Μ’ αυτό το γράμμα μου στην εφημερίδα μας, απευθύνομαι σε όσους έχουν άμεση σχέση με τη διεξαγωγή των παρελάσεων: στο δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς, στο τοπικό συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας, στα συμβούλια των δασκάλων και των καθηγητών, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων.
Κυρίες και κύριοι, γιατί η παρέλαση των σχολείων και των άλλων φορέων της Νέας Ερυθραίας δεν διεξάγεται και στις δυο εθνικές γιορτές εδώ στον τόπο μας; Ποιος και πόσο σοβαρός είναι ο λόγος που όλοι συνωστίζονται από πέρυσι πότε στην πλατεία Πλατάνου, πότε στη Ν. Ερυθραία και πότε στην Εκάλη, αλλού για την κατάθεση στεφάνων, αλλού για τη δοξολογία κι αλλού για την παρέλαση; Η συνένωση δήμων με τον Καλλικράτη σημαίνει τελικά κατάργηση κάθε τοπικής κοινωνίας; Απ’ όσο ξέρω πολύ καλά, σε γειτονικούς δήμους (Διονύσου, Αχαρνών, Πεντέλης) και άλλους δήμους που συνενώθηκαν (Ρόδου, Βόλου, Εύβοιας, Αργολίδας κλπ.), οι παρελάσεις εξακολουθούν να γίνονται όπως και πριν, μόνο σε κάθε τοπική ενότητα, χωρίς να ταράζεται η ισορροπία και τα καθιερωμένα της κοινωνίας. Ξέρω επίσης πολύ καλά ότι αυτό που γίνεται στο Δήμο Κηφισιάς με τις παρελάσεις δεν το επιβάλλει ο νόμος, αλλά είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή του δημάρχου.
Η παρέλαση όμως δεν γίνεται για τους επισήμους και τα συμβούλια. Η παρέλαση είναι πάνω απ’ όλα για τα παιδιά μας, για τους γονείς, τους παππούδες και όσους θέλουν να τα καμαρώσουν σε μια εθνική γιορτή. Γιατί να «ξενιτεύονται» τα νιάτα της Ν. Ερυθραίας στις γύρω περιοχές; Ούτε μια παρέλαση δεν μπορούμε να κρατήσουμε στον τόπο μας;
Όταν η παρέλαση γίνεται μόνο στην Κηφισιά ή μόνο στη Ν. Ερυθραία, τότε εκεί προκαλείται κομφούζιο και συνωστισμός. Μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον τωρινό δήμο, δεν βρίσκουν θέση να παρκάρουν, στριμώχνονται, εκνευρίζονται, αδιαφορούν για τα άλλα σχολεία και τους «άλλους» που παρελαύνουν και γενικά νιώθουν απογοήτευση, καθώς η γιορτή χάνει τελικά το νόημά της. Τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα, όταν μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που πρέπει, γιατί χαραμίζεται η παρέλαση. Πολλά παιδιά δεν θέλουν να παρελάσουν κι οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για το θέμα, έτσι που κατάντησε και με την ταλαιπωρία που έχει. Τους παππούδες και τις γιαγιάδες των παιδιών, που δεν μπορούν να στέκονται τόση πολλή ώρα, ώσπου να καμαρώσουν τα εγγόνια τους, ποιος τους σκέφτεται; Εγώ φέτος δεν καμάρωσα την εγγονή μου, γιατί δεν μπορώ να πάω στην Κηφισιά.
Επίσης έμαθα ότι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά στο σχολείο, ευχαρίστως μετά την εκκλησία θα πήγαιναν να δουν την παρέλαση, αν γινόταν στον τόπο μας. Τώρα όμως ξέρω αμέτρητους Ερυθραιώτες που δεν πατούν καν στην Κηφισιά, γιατί η ταλαιπωρία είναι αφόρητη. Φέτος ποιος πήρε χαμπάρι στη Ν. Ερυθραία από την εθνική μας γιορτή; Ήταν μια Κυριακή σαν όλες τις άλλες, χωρίς εθνικό χρώμα. Η κατάθεση έγινε στις 23 Μαρτίου στην Εκάλη και άνθρωπος δεν πήρε είδηση, εκτός από τους επισήμους που τρέχουν παντού! Η δοξολογία έγινε ανήμερα στη Ν. Ερυθραία κι αμέσως οι επίσημοι έφυγαν άρον άρον για την παρέλαση στην Κηφισιά! Γιατί γίνεται αυτό το χάος; Καλύτερα δεν ήταν παλιότερα, έτσι όπως το κάνουν και σήμερα όλοι οι άλλοι δήμοι;
Αναφέρω επίσης και την απογοητευτική κι απαράδεκτη εικόνα που παρουσίαζε το ηρώο των πεσόντων της Ν. Ερυθραίας το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Αστόλιστο, αφρόντιστο, έρημο, χωρίς στεφάνια, σαν να μη χρειάζεται πια, ήταν το πιο θλιβερό ηρώο της Ελλάδας!
Όσα γράφω εδώ, ξέρω καλά ότι εκφράζουν πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που παραπονιούνται γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Τα σχολεία και οι φορείς κάθε ενότητας από τις τρεις του νέου Δήμου Κηφισιάς πρέπει να παρελαύνουν στον τόπο τους, γιατί αποδείχτηκε ολοφάνερα ότι αυτό δεν έχει νόημα και δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Παρακαλώ πάρα πολύ, κύριοι υπεύθυνοι του Δήμου Κηφισιάς και των τοπικών συμβουλίων (και κυρίως εσείς, εκλεγμένοι σύμβουλοι της Ν. Ερυθραίας!), να σκεφτείτε πολύ σοβαρά όλα τα παραπάνω και να αναθεωρήσετε την απόφαση να γίνεται εκ περιτροπής η παρέλαση όλων των σχολείων στην Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία ή την Εκάλη. Κάθε τοπική ενότητα επιβάλλεται να διατηρήσει την αυτονομία της στο θέμα των παρελάσεων, όπως και πρώτα. Ας αγωνιστούν γι’ αυτό οι σύμβουλοι κι οι εκπρόσωποι των πολιτών στο δημοτικό και στα τοπικά συμβούλια. Για τέτοια θέματα τους εκλέξαμε, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και του τόπου! Ας παρευρίσκονται πάντα σε κάθε ενότητα οι τοπικές αρχές και, αν είναι δυνατόν, ο δήμαρχος ή οι δημοτικοί σύμβουλοι ας πηγαίνουν εκ περιτροπής στις παρελάσεις, για να τους βλέπει ο κόσμος. Πάνω απ’ όλα τα παιδιά του τόπου!
Μετά τιμής
Ρένα Τζοανάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.