Αιφνίδια παρέμβαση στο γραφείο της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου έκαναν, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, 14 περιβαλλοντικοί φορείς και συλλογικότητες της Αττικής προκειμένου να καταγγελθούν οι πρόσφατες διακηρύξεις ηλεκτρονικών δημοπρασιών της Περιφέρειας Αττικής για τους καθαρισμούς ρεμάτων της Αττικής, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

Οι διακηρύξεις αυτές χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωση των φορέων, «από ασάφεια και απροσδιοριστία σχετικά με τα έργα, τη μέθοδο και το αντικείμενο καθαρισμού τόσο σε ποσοτικό επίπεδο όσο και σε ποιοτικό επίπεδο». Επίσης, «παραβλέπουν την κείμενη νομοθεσία προστασίας και οριοθέτησης των ρεμάτων, ενώ απουσιάζουν δεδομένα υπολογισμού της επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων στην κάθε θέση. Δεν δημιουργούνται διαφοροποιήσεις αναφορικά με το είδος του ρέματος και τους γεωμορφολογικούς παράγοντες που καθορίζουν τη θέση του στον υδρολογικό κύκλο, προτάσσοντας την ίδια τακτική καθαρισμού που αυξάνει την ορμή των υδάτων στα ορεινά και οδηγεί με βεβαιότητα σε πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος της πεδινής κοίτης». Επιπλέον, «για τον καθαρισμό προβλέπεται σχεδόν αποκλειστικά η εισβολή εκσκαπτικών μηχανημάτων εντός της κοίτης και η κοπή δέντρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή της φυσικής βλάστησης που συγκρατεί το έδαφος καθώς και του οικοσυστήματος των ρεμάτων, πολλά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και αποτελούν ενδιαιτήματα προστατευόμενης από τη νομοθεσία ορνιθοπανίδας».

Κατά την παρέμβαση ζητήθηκε η επί τόπου συνάντηση με την περιφερειάρχη, κάτι που επετεύχθη τελικά λόγω της μαζικότητας και της αποφασιστικότητας των συμμετεχόντων φορέων, και της επιδόθηκε καταγγελία-αίτημα των φορέων για άμεση ακύρωση των συγκεκριμένων διακηρύξεων και επαναπροκήρυξή τους με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Ακολούθησε συζήτηση με την περιφερείαρχη και τους συνεργάτες της, όπου δεν υπήρξε συμφωνία ως προς τα αιτήματα των φορέων, αλλά ορίστηκε νέα συνάντηση για την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των 14 φορέων και συλλογικοτήτων «Θεωρούμε ότι η συντονισμένη συνεργασία φορέων και συλλογικοτήτων και οι επικείμενες δράσεις για την προστασία του οικοσυστήματος των ρεμάτων που απέμειναν στην Αττική, θα συμβάλλουν ώστε και η διοίκηση (κεντρική, περιφερειακή, τοπική) 1. να εφαρμόσει τελικά την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση του δημόσιου χρήματος χωρίς αδιαφανείς όρους και αδικαιολόγητα υψηλές τιμές 2. να πάψει πλέον να αντιμετωπίζει αναποτελεσματικά τα ρέματα ως εργοτάξια, αλλά ως πολυεπίπεδο φυσικό πλούτο που η προστασία του είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής όλων.

»ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ».

Οι φορείς είναι οι ακόλουθοι:

 • Δασαμάρι SOS.
 • Δασοπροστασία Παπάγου-Χολαργού.
 • Δημοτική Κίνηση Μέτωπο Ψηλά.
 • Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης.
 • Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας.
 • Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
 • Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου.
 • Οικολόγοι Ριζοσπάστες.
 • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.
 • Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής των Οικολόγων Πράσινων.
 • Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece.
 • ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.
 • Ecoeleusis.
 • Green it up again.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.