Πραγματικά αισθάνθηκα πολύ όμορφα όταν μετά την προβολή της εκπομπής «το αλάτι της γης»  της Κυριακής 18-12-11 με σταματούσαν στο δρόμο και μου έλεγαν τα καλύτερα λόγια για αυτήν την εκδήλωση.
«Είμαστε περήφανοι για σας», «από την αρχή μέχρι το τέλος έκλαιγα» άλλοι «με συγκινήσατε, μου θυμίσατε τους γονείς μου» άλλοι, «τότε που τα σπίτια ήταν ανοιχτά και οι γειτονιές μύριζαν γεράνια και βασιλικό».
Πραγματικά όλοι αισθάνθηκαν περήφανοι με αυτή την ενθουσιώδη ομάδα που γλεντάει.
Ο αναγνωρισμένος εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας παραγωγός της εκπομπής είπε: «σ’ αυτή την εκδήλωση φάνηκε η υποδειγματική δουλειά του χορευτικού ομίλου. Δεν είναι κάτι το στημένο, είναι βίωμα και αυτό εισπράττεται από τον θεατή, τον συνεπαίρνει και τον συγκινεί». Θυμάται την Κλεονίκη Τζοανάκη, τον Παντελή Πολιτάκη, το ταψί, το τουμπελέκι, τα γλέντια που στηνόντουσαν, στο πι και φί και να ο χορός και να το τραγούδι.
Έτσι έγινε και τώρα στην τηλεόραση. Μαζευτήκαμε και περάσαμε όμορφα όπως πάντα και αυτό παρουσιάσαμε.
Αυτή είναι η ταυτότητα της Ν. Ερυθραίας που την κάνει να ξεχωρίζει.
Για την πόλη μας αυτή η ομάδα γυναικών αποτελεί παράγοντα πολιτισμού και κοινωνικής συμμετοχής. Η σημασία της σημαντική καθώς δημιουργεί γέφυρα με την παράδοση και το σήμερα.
Συμμετέχοντας σ΄ αυτή  την ομάδα συναντάς ανθρώπους δεμένους μεταξύ τους, φίλους με κοινές εμπειρίες και βιώματα. Σε περιβάλλουν με αγάπη και σεβασμό στην προσωπικότητα. Μαθαίνεις κοντά τους να ακούς ήχους, να μαθαίνεις χορούς, έθιμα παράδοσης του ελληνισμού μέσα και έξω από τα τωρινά όρια του κράτους.
Δημιουργός όλων αυτών και ψυχή είναι  γνωστό σε όλους ο Θοδωρής Κοντάρας. Όχι μόνο γιατί δημιούργησε αλλά επειδή το οδήγησε σε πολύ υψηλό επίπεδο με την εργασία του και την τεράστια υπομονή του. ο χορευτικός όμιλος έχει καθοδηγηθεί σωστά γιατί ο Θοδωρής αγαπά απέραντα αυτό που διδάσκει.
Κοντά τους μαθαίνεις όχι απλώς τους χορούς, μαθαίνεις το ύφος ώστε να είναι ανάλογο και φυσικό. Έχει σταθεί δίπλα σε όλους σαν φίκος και σαν δάσκαλος. Δεν τσιγκουνεύεται σε κανέναν να προσφέρει την αγάπη και τις γνώσεις του. παλιά μέλη του χορευτικού η Βάσω Γιώργαντζη και η Μαρία Τζοανάκη που έχουν ζήσει από μικρές τα περίφημα γλέντια της φτωχής Ερυθραίας τότε.
Ο Θοδωρής και αυτές οι γυναίκες είναι η χυχή του χορευτικού. Αυτοί μας έμαθαν ότι ο χορός δεν έχει σχέση με στησίματα και φιγούρες, αλλά από κάτι πηγαίο που βγαίνει από μέσα σου αληθινό.
Εξάλλου αυτό φάνηκε περίτρανα ακόμα και στο γιαλί. Βγάζουμε κάτι από την ψυχή μας. τα βήματά σου δεν τα σκέπτεσαι, βγαίνουν από μέσα σου και το γλέντι πάντα ραφενέ όπως πραγματικά αποτύπωσε η τελεόραση. Αποτύπωσε το δέσιμο των ανθρώπων την αγάπη και τον σεβασμό για την παράδοση.
Ο χορευτικός όμιλος έχει δώσει παραστάσεις σε διάφορες πόλεις με κορυφαίες στιγμές τις παρουσιάσεις του Ηρωδείου και του Μεγάρου Μουσικής. Η ηχογράφηση 3 δίσκων με ερυθραιώτικα τραγούδια είναι απόδειξη  της δουλειάς τους.
Η ομάδα των γυναικών που εδώ και 30 χρόνια αποτελεί τον βασικό πυρήνα εμπνέεται, εκφράζεται και συγκινείται με την παράδοση.
«Ένας λαός που έχει χάσει την παράδοσή του, είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χαμένο το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία. Το σήμερα και το αύριο είναι δεμένο με τα περασμένα και τα μελλούμενα από το σήμερα. Με την παράδοση ο άνθρωπος δυναμώνει τη συνείδησή του νιώθοντας κοντά του και μέσα του τους προγόνους του, χαιρόμενος και λυπούμενος μαζί τους, βλέποντας σ’ αυτούς τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες συνήθειες, τις ίδιες ανησυχίες τους ίδιους στοχασμούς που βρίσκεις μέσα στον εαυτό του» μας λέει ο Φώτης Κόντογλου.
Εμείς ανταμώνουμε και ξεφαντώνουμε. Ελάτε κοντά μας να ζήσετε αυτή την αγάπη και το δέσιμο.
Καλές γιορτές!
Υγεία, αγάπη και αισιοδοξία.

Προηγούμενο άρθροEm@il
Επόμενο άρθροΕγγύηση 80% του κεφαλαίου από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων Δανείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.