Aναδρομικά τέλη διαφήμισης από το 2012 για τις επιγραφές καταστημάτων, κατά τον ορισμό κανονιστικών διατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητεί από τους επαγγελματίες ο Δήμος Κηφισιάς.

Ο εμπορικός κόσμος της Νέας Ερυθραίας, κυρίως, που «φωτογραφίζουν» οι συγκεκριμένες διατάξεις, είναι ανάστατος, αφού καλείται να πληρώσει ποσά από 2.000 έως και 5.000 ευρώ, σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Ως «αιφνίδια ‘‘νεκρανάσταση’’, μετά από μια τετραετία ‘‘ενταφιασμού’’, ενός άδικου και παράνομου τέλους σε βάρος του χειμαζόμενου εισοδήματος των μικρομεσαίων επαγγελματιών», χαρακτηρίζει ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας την επιβολή τέλους διαφήμισης στις επιγραφές των καταστημάτων τους.

Το θέμα απασχόλησε την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την Τετάρτη 25 Μαΐου, όπου παρά τις διαμαρτυρίες των εμπόρων, η διοίκηση του Δήμου δεν πήρε πίσω το μέτρο, παρά τροποποίησε επί τα βελτίω πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τα διαφημιστικά τέλη του 2016. Σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε δεκτή η εισήγηση για «την αλλαγή του μέγιστου συνολικού μήκους των επιγραφών / διαφημίσεων από 2 μέτρα μήκος σε 3 μέτρα μήκος ή όσο μήκος έχει η πρόσοψη του καταστήματος και σε περίπτωση που βρίσκεται στο όριο της ρυμοτομικής γραμμής (ή σε συμβολή δρόμων) να απέχει 0,50 μέτρα από αυτήν». Ωστόσο, τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν τις «επιγραφές / διαφημίσεις», σύμφωνα με την ερμηνεία του Δήμου, παραμένουν τα ίδια, «όπως ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)», εμπορ εμπορ    empoδηλαδή, «οι παραπάνω επιγραφές / διαφημίσεις εφόσον είναι μη φωτεινές δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν διαφημιστικά τέλη». Για τις φωτεινές διαφημίσεις που βρίσκονται σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους (πλην στεγών, δωμάτων για τις οποίες υπάρχει διαφορετικό τιμολόγιο) ορίζεται δημοτικό τέλος 4,84 ευρώ / τ.μ. Χ 12 μήνες.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από το Πάσχα, το ίδιο θέμα αναβλήθηκε μετά την παρέμβαση του Εμπορικού &Επαγγελματικού Συλλόγου Ν. Ερυθραίας. Εκεί διαφάνηκε η πρόθεση της διοίκησης να επιβάλλει τέλη διαφήμισης σε επιγραφές καταστημάτων άνω των τριών μέτρων, βαφτίζοντάς τες ως «υπερμεγέθεις που δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το νόμο αλλά και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς του 2011». Παρά το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας έχει ζητήσει από τις 4/3/2016 επίσημη γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για το θέμα της φορολόγησης των επιγραφών των καταστημάτων, η διοίκηση απέφυγε να φέρει σχετική εισήγηση και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργώντας εν τέλει σύγχυση σχετικά με το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει και με νομικούς – στελέχη της να επιχειρούν να εξηγήσουν αυτό το αμφισβητούμενο «χαράτσι» στους επαγγελματίες.

Στην προαναφερόμενη σχετική ΚΥΑ 38110/2002, ωστόσο,  που επικαλούνται, «για τις προϋποθέσεις, προδιαγραφές και διαδικασία τοποθέτησης των επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους», πουθενά δεν γίνεται λόγος για «επιγραφές / διαφημίσεις», δεν ορίζονται τα τρία μέτρα ως μέγιστο μήκος μιας επιγραφής, δηλωτικής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά ούτε και διαχωρίζονται φωτιζόμενες και μη επιγραφές στην πρόσοψη ενός κτιρίου, παρά μόνο προσδιορίζεται η ένταση του φωτισμού.

