Θα τους πιάσει «λάστιχο» τελικά
Οι μνημονιακοί προτείνουν εθνική συγκυβέρνηση με τους αντιμνημονιακούς. Δηλώνουν, μάλιστα, υπεύθυνοι και προσηλωμένοι στην προσπάθεια αυτή, ερμηνεύοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα των εκλογών. Θέλουν, δηλαδή, να φέρουν το νότιο πόλο στο βόρειο και επιμένουν ότι αυτό είναι εφικτό. Όπως, δηλαδή, «λάστιχο» έκαναν τις πολιτικές τους αντιλήψεις, «λάστιχο» θέλουν και την κυβέρνηση ετούτη την ώρα. Και είναι προτιμότερο γι’ αυτούς, καθώς βλέπουν ότι ο πολιτικός τους χρόνος μετράει αντίστροφα…
Πιέσεις και εκβιασμοί
Και φυσικά, γιατί να μην το πράξουν; Αφού έσυραν τη χώρα σε δυσμενή οικονομική θέση και σε αρνητικό σημείο διαπραγμάτευσης εντός της Ευρωζώνης, υπακούοντας στις επιταγές της τρόικας και του ΔΝΤ, τώρα προβάλλουν σε πρώτο πλάνο το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας και την έξοδο από το ευρώ, συνθήκες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Πιέσεις και εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και με το βλέμμα στραμμένο σε νέο γύρο εκλογών.
Δεν το φαντάζονταν
Μετά από δυο μνημόνια και ένα μεσοπρόθεσμο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να φορτώσουν στην Αριστερά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διήμερης διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφήνοντας επιμελώς κάτω από το χαλί το θέμα της νόθευσης της λαϊκής εντολής με το σύστημα των 50 εδρών «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, που οι ίδιοι επινόησαν. Τελικά, το «μπόνους» δεν έφτασε, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι εμπνευστές του δεν φαντάζονταν τέτοια εξέλιξη. Από το +40 του Σκανδαλίδη φτάσαμε τελικά στο +50 του Παυλόπουλου, αλλά τελικά χρειάζονταν +100…
Ποιος μάς «σέρνει» στην κάλπη;
Γιατί «σέρνει» ο Τσίπρας τη χώρα σε εκλογές που δε σχημάτισε κυβέρνηση και τη δεν τη σέρνει ο Σαμαράς που επίσης δεν τα κατάφερε ή ο Βενιζέλος που θα αναλάβει την επόμενη προσπάθεια χωρίς ορατό αποτέλεσμα; Προφανώς, ο καθένας ερμηνεύει το θέμα από τη δική του σκοπιά, παραγνωρίζοντας δυο σημαντικά στοιχεία. Το γεγονός ότι τα «άλλα κόμματα» που έμειναν εκτός Βουλής ήταν ο «νικητής» των εκλογών, συγκεντρώνοντας αθροιστικά περίπου το 20%, ενώ το 80% και πλέον του εκλογικού Σώματος καταψήφισε ουσιαστικά όλα τα κόμματα. Με δεδομένο και το άνισο εκλογικό σύστημα, αναπόφευκτος θα είναι νέος γύρος εκλογών με την ευθύνη όλων μας.
Αναγούλα στις αγορές από εκλογές
Πέρα από τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν οι εκλογές στην οικονομική πορεία της χώρας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να εκλέξουν κυβέρνηση, σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ας αναμένουν, λοιπόν, τα «παπαγαλάκια» Ε.Ε., τρόικας και ΔΝΤ. Ο λαός θα αποφασίσει. Εκτός αν έχουν να προτείνουν κάποιο άλλο σύστημα εκπροσώπησης, γιατί όπως φαίνεται, η δημοκρατική διαδικασία προκαλεί ανησυχία και αναγούλα στις αγορές και όχι μόνο…