Ο «Μαύρος Καβαλάρης» βγήκε βόλτα…
Ο Νικόλαος Πλαστήρας (1883 – 1953) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός στη νεότερη Ελλάδα. Διακρίθηκε για τη στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και τη Μικρασιατική Εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951-1952. Επί κυβερνήσεως του απαλλοτριώθηκαν τα περισσότερα τσιφλίκια και αποδόθηκε η γη στους καλλιεργητές. Κατά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, ο Πλαστήρας κατάφερε να δώσει μάχες υποχωρώντας τακτικά, μαζεύοντας στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες. Με την καθυστέρηση που προέβαλε στην επέλαση του εχθρού, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πρόσφυγες να διαφύγουν, σώζοντάς τους από τους Τούρκους. Για την πράξη του αυτή αγαπήθηκε πολύ από τους πρόσφυγες, εξού και το άγαλμά του στην ομώνυμη πλατεία της Νέας Ερυθραίας, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στη νοτιοδυτική της πλευρά. Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τα συνεργεία του δήμου στη μέση της πλατείας, επειδή στη βάση του συγκέντρωνε τον αλλοδαπό πληθυσμό, που έπινε μπύρες και φωνασκούσε τα βράδια, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Αποτέλεσμα ήταν ο περίβολος της πλατείας να μειωθεί δραματικά και να περιφραχθεί με κάγκελα (οσονούπω), γεγονός για το οποίο διαμαρτυρήθηκε με απόφασή του και το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας, ενώ είναι αμφίβολο αν αυτό θα έχει και κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα και για τους κατοίκους που ενοχλούνται.

Άρση εκλογικού «μπλόκου» από ΠΟΕ-ΟΤΑ
Υπαναχώρησε στο παρά πέντε από την αρχική της θέση η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αναφορικά με το «μπλόκο» στις εκλογές, λόγω των λίγων δικαιούχων του εκλογικού επιδόματος και του ύψους της αποζημίωσης, γιατί «δε θέλει να τινάξει την εκλογική διαδικασία στον αέρα». Οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης, μέσω της κοινής υπουργικής απόφασης στις 30 Απριλίου, πενταπλασιάζουν τον αριθμό των δικαιούχων δημοτικών υπαλλήλων (από 6.500 που ήταν αρχικά σε 30.900) μειώνοντας, ωστόσο, δραματικά το ύψος της αποζημίωσης, από 400 σε μόλις 97 ευρώ ανά δικαιούχο.

«Μουγγάθηκε, δεν μιλάει καθόλου»…
Απολαυστική, ως γνωστό, στη ροή του λόγου της η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα, ξεκινώντας την ομιλία της στη βίλα Κώστα την προηγούμενη Κυριακή, πρόσφερε κατ’ αρχήν ένα τσιγάρο σε κάποιον από τους παριστάμενους της προεκλογικής συγκέντρωσης, τον οποίον έβλεπε εξαιρετικά ανήσυχο. «Η συμπαράσταση των καπνιστών», αντέτεινε η ίδια, ενώ την ίδια συμπαράσταση δεν έδειξε στο σημερινό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίο είπε: «Όλοι λένε τι καλός και τι ήσυχος που είναι αυτός άνθρωπος. Στις κηδείες, όμως, δεν μιλάνε, ήσυχα πάνε. Τώρα που πάμε για την κανονική κηδεία, μουγγάθηκε, δεν μιλάει και καθόλου». Ενώ για το περιβάλλον της συγκέντρωσης στη βίλα Κώστα, η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «πολυτελείς συνθήκες να κάνουμε μια πολυτελή συζήτηση, φτάνει να ξέρουμε πόσο πολύτιμη είναι αυτή η ψήφος».

Στρίβειν δια… πονοκεφάλου
«Πονοκέφαλος», λένε στις ειδήσεις, για Βενιζέλο και Σαμαρά, η πολιτική νομιμοποίηση την επομένη των εκλογών, καθώς επιζητούν από τους ψηφοφόρους αυξημένη πλειοψηφία και αυτοδυναμία, για να μας βγάλουν από τα μνημόνια στα οποία οι ίδιοι μάς έβαλαν. Και αν έχουν «βάλει βέρες», εκείνοι δεν το μαρτυράνε. Έχουν το δικό τους «πονοκέφαλο», αλλά με τέτοια κατραπακιά στους -και παραδοσιακούς- ψηφοφόρους τους, το μόνο που τους απομένει να κάνουν μετά τις εκλογές, είναι να επισημοποιήσουν επιτέλους της σχέση τους. Αλλιώς, υπάρχει και το «στρίβειν δια του αρραβώνος»…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.