Μαθητές «διπλωμάτες» από το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας σε παγκόσμιο μαθητικό συνέδριο με θέμα την υγειονομική πρόληψη και περίθαλψη στον Τρίτο Κόσμο

Οκτώ μαθητές από το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας επιστράτευσαν τα διπλωματικά τους «όπλα» και παρουσίασαν τις απόψεις τους πάνω σε διεθνή θέματα, κατά τα πρότυπα λειτουργίας του ΟΗΕ, σε παγκόσμιο μαθητικό συνέδριο που διεξήχθη στη Χάγη της Ολλανδίας από 15 έως 20 Μαρτίου.
Για δεύτερη φορά μετά το 2010, το Λύκειο της πόλης μας, έχοντας αρκετές συμμετοχές σε MUN (Model United Nations-προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) στην Ελλάδα, δέχτηκε πρόσκληση από το Haganum Gymnasium της Χάγης για να συμμετάσχει στο φετινό μαθητικό συνέδριο με θέμα την πρόληψη υγείας στην Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί πως 3 ευρώ από την οικονομική συμμετοχή μαθητών και καθηγητών δόθηκε στη UNICEF ως προσφορά για την αγορά αντιτετανικών εμβολίων για νεαρές μητέρες και νεογέννητα στην Αφρική. Η συμμετοχή των σχολείων της Ευρώπης ήταν μεγάλη, συνολικά 400 μαθητές.
Η ομάδα των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης του ΓΕΛ Νέας Ερυθραίας, κλήθηκαν να αντιπροσωπεύσουν τυπικά τη Δημοκρατία της Ινδίας στο συνέδριο, αλλά και τη χώρα μας ως μοναδικοί εκπρόσωποι μεταξύ των σχολείων της Ελλάδας, με βάση και το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και πολιτική.
Οι οκτώ μαθητές από τη Νέα Ερυθραία που επιλέχθηκαν με κριτήριο να μιλούν άπταιστα αγγλικά και τη διάθεσή τους να ασχοληθούν με τη μελέτη διεθνών θεμάτων, ήταν οι Κωνσταντίνα Μαργαρίτη, Κωνσταντίνος Τσικρίτης, Κατερίνα Δραπανιώτη, Κωνσταντίνα Πάκου, Γιώργος Τσίλης, Γιάννης Τσιώτας, Πετρίνα Ζιάκα και Ναταλία Αλεξάτου-Γάσπαρη.
Η προετοιμασία του κάθε ερωτήματος έγινε από τον ίδιο το μαθητή και ο έλεγχος της προόδου των εργασιών από τις καθηγήτριές τους Αγγλικών Χαρίνα Δεληγιάννη και τη φιλόλογο Βασιλική Τσιμπέρη.
Τα παιδιά ανέτρεξαν σε πολλές πηγές με κύριο εργαλείο αναζήτησης το internet, ώστε να αποκτήσουν πλήρεις γνώσεις της ιστορίας και των αντιλήψεων του λαού της Ινδίας, αλλά και των θέσεων της χώρας πάνω στα διεθνή ζητήματα, ενώ ζήτησαν και τη συνδρομή της Πρεσβείας της Ινδίας, χωρίς όμως να έχουν κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση.
Η υποδοχή των μαθητών έγινε σε ένα από τα πιο παλιά σχολεία της Χάγης, το Haganum Gymnasium, κλασικής κατεύθυνσης, η είσοδος του οποίου είναι γεμάτη από αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου κ.α. Εντύπωση έκανε η πληροφορία ότι όλοι οι μαθητές αυτού του σχολείου διδάσκονται υποχρεωτικά 4 ώρες την εβδομάδα αρχαία ελληνικά και στις κατευθύνσεις τους πολύ περισσότερες.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών έγινε φέτος στην καινούργια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, παρουσία εκπροσώπου της πρεσβείας της Ινδίας στη Χάγη, εκπροσώπου της UNICEF και άλλων επισήμων. Η ομάδα του σχολείου, εκτός από τη συμμετοχή της στο συνέδριο, είχε προβλέψει και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Άμστερνταμ, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Βαν Γκογκ, καθώς και επίσκεψη στο Ντελφτ, την παλιά πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Η ελληνική αποστολή στη Χάγη

