xrysanthi_antonaropoulou_epitropi_agona_fylis -  01

«Οταν θα σηκώσετε το χέρι σας να ψηφίσετε υπέρ, θα θυμίσετε την κίνηση που έκαναν οι αυτοκράτορες στις αρένες για τους μελλοθάνατους. Θα σημάνει τον θάνατό μας». Με αυτόν τον τρόπο, η Χρυσάνθη Αντωναροπούλου, από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής, απευθύνθηκε στους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, κλείνοντας την τοποθέτησή της, στη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Δέχτηκε τα περισσότερα χειροκροτήματα. Παρόντες στο πλήρες από κόσμο αμφιθέατρο, πολίτες, κινήματα και συλλογικότητες. Συμφωνούν ότι «η Φυλή θα έπρεπε να κλείσει εδώ και πολύ καιρό, όχι το 2020».

Ο νέος ΠΕΣΔΑ διατηρεί το «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», όπως έχει χαρακτηρίσει τη Φυλή η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν παρέλειψε να θυμίσει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Η γενικότερη αοριστία του σχεδιασμού επιβεβαιώνεται πλέον και με… υπουργική βούλα!

Εξεπλάγη…

Ο νέος ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ (πλην των Μ. Μαντά, Α. Βασιλάκη και Φ. Νικολιδάκη, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε), στη Ν.Δ. και στους ΑΝ.ΕΛΛ. «Ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα», είπε -μεταξύ άλλων- η περιφερειάρχης, προαναγγέλλοντας κύκλο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες, πριν από την εφαρμογή του σχεδιασμού.

Αναφορικά με την αοριστία του ΠΕΣΔΑ, απάντησε ότι «πρόκειται για μία κατηγορία που προκαλεί έκπληξη». «Οσοι πατάνε στο θέμα της Φυλής είναι στην άλλη όχθη και οι εναντιώσεις τους είναι ψευδεπίγραφες», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχω πει τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει ο ΠΕΣΔΑ: κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και αποκατάσταση».

«Η ορκωμοσία της περιφερειακής αρχής στο γυμναστήριο των Α. Λιοσίων συναγωνίζεται την κατάθεση στεφάνου στην Καισαριανή από τον Τσίπρα», είχε πει νωρίτερα η Δέσποινα Κουτσούμπα, από την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΠΕΣΔΑ, σύμφωνα με τον Γ. Μανουσογιαννάκη από την παράταξη του ΚΚΕ, οδηγεί «στο να καταστεί πιο “εύπεπτη” για τα λαϊκά στρώματα η “σωτήρια” παρέμβαση, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, των επιχειρηματικών ομίλων».

Μια μέρα πριν

Ωστόσο, μία μέρα πριν από το περιφερειακό συμβούλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε τη γνωμοδότησή του για τον ΠΕΣΔΑ στην περιφέρεια. Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι ο ΠΕΣΔΑ συνάδει με τις κατευθύνσεις και τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού, καταλήγει όμως -επιεικώς- ότι χρήζει συμπλήρωσης. «Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά», στη γνωμοδότηση αναφέρεται συνοπτικά ότι:

– Δεν παρουσιάζεται ο αριθμός, το είδος και η δυναμικότητα των μονάδων κομποστοποίησης του χωριστά συλλεγέντος ρεύματος βιοαποβλήτων,

– Δεν εμφανίζεται ο αριθμός, το είδος και η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υπολειμμάτων,

– Δεν εμφανίζεται ο αριθμός και η δυναμικότητα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) […] Αντίθετα, στην υποβληθείσα μελέτη του ΠΕΣΔΑ, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται πως ο μόνος σε λειτουργία ΧΥΤΑ Φυλής σύντομα θα κορεστεί, παρουσιάζεται ότι το θέμα χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤΥ διερευνάται, ενώ δεν γίνεται αναφορά σχετικά με την αξιοποίηση έργων ΧΥΤΑ που είναι σε εξέλιξη.

«Η περαιτέρω ενσωμάτωση, επομένως, των Τοπικών Σχεδίων θα διαμορφώσει και θα οριστικοποιήσει τον ΠΕΣΔΑ. Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, όμως, θα έπρεπε τουλάχιστον τα έργα διαχείρισης ΑΣΑ [Αστικών Στερεών Αποβλήτων], που αφορούν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης, να παρατίθενται αναλυτικά και με αναφορά στις δυναμικότητές τους στο παρόν ΠΕΣΔΑ», αναφέρει το έγγραφο, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει γίνει οικονομική αποτίμηση του Σχεδιασμού.

