Ο Δήμος Κηφισιάς επιχειρεί να «βάλει φρένο» με κανονιστική απόφαση για τον προσδιορισμό των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία τους


Βομβαρδίζεται στην κυριολεξία ο Δήμος Κηφισιάς από αιτήματα ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία απειλούν να μεταλλάξουν τα εμπορικά κέντρα και τις παραδοσιακές αγορές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας σε ένα απέραντο τοπίο με τραπεζοκαθίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας έχουν αιτηθεί και συζητηθεί 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς έχουν εγκριθεί 17 και το σύνολο των αιτήσεων είναι 27. Η ζήτηση αυτή συγκρατεί και τα ενοίκια σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα άλλα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν επί δεκαετίες να μην αντέχουν τον ιδιότυπο αυτόν ανταγωνισμό και στην καλύτερη περίπτωση να μετακομίζουν σε πιο φθηνές γειτονιές. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και βροχή αιτημάτων για αλλαγές χρήσεων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να συγκρατήσουν επίσης τα ενοίκια στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.
«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ρόλο κτηματομεσίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε ο Νίκος Χιωτάκης και εμπρός στην κατάσταση που διαμορφώνεται, πρότεινε την έκδοση κανονιστικής απόφασης για τον προσδιορισμό των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του Δήμου Κηφισιάς, η οποία τίθεται για ένα μήνα σε διαβούλευση (σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς στο διαδίκτυο). Για το ίδιο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος πρότεινε, επίσης, να μη συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο κανένα θέμα αλλαγής χρήσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Κηφισιάς: «Ζούμε σε περιοχές και στην Κηφισιά και στη Νέα Ερυθραία, όπου οι χρήσεις είναι μικτές και δεν πρέπει να μετατραπεί η φυσιογνωμία τους. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν παραδοσιακά μαγαζιά, γιατί κάποιοι επιμένουν να παίρνουν υψηλά ενοίκια. Ποιο σοβαρό μαγαζί θα δώσει τέτοιο ενοίκιο στην οδό Λεβίδου, αν δεν είναι παγωτατζίδικο, καφέ κ.λπ.; Και πώς θα τους σταματήσεις να βγάλουν ηχεία έξω το βράδυ και να ‘‘βομβαρδίζουν’’, όταν έχεις μαγαζιά στον α’ όροφο του εμπορικού κέντρου στην Κολοκοτρώνη; Θέλουμε τις πόλεις μας διασκεδαστήριο των άλλων ή τις θέλουμε ζωντανές με όλες τις χρήσεις; Πού θα παρκάρουν όσοι θα έρθουν, τι κόσμο και ποια οχλαγωγία θα φέρουν, τι θα γίνεται μετά κλείσιμό τους; Ποια είναι η συμβολή η δική μας στη μείωση των ενοικίων; Αν θέλουμε να έχουμε μια ζωντανή αγορά και όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλει ένα φραγμό. Φτάνει πια».
Εύλογα τα ερωτήματα του δημάρχου, τα οποία, ωστόσο, έχουν τεθεί από τον εμπορικό κόσμο στο παρελθόν, απέναντι σε όσους βλέπουν την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία ως «lifestyle προορισμό», την ίδια στιγμή που οι αγορές των πόλεων μαραζώνουν και τα δεκάδες λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα δίνουν χώρο σε «λαμπερά» μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Είναι σίγουρο πως ο ενιαίος δήμος δεν έχει προβλέψει τις υποδομές εκείνες, ώστε να δεχθεί τις αυξανόμενες χρήσεις μαζικής εστίασης και τα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που απειλούν με μετάλλαξη το χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών.
Γιατί είναι ζητούμενο αν υπάρχουν οι υποδομές σε χώρους στάθμευσης και υποδοχής των πελατών τους, αλλά και οι μηχανισμοί ελέγχου από τον δήμο για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Σε όλα τα παραπάνω, το κύριο ζητούμενο είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, ποιο φραγμό θα βάλει τελικά ο δήμος και η δημοτική αρχή και αν το θέμα αυτό λύνεται ως δια μαγείας με μια κανονιστική απόφαση και μόνο.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.