Δήμοι στον αυτόματο πιλότο
Η οικονομική κρίση δε φέρνει λουκέτα μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά όλα δείχνουν πως χτυπάει και τους δήμους της χώρας, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίοι οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιούν οι δήμαρχοι, ούτε και η κραυγή απόγνωσης της ΚΕΔΕ ότι οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο να «κατεβάσουν ρολά» οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ και να αρχίσουν να λειτουργούν με αυτόματο πιλότο, καθώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες, υπαλλήλους, προμηθευτές και δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές.

Το «αντίδοτο» στην κρίση
Εμπρός στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον «άλλο δρόμο» που της δείχνουν τα μνημόνια και οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενδεικτική είναι και η άποψη που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», Χριστίνα Κοσμά, ως «αντίδοτο» σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης γενικότερα και περικοπών δημοσίων δαπανών: «Θα πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο πλέον να κατευθύνουμε πολύ περισσότερο τις αντιλήψεις μας στην επιχειρηματική και επιχειρησιακή δυνατότητα του δήμου σε σχέση με την απόκτηση πόρων, από το να περιμένουμε απλά να πάρουμε χρήματα από κάποιο κεντρικό υπουργείο ή άλλο φορέα».
Μέτρα και σταθμά για καταστήματα
Ο Δήμος Κηφισιάς που έχει την «τύχη» να φιλοξενεί σε όλη του την έκταση -πλην Εκάλης- εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα οποία είναι υπεύθυνος για τις άδειες, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, δε νοείται σε ένα τέτοιο περιβάλλον δυσμενών εξελίξεων στα οικονομικά του, να μην έχει επαρκή έσοδα απ’ όλη αυτή τη δραστηριότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων. Έσοδα τα οποία θα πρέπει να αποδίδει πίσω υπό τη μορφή επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες, που δέχονται την όχληση από τη λειτουργία τους. Απορίας άξιο είναι αν υπάρχει σχέδιο, διαφάνεια, προοπτική, πολιτική βούληση. Και το θέμα δεν κρίνεται μόνο στα χαρτιά με την έκδοση μια κανονιστικής απόφασης, αλλά στο πώς εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, με ποια μέσα, με ποια μέτρα και με ποια σταθμά…

Στην Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ ο Νίκος Χιωτάκης
Με πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και διακομματική Εκτελεστική Επιτροπή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, ΕΔΣΝΑ (πρώην ΕΣΔΚΝΑ). Συγκεκριμένα, με δεδομένη την αυτοδίκαιη συμμετοχή του προέδρου του και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, το ΠΑΣΟΚ παίρνει από τις επτά έδρες της εκτελεστικής επιτροπής άλλες τρεις: Γιώργος Μαστοράκος, δημοτικός σύμβουλος, πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής (46 ψήφοι), Άγγελος Λιόσης, περιφερειακός σύμβουλος (44 ψήφοι) και Αναστάσιος Ζανιάς, περιφερειακός σύμβουλος (44 ψήφοι). Από τη ΝΔ εξελέγησαν ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης (44 ψήφοι) και ο Χρήστος Τεντόμας, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων (43). Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγη, τέλος, και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, ως ανεξάρτητος, προερχόμενος, βεβαίως, από τη ΔΗΜΑΡ.

Δι(α)κομματική
η συμφωνία;
Για τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη και την εκλογή του στην Ε.Ε. του νέου ΕΔΣΝΑ, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι μπορεί να έφυγε από την ηγεσία του πρώην συνδέσμου, ωστόσο, ουσιαστικά παραμένει. Και αυτό διότι με την υπ’ αριθµ. 02/12 απόφαση του Δ.Σ. του Ε∆ΣΝΑ, εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος Κηφισιάς για την υπογραφή των Αποφάσεων Ανάληψης Υποχρέωσης του Συνδέσμου, σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε δαπάνης και τη δέσμευση της αναγκαίας πίστωσης.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.