Φυλή: Πολύ χρήμα, αλλά για ποιους;

Συνολικά 633.722.047,54 ευρώ έχουν καταβληθεί στον Δήμο Φυλής (πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ανω Λιοσίων και στο Δήμο Φυλής, πριν συνενωθούν με τον«Καλλικράτη») ως αντισταθμιστικά οφέλη -ένα εργαλείο εκμαυλισμού της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής διοίκησης, όπως λειτούργησαν κατά κοινή ομολογία- κατά την περίοδο 1991-2014.

Τα ποσά, που προέρχονται από δημοτικά τέλη που καταβάλλουν δημότες όλων των δήμων της Αττικής, είναι γνωστά και έχουν γίνει αναφορές γι’ αυτά σε πλήθος δημοσίων τοποθετήσεων.

Τα έτη 2013 και 2014 ο Δήμος Φυλής λάμβανε 40,3 εκατ. ετησίως. Επειτα από απόφαση του ΕΔΣΝΑ για μείωση των αντισταθμιστικών οφελών κατά 10% (την άνοιξη υπήρχε σκέψη για μείωση 20%-30%, για μόνον ένα χρόνο), θα καταβάλλονται ετησίως στο Δήμο Φυλής αντισταθμιστικά ύψους 36.270.000 ετησίως, για 4 χρόνια, με ταυτόχρονη κατεύθυνση και την αποκατάσταση της περιοχής από τη χρόνια επιβάρυνση.

Οπως και να έχει, ο Δήμος Φυλής έχει ένα εξασφαλισμένο ποσό για την επόμενη τετραετία. Αυτοδιοικητικά στελέχη συμφωνούν πως το μεγάλο στοίχημα είναι τα χρήματα να πέσουν πραγματικά προς όφελος της κοινωνίας της Φυλής.

[divider]

skoupidia_aporrimata

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ποιοι/ές δε θέλουν δεσμευτικό ΠΕΣΔΑ στην Αττική και γιατί;

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Πέμπτη 8/10/2015, υπερψηφίστηκε το σχέδιο της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ από την πλειοψηφούσα παράταξη «Δύναμη ζωής», από την παράταξη του κ. Κουμουτσάκου και κάποια μικρότερα περιφερειακά σχήματα. Η παράταξη του κ. Σγουρού ψήφισε λευκό. Καταψήφισαν η «Λαϊκή συσπείρωση», η «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική», η «Ελληνική αυγή» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικολιδάκη, Βασιλάκη και Μαντάς, που διαφοροποιήθηκαν από τη στάση της παράταξης «Δύναμη ζωής».

Η έντονη κριτική που ασκήθηκε στο στάδιο της διαβούλευσης, οι παρεμβάσεις των κινηματικών πρωτοβουλιών στην ίδια τη συνεδρίαση, αλλά και οι ουσιαστικές παρατηρήσεις για τις σοβαρές παραλείψεις του σχεδίου της αναθεώρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας (περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού), του υπουργείου εσωτερικών και του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος έπεσαν στο κενό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισηγητική παρέμβαση της κ. Δούρου, η οποία αξίζει να διαβαστεί, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας. Η κ. Δούρου περιέγραψε μια εικονική πραγματικότητα και όχι το εξόχως προβληματικό σχέδιο αναθεώρησης, που όλοι μας διαβάσαμε. Προκειμένου να καλύψει τις ανεπάρκειες του σχεδίου αναθεώρησης, προχώρησε σε μια ωραιοποίηση της διαδικασίας εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους, που, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο και ταλανίζεται από την απάθεια και την αδιαφορία σημαντικού μέρους αυτοδιοικητικών.

