Το 2011, όπως άλλωστε και το 2010, άφησε πίσω του µεγάλες ζηµιές  για τις μικρομεσαίες εµπορικές επιχειρήσεις, λόγω «ασφυξίας» στα λαϊκά εισοδήματα

Ο «μποναμάς» της εορταστικής περιόδου αποδείχθηκε φτωχός για τα καταστήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας και οι έμποροι αναζητούν σωσίβιο στις χειμερινές  εκπτώσεις, που ξεκινούν επίσημα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Τον περασµένο ∆εκέµβριο η πτώση του τζίρου εκτιµάται ότι ξεπέρασε το 30%, ενώ σε ορισμένους κλάδους ξεπέρασε και το 40%. Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι καταναλωτές, λόγω της οικονομικής ύφεσης, προχώρησαν σε ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς τους.

Μόνο ένας στους πέντε καταναλωτές προτίμησε τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, τη στιγμή που με γενναίες προσφορές και μειώσεις τιμών προσπαθούσαν οι έμποροι να ξορκίσουν την άσχημη χρονιά που φεύγει. Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εμπόρων, παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι προσφορές ήταν σημαντικές και συνεχείς, το καταναλωτικό κοινό ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερο δισταγμό.

Όπως επισημαίνει στη «Ν.Ε.» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας: «Λεφτά δεν υπάρχουν στον κόσμο. Αν δεν μείνουμε ιδιαίτερα σε αυτό, θα μετράμε συνεχώς τα μαγαζιά που έκλεισαν, ανεξαρτήτως προσφορών και εκπτώσεων. Η εορταστική περίοδος ήταν ουσιαστικά συνέχεια όλης της προηγούμενης περιόδου. Η αγορά, ειδικά στο χώρο ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού, ήταν σε μια καθοδική πορεία, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές προσφορές και εκπτώσεις. Ακόμη και σε απαραίτητα καταναλωτικά αγαθά υπήρξε μια μεταστροφή του κόσμου στο πιο φθηνό προϊόν. Και αυτό θα το διαπιστώσει κανείς, κοιτάζοντας την κίνηση στα πολυεθνικά παζάρια ένδυσης και υπόδησης (βλ. εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα), σε μια προσπάθεια του κόσμου να βρει προσφορές, αν και για προϊόντα παλαιοτέρων ετών. Συν το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες τύπου Mall προσφέρουν ‘‘άρτο και θεάματα’’ τη συγκεκριμένη περίοδο , προσελκύοντας καταναλωτικό κοινό, πράγμα στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση».

Το 2011, όπως άλλωστε και το 2010, άφησε πίσω του µεγάλες ζηµιές για τις μικρομεσαίες εµπορικές επιχειρήσεις. Έτσι οι καταστηματάρχες -παράτυπα μεν, αναγκαστικά δε- αρχίζουν νωρίτερα τις χειµερινές εκπτώσεις, σε µια προσπάθεια να µαζέψουν ό,τι µπορούν στα ταµεία τους, καθώς οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισµού έχει κλείσει πλέον για τα καλά. Η ρευστοποίηση των αποθεμάτων που διαθέτουν, οδηγεί σε σημαντικές προσφορές στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινά επίσημα στις 16 Ιανουαρίου. Οι καταστηματάρχες, αφουγκραζόμενοι την αλματώδη πτώση της αγοραστικής κίνησης, προχωρούν σε ακόμα πιο ελκυστικές τιμές, προκειμένου να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

 

Από τις 14 Ιανουαρίου

σε ρυθμό εκπτώσεων

 