Ειδοποιητήρια σε καταστηματάρχες

Πρόσφατα, ο Δήμος Κηφισιάς άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια σε καταστηματάρχες, προκειμένου να πληρώσουν αναδρομικά τέλη διαφήμισης από το 2012 για τις επιγραφές των καταστημάτων τους. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση «πιλότος» του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα λήφθηκε το 2011, επί προηγούμενης δημοτικής Αρχής και αφορούσε τέλη που θα πλήρωναν οι επαγγελματίες το 2012, σε μια προσπάθεια να εναρμονιστεί το καθεστώς επιβολής τελών διαφήμισης στον καλλικρατικό δήμο, οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς δεν ενεργοποίησαν ποτέ αυτήν την απόφαση με ειδοποιήσεις προς τους επαγγελματίες. Ίδιες αποφάσεις λήφθηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα ο Δήμος να διεκδικεί (με στοιχεία του 2014) 330.000 ευρώ από τέλη διαφήμισης παρελθόντων ετών, εκ των οποίων φαίνεται πως εισέπραξε 81.000 ευρώ.

«Οι παλιές οφειλές μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και σε δόσεις. Πρόκειται για αυτεπάγγελτες ενέργειες της Οικονομικής Υπηρεσίας, η αποστολή ειδοποιήσεων προς τους επαγγελματίες, λίγο πριν από την παραγραφή τους. Αυξήσαμε το μέγεθος των επιγραφών στα τρία μέτρα για να εξυπηρετήσουμε δεκάδες επαγγελματίες και δεν πρόκειται ο Δήμος να διενεργήσει ελέγχους, παρά μόνο σε υπερμεγέθεις επιγραφές», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει την αποστολή ειδοποιήσεων από οποιαδήποτε σχετική εντολή της διοίκησης.

Η αντιδήμαρχος Δημοτικών Πόρων Σίσσυ Παπασπύρου υπεραμύνθηκε της επιβολής του τέλους διαφήμισης στους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να προσαρμοστούν στις κανονιστικού τύπου διατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέγεθος των επιγραφών τους».

Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας από την πλευρά του, που ως πρώτη ενέργεια προτίθεται να προσφύγει κατά της απόφασης του Δήμου Κηφισιάς στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, επικαλείται επιπλέον απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2979/2011), σύμφωνα με την οποία: «Η διαφήμιση που αναγράφεται ή προσαρτάται ή αναρτάται σε χώρο (στέγη, τοίχους, προθήκες, θύρες κ.λπ.) καταστήματος, γραφείου ή κατοικίας, δεν υπόκειται σε τέλος διαφημίσεως, διότι θεωρείται κατά τεκμήριο ότι αφορά το αντικείμενο των εργασιών του καταστήματος, γραφείου, κ.λπ., σε χώρο του οποίου διενεργείται και ότι ωφελεί αμέσως και κυρίως τον εκμεταλλευόμενο το εν λόγω κατάστημα, γραφείο, κ.λπ.». Με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ απέρριψε σχετική αναίρεση του Δήμου Αθηναίων κατά προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαίωνε κατάστημα τραπέζης για το θέμα της επιβολής τελών διαφήμισης.

«Αιφνίδια νεκρανάσταση»

«Η δημοτική Αρχή οφείλει, για την ηθική πρωτίστως αλλά και τη νομική τάξη, να διαπιστώσει (ή διευκρινίσει) με νεώτερη απόφαση του Δ.Σ. ότι τα αναφερόμενα στην υπ’ αρ. 507/2011 απόφαση του Δ.Σ. για την επιβολή τέλους διαφήμισης σε ”επιγραφές/διαφημίσεις” δεν τυγχάνουν εφαρμογής προκειμένου για τις επαγγελματικές επιγραφές των καταστημάτων του δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε αιφνίδια ”νεκρανάσταση”, μετά από μια τετραετία ”ενταφιασμού”, ενός άδικου και παράνομου τέλους σε βάρος του χειμαζόμενου εισοδήματος των μικρομεσαίων, στη μεγάλη τους πλειονότητα, επαγγελματιών του δήμου, μετά και την παρούσα τεκμηρίωση, θα συνιστούσε απόπειρα παραπέρα λεηλασίας του πενιχρού τους εισοδήματος, όσο απέμεινε από τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή των τελευταίων, ιδιαίτερα, κυβερνήσεων. Απόπειρα που θα βρει αντιμέτωπους τον εμπορικό κόσμο, τους επαγγελματίες του δήμου, αυτοαπασχολούμενους ή με ένα – δυο υπαλλήλους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, που κυρίως πλήττονται από τα κάθε λογής φορομπηχτικά μέτρα και πολιτικές», υποστηρίζει ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας.

