Γιατί καθυστερεί ο Δήμος
την προκήρυξη αδειών περιπτέρων σε ΑΜΕΑ και άλλες κατηγορίες ναξιοπαθούντων συμπολιτών μας;

Οι άδειες περίπτερων και κυλικείων σε Δημόσια κτίρια και νοσοκομεία, σύμφωνα με τον από το 1950 Νόμο δίνονται σε Αναπήρους Πολέμου. Από το 2002 με νέα διάταξη ορίστηκε ότι όσες άδειες δεν καλύπτονται από αυτούς διατίθενται σε ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες αναξιοπαθούντων, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Οι άδειες αυτές αφορούν τόσο σε νέα Περίπτερα που δημιουργούν οι Δήμοι (με βάση κριτήρια πληθυσμού, κυκλοφοριακά κ.λπ.) αλλά και σε Σχολάζοντα Περίπτερα και Κυλικεία (περίπτερα των οποίων οι αδειούχοι απεβίωσαν) τα οποία είναι και τα περισσότερα.
Οι αδειούχοι μπορούν είτε να τα δουλεύουν οι ίδιοι, είτε να τα εκμεταλλεύονται δια των οικείων τους είτε να τα εκμισθώνουν. Έτσι, αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας αποκτούσαν ένα βοήθημα χωρίς να επιβαρύνεται ο Δημόσιος ή Δημοτικός προϋπολογισμός.
Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής τις σχετικές αρμοδιότητες είχε η Νομαρχία Αττικής η οποία παραχώρησε στις 25/10/2009, τις τελευταίες άδειες από τον πίνακα σχολαζόντων περιπτέρων του 2008.
Έκτοτε και με την προκήρυξη του Καλλικράτη η Διεύθυνση διαλύθηκε μέχρι να αποφασιστεί αν θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στους Δήμους ή στις Περιφέρειες. Με πλήρη αναλγησία για πάσχοντες συμπολίτες μας που αγωνιούσαν για ένα εισόδημα, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2012 για να αποφασιστεί η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.
Ο Δήμος μας όσο περίμενε για την απόφαση δεν φαίνεται να έκανε καμία προετοιμασία και ποιος ξέρει πόσοι μήνες θα χρειαστούν για να προκηρυχτεί διάθεση αδειών, δεδομένου ότι απαιτείται:
Σύσταση αρμόδιου τμήματος.
Ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις (Δικαιούχοι, τρόπος προκήρυξης, μοριοδότηση, δικαιολογητικά κ.λπ.)
Καταγραφή όλων των περιπτέρων και κυλικείων στην περιοχή του Δήμου με τα στοιχεία των αδειούχων και την εφεξής παρακολούθηση όσων θα σχολάζουν.
Προκήρυξη για ήδη σχολάζοντα ή τυχόν νέα περίπτερα και κυλικεία.
Τα παραπάνω απλά πράγματα φοβάμαι ότι θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου αν δεν υπάρξει ευαισθησία, κατανόηση και συμπαράσταση για τους συμπολίτες μας που υποφέρουν, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα υγείας και για τους οποίους το έσοδο από το περίπτερο ή το κυλικείο θα ήταν σημαντική βοήθεια.
Σημειωτέον ότι τα σχολάζοντα περίπτερα συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι να αποδοθούν σε νέους δικαιούχους αλλά τα έσοδα νέμονται ενοικιαστές και άλλοι αντί να βοηθούνται οι πάσχοντες. Και δεδομένου ότι έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια από την ανάρτηση του τελευταίου Πίνακα αυτά πρέπει να είναι αρκετά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε άλλους Δήμους, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και προκηρυχθεί οι σχετικές άδειες.
Μιχάλης Κοραής
δημότης Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.