Ήδη από το Σάββατο 14 του μηνός, αρκετά είναι τα καταστήματα που εκτιμάται ότι θα κινηθούν στους ρυθμούς των εκπτώσεων. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής (παλαιάς και νέας), όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχει δείξει η αγορά ότι ένας κόσμος κάνει κράτει στις αγορές του, κυνηγώντας τις εκπτώσεις Γενάρη-Φλεβάρη. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν βάλει ως ορόσημο για τη λειτουργία τους το τέλος των εκπτώσεων, ενώ άλλα μαγαζιά έκλεισαν και νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν. Υπήρξε μαγαζί στη Νέα Ερυθραία που έκλεισε τέλος Νοέμβρη, όπως και μεσαία επιχείρηση που έκλεισε στα μέσα της φθινοπωρινής περιόδου. Φτάσαμε σε σημείο που καταστήματα με εποχιακά χριστουγεννιάτικα, για πρώτη φορά έβαλαν εκπτώσεις μια εβδομάδα πριν την εορταστική περίοδο. Ο μικρομεσαίος δεν πρεσβεύει αυτή τη στιγμή να σωθεί από ένα μικρομεσαίο εισόδημα που δεν υπάρχει και το απομυζούν τα παντός είδους χαράτσια. Και ως καταναλωτής ο ίδιος έχει βάλει χοντρά το χέρι στην τσέπη».

Ενώ ο κ. Φαφαλιός επισημαίνει και μια άλλη πτυχή για την τοπική αγορά: «Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι στη λαϊκή αγορά της Νέας Ερυθραίας, αυτό που λέγαμε το παζάρι της Δευτέρας, που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στα βόρεια προάστια, υπάρχουν πάγκοι που δεν ανοίγουν είτε που η πρώτη τους πώληση είναι μετά τις 10.00 το πρωί, ενώ κλείνουν πολύ αργότερα. Και υπάρχει και ένας κόσμος, άνθρωποι καλοστεκούμενοι, που μόλις αποχωρήσουν οι πάγκοι, θα βρεθούν στα χαρτοκιβώτια για να μαζέψουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που δεν μπόρεσε να τα προωθήσει ο λαχαναγορίτης. Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί αυτό το φαινόμενο περισσότερο. Ένα σημαντικό κομμάτι του ερυθραιώτη εργαζόμενου, απασχολούμενου στις οικοδομές, λόγω της κατάρρευσης του κλάδου, είναι εκτός παραγωγής εδώ και δυο χρόνια».

Την ίδια στιγμή, στην αγορά της Νέας Ερυθραίας, όπως επισημαίνουν και πολλοί παραδοσιακοί έμποροι, παρατηρείται μια μεταστροφή προς τα καταστήματα μαζικής εστίασης. Όσοι επενδύουν σε αυτά και είναι αρκετοί, το κάνουν λόγω επιδοτήσεων, χαμηλότερου κόστους εμπορεύματος και δαπανών για εργατικό δυναμικό, αλλά και λόγω της σχετικής ευκολίας να λάβουν άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Νέα Ερυθραία, απ’ ό,τι στην Κηφισιά. Πέρα από την αλλοίωση της παραδοσιακής αγοράς της Νέας Ερυθραίας, που κινδυνεύει να σκάσει κάποια στιγμή ως «φούσκα», υπάρχει και το γεγονός ότι τα ενοίκια στην περιοχή συγκρατούνται σε υψηλά επίπεδα, λόγω αυτής της ζήτησης. Οι έμποροι τονίζουν πως τα προβλήματα στάθμευσης σε συγκεκριμένες ζώνες του εμπορικού κέντρου δημιουργούνται κυρίως λόγω αυτής της δραστηριότητας, ένα πρότυπο ανάπτυξης που ενισχύουν και οι ίδιες οι δημοτικές αρχές.

«Ενημέρωση από τον δήμο για την έναρξη του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στη Νέα Ερυθραία δεν έχουμε, ούτε και για την προώθηση της κάρτας. Εκείνο που μπορούμε να διαπιστώσουμε, είναι ότι κατά την περίοδο των εορτών παρουσιάστηκαν προβλήματα στάσης και στάθμευσης στο κομμάτι της Χαρ. Τρικούπη, λόγω των καταστημάτων μαζικής εστίασης, κυρίως. Στις γειτονιές της Νέας Ερυθραίας, Αναξαγόρα, Ελ. Βενιζέλου, Βάρναλη, Στροφυλίου, Αθ. Διάκου, Νικ. Πλαστήρα, υπήρχαν θέσεις παρκαρίσματος, ακόμη και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χωρίς σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας», υποστηρίζει ο κ. Φαφαλιός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.