«Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών κάνουμε το εθνικό και περιφερειακό σχέδιο, πράξη», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 και είχε ως θέμα τη 2η Αναθεώρηση του νέου ΠΕΣΔΑ.

Ο κ. Γ. Καραμέρος ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Πεντέλης θα χρηματοδοτηθούν για την εφαρμογή των σχεδίων τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Στον Βόρειο Τομέα έχουμε ήδη αποτελέσματα για όσους παρακολούθησαν την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2015. Δύο Δήμοι, η Αγία Παρασκευή και ο Μελισσίων – Πεντέλης θα χρηματοδοτηθούν για την εφαρμογή των σχεδίων τους. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Σε εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης ακόμα και προϋπάρχουσες… άλλων χρήσεων μακριά από τον οικιστικό ιστό και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Τέσσερις συστάδες σε σύνολο 12 Δήμων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός στην πράξη».

Ακολουθεί η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ):

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, κύριοι συνάδελφοι του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα συζητάμε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, όχι όμως αποκομμένοι από τον εθνικό σχεδιασμό ή τους ευρωπαϊκούς στόχους, θα έπρεπε επίσης… όχι εγκλωβισμένοι στην μικροπολιτική ή συμφεροντολογική σκοπιά του καθενός, αλλά ενταγμένοι, όπως αυτός ο σχεδιασμός, στις ανάγκες μιας κοινωνίας και κάθε Δήμου ξεχωριστά για ένα θέμα ζωτικής σημασίας.

Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός είναι απόλυτα εναρμονισμένος ως προς τους στόχους του με τον εθνικό σχεδιασμό.

Προάγει την κυκλική οικονομία και θα δώσει στην Αττική μερίδιο από τον πανελλαδικό στόχο κύκλου εργασιών 1,5 δισ. ευρώ και 16.000 νέων θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία.

Σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο συγκεντρωτικό μοντέλο, που βασιζόταν στις προδιαγραφές αποδοτικότητας των εργολάβων, προωθώντας τα συμφέροντά τους, ο σημερινός σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, φέρνοντας την χώρα πιο κοντά στον κοινοτικό στόχο ως το 2020.

Μέσα από ανοικτές διαδικασίες αυτή η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού έχει σχεδιαστεί πιστά στις αρχές και τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) επομένως και τις βασικές αρχές του εθνικού δικαίου όπως αυτό απορρέει από την εφαρμογή του νόμου 4042/2012.

Την ίδια ώρα που ακολουθεί πιστά την εθνική νομοθεσία- συμμορφώνεται με τις κοινοτικές οδηγίες και τα όσα ορίζουν για τις προοπτικές διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική (Στρατηγική «Ευρώπη 2020», 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, Χάρτης Πορείας για την αποδοτικότητα των πόρων).

Ο εθνικός σχεδιασμός για τα απόβλητα θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί εδώ και χρόνια.

Έχουμε ένα διμέτωπο αγώνα. Και να λύσουμε το πρόβλημα και να αλλάξουμε το υπόδειγμα πολιτικής.

Στην αρχή οι δήμαρχοι δεν μας πίστεψαν και το καταλαβαίνουμε.

Γιατί να μας πιστέψουν;

Πιο έμπειροι από μας πολλοί από αυτούς . Έχουν δει πολλούς νομάρχες, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες να τους μιλούν για εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, σωστά μοντέλα, οικολογία κ.ο.κ.

Όταν όμως τους δώσαμε χρόνο. Όταν υποστήκαμε κριτικές από τα δεξιά και τα αριστερά για αυτόν τον οικολογικό δρόμο, αντιλήφθηκαν πλην ελαχίστων ότι εμείς  ούτε ιδεοληψία έχουμε, ούτε ατζέντα άλλων εξυπηρετούμε. Τότε προσήλθαν και προσήλθαν σε ποσοστό 80%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Αττικής ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται. Παίρνουν τις ευθύνες τους όπως τις παίρνουμε και μεις έχοντας διαλέξει τον δύσκολο αλλά σωστό και δίκαιο δρόμο.

Μιλούν κάποιοι για ασάφεια στο ζήτημα των χωροθετήσεων.

Αν επιβάλλουμε τις χωροθετήσεις εμείς, ποιο το νόημα των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των Δήμων;

Και θέλετε απτά παραδείγματα και εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού;

Στον Βόρειο Τομέα έχουμε ήδη αποτελέσματα για όσους παρακολούθησαν την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2015. Δύο Δήμοι, η Αγία Παρασκευή και ο Μελισσίων – Πεντέλης θα χρηματοδοτηθούν για την εφαρμογή των σχεδίων τους. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Σε εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης ακόμα και προϋπάρχουσες… άλλων χρήσεων μακριά από τον οικιστικό ιστό και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Τέσσερις συστάδες σε σύνολο 12 Δήμων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός στην πράξη.

Από σήμερα, με την ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ πάμε κόντρα στο ρεύμα σε εθνικό επίπεδο. Όλα ιδιωτικοποιούνται και εμείς εδώ καταργούμε τα ΣΔΙΤ.

Όσοι ζητούν αναβολή ψάχνουν άλλοθι για ένα status quo μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Θεσμικά αφήνουμε πίσω την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Προασπίζουμε τη δημόσια υγεία. Ανασαίνουμε οικονομικά από την αποφυγή προστίμων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις. Κυρίως όμως με γρήγορα βήματα προάγουμε τον σχεδιασμό των αποβλήτων σε ζήτημα ανάπτυξης και πρακτική-υπόδειγμα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα μακριά από εργολαβικά συμφέροντα αλλά και μικροαστικούς μαξιμαλισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.