Οι όροι Model United Nation, delegates, committees, position-resolution papers, μπορεί να φαίνονται δυσπρόσιτοι στους περισσότερους, πάντως, στους μαθητές-αντιπροσώπους σε αυτήν την προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ηχούν οικείοι, γιʼ αυτό και τους χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία. Η επίσκεψη στη Χάγη εκπλήρωσε το σκοπό της στο έπακρο και ικανοποίησε μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν. Αξίζει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια εκπροσώπησης του Λυκείου Νέας Ερυθραίας στο εξωτερικό, ανοίγοντας τους ορίζοντές του. Το αποτέλεσμα, έτσι και αλλιώς, οφείλεται αποκλειστικά στους ίδιους, καθώς στο ελληνικό δημόσιο σχολείο το όλο θέμα αντιμετωπίζεται μάλλον ως «πολυτέλεια», τη στιγμή που οι συμμετέχουσες ομάδες από τα σχολεία της Ευρώπης εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς και οι ώρες του δημόσιου διαλόγου για πολιτικά και άλλα θέματα, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του σχολείου. Αυτό είναι κάτι που επισημαίνει και η ελληνική αποστολή. Όπως και το ενδιαφέρον που έδειξαν Ολλανδοί μαθητές και καθηγητές για την ελληνική οικονομία και την κρίση. Ας δούμε, όμως, τι λένε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι μαθητές του Λυκείου Νέας Ερυθραίας.

Κωνσταντίνα Μαργαρίτη, Β΄ Λυκείου

«Έχοντας λάβει μέρος και πέρυσι στο συνέδριο, γνωρίζω τη λειτουργία του και έχω να πω ότι σίγουρα είναι μια ωραία εμπειρία. Λόγω της έρευνας που κάνεις, μαθαίνεις πολλές πληροφορίες για τις χώρες και για διάφορα κοινωνικά θέματα. Σίγουρα κίνητρο ήταν και το ίδιο το ταξίδι στις τρεις πόλεις της Ολλανδίας. Όλες διαφορετικές και καμία σχέση με την Ελλάδα σε επίπεδο συγκοινωνίας, οργάνωσης και υποδομών. Για τα ποδήλατα όλοι γνωρίζουμε πως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ολλανδία και μας προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση. Η ομάδα μας εκπροσώπησε την Ινδία και προσωπικά ασχολήθηκα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο συνέδριο εκπροσωπούνται σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΗΕ, γίνεται ανταλλαγή ιδεών και στο τέλος καταλήγουμε σε ένα κοινό σχέδιο ψηφίσματος με πολλές προτάσεις για το θέμα που εξετάζουμε. Μου έκανε εντύπωση η άποψη που ακούστηκε από ένα Γερμανό μαθητή-αντιπρόσωπο που ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που έχει πρόβλημα σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η τυπική αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο συνέδριο, δεν αντιλόγησε».

Κατερίνα Δραπανιώτη, Β΄ Λυκείου

«Το δικό μου αντικείμενο ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, κυρίως γιατί μας έδωσε την ευκαιρία και το κίνητρο να ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που δεν γνωρίζαμε, ούτε για τις πολεμικές συνθήκες, ούτε και για τα θέματα πολιτικής που υπάρχουν. Η δική μου επιτροπή είχε την ιδιαιτερότητα ότι οι μεγάλες δυνάμεις είχαν ειδικά προνόμια σε σχέση με άλλες χώρες και γιʼ αυτό έκαναν συνεδριάσεις μόνες τους, ενώ εμείς είχαμε αποκλειστεί από το να ακούμε και να γνωρίζουμε τι έλεγαν μεταξύ τους. Οπότε βλέπαμε και στην πραγματικότητα πως οι μεγάλες δυνάμεις επηρεάζουν το διεθνές πολιτικό προσκήνιο, χωρίς απαραίτητα να είναι ενημερωμένες οι υπόλοιπες χώρες. Ήθελα πολύ να πάω, γιατί είχα και την περιέργεια να δω ποια γνώμη θα έχουν για την Ελλάδα τα παιδιά του εξωτερικού και πόσο ενήμεροι είναι για την οικονομική κρίση. Εντυπωσιάστηκα που οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι του λαού, αλλά της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας. Κάποια παιδιά ήταν πάρα πολύ ενημερωμένα και δεν το περίμενα».

