παραμένει ζωντανός και όχι μουσειακός.
«Η Ελλάδα είναι έρωτας.
Αφού το ξέρεις τι ρωτάς;
Είναι η Μαρίκα Νίνου
Και του κλάμα του κλαρίνου» (1)
Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται!
(1) «Η Ελλάδα είναι έρωτας» του Λάκη Χαλκιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.