«Φρούριο» το Καστρί, «ξέφραγο αμπέλι» το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα 

Εκτεταμένες καταστροφές σε αίθουσες και γραφεία προκάλεσαν άγνωστοι που εισήλθαν τα ξημερώματα της Κυριακής στους χώρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, αφού προηγουμένως έσπασαν τη σιδερένια μπάρα παραθύρου που υπήρχε σε αίθουσα, στο ημιυπόγειο του κτιρίου. Και όλα αυτά, κάτω από τη «μύτη» των αστυνομικών αρχών σε μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή στο Καστρί, οι οποίες φρουρούν σε 24ωρη βάση πρόσωπα της πολιτικής σκηνής του τόπου, που διαμένουν σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι δράστες αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα, όπως λάπτοπ, μικροσυσκευές και εποπτικά μέσα διδασκαλίας, μικρό χρηματικό ποσό από τα γραφεία του διευθυντή, των διδασκόντων και του σχολικού φύλακα, άδειασαν όλους τους πυροσβεστήρες του σχολείου, διασκορπίζοντας το περιεχόμενό τους μέσα στις αίθουσες και έσπασαν το σωλήνα νερού με αποτέλεσμα να υπάρξει εκτεταμένη διαρροή και να πλημμυρίσει το υπόγειο.
Το μεσημέρι της Κυριακής που διαπιστώθηκε η κλοπή, ειδοποιήθηκε το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ερυθραίας, το οποίο ήλεγξε ενδελεχώς το χώρο, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε ο διευθυντής του σχολείου και ο Δήμος Κηφισιάς. Με βάση τα αποτυπώματα που πήρε η Σήμανση, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν πως βρίσκονται πολύ κοντά στο να έχουν άμεσα αποτελέσματα, καθώς οι δράστες άφησαν πίσω τους πολλά στοιχεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από δυο χρόνια περίπου, τον Οκτώβριο του 2010, άγνωστοι είχαν εισβάλλει και πάλι στο σχολείο από το ίδιο σημείο του ημιυπογείου, φτάνοντας μέχρι το γραφείο του διευθυντή στον πρώτο όροφο και αφού παραβίασαν την πόρτα με λοστό, αφαίρεσαν τότε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα ασύρματο τηλέφωνο.
Ερωτήματα, πάντως, για την ταυτότητα των δραστών, προκαλεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλες καταστροφές σε σχολεία, ενώ έχουν υποβληθεί από τον Δήμο Κηφισιάς σχετικές μηνύσεις, για παρόμοια περιστατικά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, καθώς και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νέας Ερυθραίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα περιστατικά αυτά να συνδέονται μεταξύ τους.
Από την άλλη πλευρά, δημοτικοί και άλλοι παράγοντες της σχολικής κοινότητας, επισημαίνουν το γεγονός της ελλιπούς φύλαξης των σχολικών κτιρίων και της απουσίας αστυνομικών περιπολιών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός που επισημάνθηκε από τον ίδιο το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ερυθραίας, κατά την παράσταση του διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, Γιάννη Μεριχωβίτη και του αντιδημάρχου Στάθη Κύρλου, με αφορμή τους βανδαλισμούς και τις κλοπές που σημειώθηκαν στο σχολείο, ότι ένα μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης, δυστυχώς, απασχολείται στο να φυλάει διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής, τη δημοσιογραφίας κ.α.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα μέσα που διαθέτουν και αφορούν φυσικά και στην επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, είναι τραγική. Σημειωτέον πως οι αστυνομικοί μαζεύουν από μόνοι τους χρήματα για να φτιάξουν τη χαλασμένη ντίζα του περιπολικού.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας επισκέφθηκε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Γιάννη Μεριχωβίτη και τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Διονυσιώτη, προκειμένου να γίνουν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ο κ. Μεριχωβίτης επισήμανε τα εξής στη «Ν.Ε.», σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο σχολείο τους: «Εκείνο που μάς έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι πράξεις βανδαλισμού. Μας θλίβει το γεγονός ότι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σαν και το δικό μας γίνεται στόχος. Δεν είναι καθόλου απίθανο, κάποια από αυτά τα νεαρά άτομα που προχώρησαν στις συγκεκριμένες πράξεις, να ήταν και μαθητές του σχολείου μας παλιότερα. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα μας λυπήσει ιδιαίτερα, γιατί τουλάχιστον η πολιτική του σχολείου μας είναι να αγκαλιάζουμε όλα τα παιδιά σαν δικά μας παιδιά και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργούμε αντιπάθειες. Σχετικά με τη φύλαξη του σχολείου, δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης απασχολείται αποκλειστικά στο να φυλάει διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής, τη δημοσιογραφίας κ.α. στην περιοχή μας. Σίγουρα χρειάζεται να γίνει εξορθολογισμός των ανθρώπινων πόρων στις αστυνομικές δυνάμεις. Δεν μπορεί να γίνεται χαμός στις γειτονιές και να μην μπορούν να στείλουν ούτε ένα αστυνομικό αυτοκίνητο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.