Γιώργος Τσίλης, Β΄ Λυκείου

«Ήμουν στην ίδια ομάδα με την Κατερίνα, καθώς εκπροσωπούμαστε δυο άτομα από κάθε σχολείο. Ήταν μια ωραία εμπειρία, μάθαμε πολλά και ήταν ένα πολύ οργανωμένο συνέδριο. Όλοι ήταν ενημερωμένοι για την Ελλάδα, για το τι συμβαίνει, για την οικονομική και πολιτική κατάσταση. Είχαμε να επεξεργαστούμε τρία θέματα εξωτερικής πολιτικής για τις εξελίξεις στη Συρία, για το πρόβλημα της Γουινέας Μπισσάου και το Παλαιστινιακό. Υπήρχε μια γενική συζήτηση και διατυπώνονταν απόψεις από τους εκπροσώπους, προκειμένου να δούμε ποιες θα γίνουν αποδεκτές στο σχέδιο ψηφίσματος. Εμείς δεν καταφέραμε να περάσουμε κάποια από τις θέσεις μας. Ορισμένες ομάδες από το εξωτερικό ήταν πολύ διαβασμένες, πιο έμπειρες και με περισσότερες συμμετοχές. Βέβαια, στα περισσότερα σχολεία της Ευρώπης εκπαιδεύονται σε αυτό κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς και είναι ώρα ενταγμένη μέσα στο πρόγραμμα του σχολείου».

Κωνσταντίνος Τσικρίτης, Β΄ Λυκείου

«Ήμουν μάλλον στην πιο χαλαρή ομάδα εργασίας, για τη διεθνή ασφάλεια και τον αφοπλισμό. Κάναμε μια συμμαχία με άλλες πέντε χώρες, διατυπώσαμε διάφορες προτάσεις, τις οποίες υπερασπιστήκαμε και στο τέλος το δικό μας σχέδιο ψηφίσματος προτάθηκε. Το παρουσιάσαμε και απʼ ό,τι γνωρίζω, το απέστειλαν στον ΟΗΕ. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι κανείς στον τομέα μας δεν είχε προετοιμάσει αρκετό υλικό και ό,τι ουσιαστικό κάναμε, το κάναμε εκεί. Είναι ένα πολύ ωραίο αντικείμενο και μου αρέσει πολύ η δημόσια συζήτηση. Έβλεπες εκεί την αυριανή πολιτική από παιδιά της ηλικίας μας, ίσως και μικρότερα. Νομίζω ότι αυτό είναι και θέμα παιδείας. Έβλεπες ότι το επίπεδο της μόρφωσης και της καλλιέργειάς τους ήταν εντελώς διαφορετικά από του μέσου Έλληνα στην αντίστοιχη ηλικία».