Με διασφαλισμένη την υποστήριξη ή την ανοχή στο σχέδιο της αναθεώρησης των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κ. Δούρου επέλεξε να επιτεθεί σε όσους άσκησαν κριτική από τη σκοπιά της υπεράσπισης του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, φωτογραφίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και κάνοντας το άσπρο μαύρο:

  • «Βάφτισε» αποκεντρωμένη διαχείριση, με υποδομές μικρής κλίμακας, το κραυγαλέα συγκεντρωτικό μοντέλο του σχεδίου αναθεώρησης.
  • Ένοιωσε έκπληξη επειδή «Πολύς λόγος γίνεται περί δήθεν «ασάφειας» και «αοριστίας» του Σχεδιασμού, επειδή δεν προχωρά σε συγκεκριμένη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων».
  • Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε αμέσως μετά να δικαιολογήσει τη «δήθεν ασάφεια» επικαλούμενη τη μη ολοκλήρωση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και λίγο παρακάτω να πει «Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των προβλέψεων που αφορούν στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ, ως προς τον αριθμό, τη δυναμικότητα και τη χωροθέτηση των νέων Μονάδων.  Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θεσμικό – πολεοδομικό πλαίσιο για την υλοποίηση των Πράσινων Σημείων και των άλλων εγκαταστάσεων που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ».
  • Εκτός κειμένου, χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι χρειάζεται διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, προτού γίνει αναφορά στις συγκεκριμένες χωροθετήσεις (!). Θυμίζουμε στην κ. Δούρου πως μόλις τον Απρίλη του 2015 ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης και για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, παρότι είχε στα χέρια της συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και για τα δύο ζητήματα από το Νοέμβρη του 2014.
  • Μας καταλόγισε ότι επιδιώκουμε «Αναίρεση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, για την οποία κάποιοι υποτίθεται ότι κόπτονται σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που ζητούν την… απόσυρση του ΠΕΣΔΑ!». Ισχυρίστηκε, ακόμη, πως «Κάθε άλλη άποψη που δεν θέλει να προχωρήσει η σημερινή διαδικασία, θέλει στην ουσία ανοικτή τη Φυλή ως το 2050».
  • Ισχυρίστηκε, χωρίς επιτυχία, ότι δε χρειάζεται στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, παρά τις διαδοχικές ρητές επισημάνσεις του υπουργείου εσωτερικών.
  • Δημιούργησε ερωτηματικά ως προς τον οριστικό χαρακτήρα και τη δεσμευτικότητα του ΠΕΣΔΑ, μιλώντας για «Μια διαδικασία που περιλαμβάνει σειρά φάσεων και ενεργειών εξειδίκευσης του ΠΕΣΔΑ, μέσα από πλήθος αλληλένδετων δράσεων όπου εμπλέκονται, πέραν του ΕΔΣΝΑ, και άλλοι φορείς. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στην πρώτη φάση μίας σύνθετης, πολυεπίπεδης διαδικασίας, κατά την οποία, μετά από τη σημερινή διαδικασία λήψης απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Τοπικά Σχέδια, αφού αξιολογηθούν, θα ενταχθούν οριστικά στο Σχεδιασμό».

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ πως πρόκειται για «μη σχέδιο» και, ταυτόχρονα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν, πότε και με ποιες διαδικασίες θα αποκτήσει την οριστική του μορφή ο ΠΕΣΔΑ.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου επέλεξε συνειδητά την επικύρωση ενός μη δεσμευτικού περιφερειακού σχεδιασμού, που σε συνθήκες έντονης μνημονιακής πίεσης είναι απολύτως σαφές ποια πλευρά θα ευνοήσει. Συνεπώς, θα πρέπει με πολιτικούς όρους να απαντηθεί το ερώτημα: ποιοι/ες και γιατί δε θέλουν δεσμευτικό σχεδιασμό;

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ στην ολιγόλεπτη παρέμβασή της και στο κείμενο που μοιράστηκε επανέλαβε τα βασικά σημεία των ενστάσεών της και των προτάσεων για την αναδιαμόρφωση του σχεδίου αναθεώρησης. Κατέθεσε πρόταση για μη λήψη απόφασης, για αναδιαμόρφωση του σχεδίου της αναθεώρησης και επανακατάθεσή του σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Στην παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που θα έχουν να παίξουν στο προσεχές μέλλον τα κινήματα των πολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη της συναντίληψης σε βασικά ζητήματα και άσκησε κριτική σε μια σειρά λαθεμένες, κατά τη γνώμη της, προσεγγίσεις που τείνουν να υποβαθμίσουν τη σημασία του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και το ρόλο των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, καθώς και οι τέσσερις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

2015_10_08_ΠΡΩΣΥΝΑΤ_παρέμβαση στο ΠΣ Αττικής.pdf

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.