Τέλος, η εντεταλμένη σύμβουλος της Νομικής Υπηρεσίας, Δήμητρα Αγαπάκη, αναλύοντας από την πλευρά της το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει και επικαλούμενη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το 2014, δήλωσε πως «μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του να επιβάλλει τέλη διαφήμισης στις παράνομες επιγραφές και δεν είναι ανεξάντλητο το δικαίωμα των επαγγελματιών». Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», η ίδια διαπίστωσε ότι με βάση νεώτερο νόμο του 2014, «ο Δήμος από τον Απρίλιο του 2016 υποχρεούται να κατεβάσει όλες τις παράνομες πινακίδες και επιγραφές καταστημάτων».

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, αφού ο νόμος το επιβάλλει, κάνοντας αρχή από τις επιγραφές τεραστίων διαστάσεων των πολυκαταστημάτων της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, από τα οποία, μέσα σε ένα «θολό τοπίο» ερμηνείας του νόμου, εισπράττονται τέλη διαφήμισης από τον Δήμο, αντί να τις κατεβάσουν.

«‘‘Λαγός’’ ο Δήμος Κηφισιάς, καραδοκούν κι άλλοι»

Με δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Ν. Ερυθραίας, τονίζει τα εξής για το θέμα που έχει δημιουργηθεί:

«Η ουσία είναι ότι ο δήμος αντιμετωπίζει την ταμπέλα/επιγραφή που αναρτάται στην πρόσοψη των μαγαζιών ως διαφήμιση. Το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και απόφαση του ΣτΕ ορίζουν ότι η ταμπέλα, δηλωτικό του επαγγέλματός μας, δεν παράγει δημοτικά τέλη. Σε πάρα πολλούς επαγγελματίες έχουν στείλει ειδοποιήσεις πληρωμής που μπορεί να φτάνουν τα 2.000 – 5.000 ευρώ για τα προηγούμενα 4 χρόνια. Η νομιμότητα δεν είναι τι εμείς εκτιμάμε. Είναι παράλογο, ενώ έχουμε καταθέσει από τις 4/3/2016 αίτηση και ζητάμε γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, να ισχυρίζεται η διοίκηση του Δήμου μόλις σήμερα ότι δεν είναι δική της υπόθεση να απαντήσει. Ο δήμος ”παίζει” με τους επαγγελματίες. Σαφώς και τα χρήματα που διεκδικεί είναι πολλά. Την ίδια στιγμή παράγει πέρα από πολιτική και φόβο. Εξυπηρετεί συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, αδυνατίζει το μεροκάματο του επαγγελματία και τον φτωχοποιεί, βοηθώντας ταυτόχρονα την κεντρική πολιτική που τον σπρώχνει στον Καιάδα.

Συναντήσεις έγιναν πολλές, αλλά δεν βγάλαμε άκρη. Ουσιαστικά ο δήμος και η σημερινή διοίκηση Θωμάκου επανέρχεται με τις θέσεις που είχε και στο παρελθόν και θεωρεί ότι η ταμπέλα μπορεί να παράγει τέλη διαφήμισης. Η στοχοποίηση των ετών 2012 – 2015 αφορά ουσιαστικά μόνο τη Νέα Ερυθραία και αποσκοπεί στο να προσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική διαφήμισης με την Κηφισιά. Δεν μπορεί ο δήμος να εμφανίζεται 4 χρόνια μετά την αρχική και λαθεμένη απόφαση της διοίκησης Χιωτάκη και να θέλει να εισπράξει όσα η προηγούμενη διοίκηση δεν έβαλε ποτέ σε εφαρμογή. Εμείς δεν θέλουμε τίποτε παραπάνω από το να εφαρμοστεί η ΚΥΑ. Θεωρούμε επίσης ότι στον δήμο υπάρχουν τερατώδεις ταμπέλες σε μονοπωλιακούς ομίλους και σε μεγάλες επιχειρήσεις που για τους δικούς τους λόγους έχουν το πακέτο να πληρώσουν διαφήμιση. Οι ταμπέλες αυτές έξω από το νόμιμο αντιστρατεύονται το μεροκάματο του μικρομεσαίου επαγγελματία. Εμείς δεν έχουμε και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή. Μας περιμένει ο ΟΑΕΕ, η εφορία ο ΕΝΦΙΑ, δεν έχουμε να δώσουμε και στον δήμο. Ο δήμος σιγοντάρει στο να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλούμε τους επαγγελματίες να επαγρυπνούν. ‘‘Λαγός’’ είναι ο Δήμος Κηφισιάς και καραδοκούν και άλλοι δήμοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.