Γιάννης Τσιώτας, Β΄ Λυκείου

«Το ταξίδι στην Ολλανδία ήταν ένα όμορφο ταξίδι σε μια υπέροχη χώρα και μια φοβερή εμπειρία. Το συνέδριο ήταν τεράστια ευκαιρία για να μάθω τον τρόπο λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών, να αναπτύξω ομαδικό πνεύμα και να γνωρίσω άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Θεωρώ πως δεν μπορείς να πεις ότι γνωρίζεις μια χώρα, αν επισκεφθείς μόνο τα μουσεία και τις πινακοθήκες της. Ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίσεις πραγματικά τη χώρα, είναι να γνωρίσεις τους κατοίκους της. Αυτή η απίθανη ευκαιρία μού δόθηκε μέσα από το συνέδριο. Επίσης, το ταξίδι με βοήθησε να έρθω σε επαφή με τον τρόπο εργασίας στον ΟΗΕ, κάτι το πρωτόγνωρο, και παράλληλα πολύ ενδιαφέρον. Τουλάχιστον στη δική μας επιτροπή, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας πεποιθήσεις μας, ο καθένας υποστήριζε τη θέση της χώρας την οποία είχε αναλάβει. Δεν διανοούνταν να προσβάλει κάποιον άλλον, επειδή η προσωπική του άποψη ήταν ενάντια στην πραγματική του χώρα. Βλέποντας αυτό που γίνεται και τον τρόπο που λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη, θα έλεγα πως άλλες δουλειές δεν μπορούν να σου δώσουν τέτοιες δυνατότητες. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του ταξιδιού ήταν ότι είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο από άλλες χώρες, να δεις τι σκέπτεται, αν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντελεστές του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Με δυο λόγια, ήταν εμπειρία ζωής».

Ναταλία Αλεξάτου-Γάσπαρη, Α΄ λυκείου

«Το ταξίδι ήταν υπέροχο. Ήρθαμε σʼ επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Οι Ολλανδοί ήταν άνθρωποι χαλαροί, ήρεμοι και πάνω απʼ όλα ευγενικοί. Κάτι που μου κέντρισε την προσοχή ήταν το γεγονός ότι ήταν οικολόγοι, κανένα σκουπιδάκι δεν υπήρχε κάτω πεταμένο στους δρόμους. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων ήταν τέλεια. Οι δρόμοι τους ήταν μεγάλοι και οι λωρίδες των ποδηλάτων ήταν περισσότερες απʼ ό,τι των αυτοκινήτων. Όσον αφορά στο MUN (Model United Nations), το λεγόμενο συνέδριο του ΟΗΕ, αποτέλεσε για μας μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Ήρθαμε σε επαφή με παιδιά απʼ όλον τον κόσμο και κάναμε φίλους. Ως κεντρικό του θέμα είχε την υγειονομική περίθαλψη στις τριτοκοσμικές περιοχές. Εκπροσωπήσαμε την Ινδία και προσωπικά συμμετείχα στο GA3, Social Humanitarian and Cultural. Η προεργασία ήταν κάπως κουραστική, όμως μάθαμε διάφορα πράγματα για την Ινδία, που δεν γνωρίζαμε μέχρι τότε. Απευθυνθήκαμε στην Ινδική Πρεσβεία για να μας ενημερώσει πάνω στα θέματά μας, σχετικά με τις θέσεις της Ινδίας, όμως, εκείνη αδιαφόρησε και μάς άφησε στην τύχη μας. Στην αρχή του συνεδρίου, τα παιδιά είχαν άγχος, κάτι που ξεπεράστηκε γρήγορα, με το που μπήκαμε στο σχολείο (το οποίο έμοιαζε με το Hogwarts). Αυτό το ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο. Ήταν η πρώτη μου φορά που συμμετείχα στο συνέδριο. Κάτι που με στενοχώρησε, ήταν ότι παρόλο το νεαρό της ηλικίας μας, κάποιες χώρες συκοφαντούσαν την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πετρίνα Ζιάκα, Α΄ Λυκείου

«Το MUN (Model United Nations), που έλαβε χώρα στην Ολλανδία, αποτέλεσε για μένα μια μοναδική εμπειρία. Λαμβάνοντας μέρος στο συνέδριο προσομοίωσης του ΟΗΕ, απέκτησα πληθώρα γνώσεων και για τον ίδιο τον Οργανισμό, αλλά και για τη χώρα που εκπροσωπούσα, την Ινδία. Η προεργασία δεν ήταν και εύκολη, έπρεπε να γνωρίζουμε γενικές πληροφορίες για την Ινδία, καθώς επίσης έπρεπε να προετοιμάσουμε position και resolution papers, συμπεριλαμβάνοντας τις θέσεις της χώρας που εκπροσωπούμε πάνω σε διάφορα θέματα που θίγονται, ανάλογα βέβαια και σε ποια επιτροπή ανήκε ο κάθε αντιπρόσωπος. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η υγειονομική περίθαλψη στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και συμμετείχα στο special conference, που ήταν αφιερωμένο στο ίδιο θέμα. Όντας η πρώτη μου φορά που συμμετείχα στο συνέδριο, είχα πολύ άγχος. Η προσαρμογή δεν ήταν και πολύ εύκολη. Ευτυχώς, οι μαθητές που διοργάνωναν το συνέδριο, ήταν ευχάριστοι και ευγενικοί. Μας βοήθησαν πολύ και μας υποδείκνυαν τι έπρεπε να κάνουμε. Δυστυχώς, όμως, αυτό που αντιλήφθηκα, ήταν ότι παρόλο που ήμαστε όλοι μικρής ηλικίας, μέχρι και 18 ετών, ακούστηκαν ακραίες απόψεις και οι αντιπρόσωποι αντιλογούσαν πολύ έντονα. Θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύτιμη βοήθεια που μου προσέφεραν οι γονείς μου με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν, καθώς και στις καθηγήτριές μας που μου έκαναν την τιμή να μου προτείνουν να λάβω μέρος και μας πρόσεχαν σαν γονείς στην Ολλανδία. Το ταξίδι ήταν υπέροχο, ανακαλύψαμε μια καινούργια χώρα που είναι τελείως διαφορετική από την Ελλάδα. Η Ολλανδία και ο τρόπος ζωής των κατοίκων είναι υπέροχος και δεν έχει σχέση με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η ρυμοτόμηση είναι θαυμάσια και παντού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, αφού τα ποδήλατα κυριαρχούν σε αριθμό από τα αυτοκίνητα. Στην Ολλανδία δεν κινδυνεύεις να σε πατήσει αυτοκίνητο, αλλά ποδήλατο!»

Εκπαιδευτική δραστηριότητα και εκπροσώπηση στο εξωτερικό

Το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας είναι από τα λίγα δημόσια ελληνικά σχολεία που παίρνει μέρος τακτικά στο παγκόσμιο μαθητικό συνέδριο «HagaMUN». Περίπου 400 μαθητές από τα σχολεία που έχουν επιλεγεί, καλούνται να προσομοιώσουν τη λειτουργία του ΟΗΕ μέσα σε ένα τριήμερο συνέδριο με διαδικασία αυστηρού πρωτοκόλλου στην αγγλική γλώσσα. Κάθε σχολείο που παίρνει μέρος, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μια χώρα και οι μαθητές πρέπει να υπερασπιστούν τις θέσεις της χώρας αυτής και να προβάλουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου κατά την προσομοίωση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, οι μαθητές-αντιπρόσωποι ψηφίζουν για τις προτάσεις που η κάθε επιτροπή έχει καταθέσει. Ακολουθεί διαδικασία προσομοίωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Το σχολείο συμμετείχε και σε άλλα συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Διεθνούς Δικαστηρίου στο εσωτερικό, όπως στη Γερμανική Σχολή και τρεις φορές στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου. Έχει επίσης συμμετάσχει:
* 2005 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων ως επίσημοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Ιταλία.
* 2006-7 στο Priory High School στο Lewes της Αγγλίας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του ΥΠΔΒΘ.
* 2007-8 στο επίσημο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωποι της Ελλάδας, κατόπιν εθνικού διαγωνισμού του ΥΠΔΒΘ.
* 2008-9 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Γαλλία.
* 2008-9 στη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Αιγυπτιακής Πρεσβείας και του διευθυντή της βιβλιοθήκης.
* 2009-10 στο Helsingor Gymnasium της Δανίας, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μάθημα αρχαίων ελληνικών, στην αιολική ενέργεια και το περιβάλλον.
* 2009-10 στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος του ΥΠΔΒΘ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.