Θα μπορέσει, λοιπόν, ο δήμος να βρει τη χρυσή τομή για τη συμβίωση των δυο πλευρών; Ο Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας, ο οποίος θα προσέρθει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου, όπως και άλλοι φορείς της περιοχής, δια μέσου του προέδρου του, Δημήτρη Φαφαλιού, επισημαίνει: «Έχουμε και κρίση και σύγκρουση σε επίπεδο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας και της μονοπώλησης της αγοράς, φραγμούς δεν μπορεί να βάλει ο δήμος. Μπορεί να παρέμβει, όμως, για το πώς αναπτύσσεται η οικονομία στην περιοχή μας, στην κατεύθυνση πάλης που έχουν σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση και οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί υπάρχει η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς, όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και σε άλλους μονοπωλιακούς κλάδους της ζύμης και της ζαχαροπλαστικής. Δεν άνοιξαν αυτοί οι χώροι, γιατί ξαφνικά στη Νέα Ερυθραία και στην Κηφισιά πολλαπλασιάστηκαν οι κάτοικοι, αλλά για να κλέψουν τη δουλειά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της Νέας Ερυθραίας στον τομέα των τροφίμων, πλήττονται από την ίδια την απελευθέρωση που υπάρχει ήδη από το 1991-92. Το επόμενο διάστημα δεν θα έχουμε μόνο την απελευθέρωση του ωραρίου από Δευτέρα έως Σάββατο, που ήδη υφίσταται, αλλά στο όνομα της κρίσης μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις συζητούν για λειτουργία του εμπορίου και την Κυριακή. Μιλάμε για τη μονοπώληση της αγοράς στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που έρχεται μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα.
Η ανάπτυξη πληθώρας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Νέα Ερυθραία δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αποφάσισε το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο στο χώρο της εστίασης να στήσει επιχειρήσεις ‘‘διασκεδαστηρίου’’ στα βόρεια προάστια και επέλεξε τη Νέα Ερυθραία, κατ’ επέκταση και την Κηφισιά. Σαφώς δεν είναι όλες μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν και μικροεπαγγελματίες που μέσα στην ανεργία και την κρίση, έχοντας και το νου τους στις επιδοτήσεις, προχωρούν σε μια εύκολη λύση καταστημάτων μαζικής εστίασης. Ήδη από το 2005 είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει μια ανισοβαρής ανάπτυξη στην αγορά και βάζαμε ζήτημα να μπει φραγμός στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Η απάντηση τότε της διοίκησης ήταν ότι θα πρέπει να ανοίξουν ‘‘διασκεδαστήρια’’ στις γειτονιές. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργούνται πλέον μέσα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας και υπάρχει μια πρόθεση του δήμου να ανοίξει το θέμα ακόμη περισσότερο. Εμείς δηλώνουμε ότι θα πρέπει να πάει το θέμα σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, κυρίως σε επίπεδο συνοικιών και να μη μείνουμε απλώς σε ειδήμονες του είδους, περιβαλλοντικούς συλλόγους κ.α. Το ζήτημα είναι πολιτικοοικονομικό, αφορά συμφέροντα επιχειρηματικά που επενδύουν αυτή τη στιγμή στο χώρο της διασκέδασης. Βλέποντας τις πολιτικές διαθέσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πώς ο δήμος διαχειρίζεται τις άδειες μαζικής εστίασης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θεωρούμε ως επαγγελματίες ότι δεν υπάρχει διάθεση να μπει φραγμός».

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας αποφασίσει κάποτε ο εμπορικός σύλλογος της Νέας Ερυθραίας τι ακριβώς θέλει; Άρση κάθε εμποδίου και ανεξέλεγκτη ίδρυση καταστημάτων ή έλεγχο της αδειοδότησης και εφαρμογή της νομοθεσίας. Δεν μπορεί από τη μια να ζητά λήψη μέτρων που να διευκολύνουν την ίδρυση νέων εμπορικών καταστημάτων (βλέπε ανεξέλεγκτη στάθμευση, διαφημιστικές πινακίδες, επέκταση εμπορικών δρόμων μέσω αλλαγής ΓΠΣ κλπ) και από την άλλη, όταν ιδρύονται νέα καταστήματα να αντιδρά. Εκτός αν όλα όσα ζητά αφορούν συγκεκριμένες δραστηριότητες?. και μόνο.
  Αποδοτικότερο θα ήταν να υποστηρίξει τις νόμιμες δραστηριότητες στα πλαίσια συνολικής λειτουργίας της πόλης αντί να καταγγέλλει (όποτε τον βολεύει) συλλήβδην και ευκαιριακά τα πάντα

 2. Βασικά, θέλει, ο νόμος να λειτουργεί σε όφελος των μελών του. Ο ανταγωνισμός πάντως μοιάζει να λειτουργεί για τους καταναλωτές. Το βλέπει κανείς στον «πόλεμο του ψωμιού». Ο φούρνος στη Τατοΐου, αυτή η μικρή, τοπική, οικογενειακή επιχείρηση, ήδη έχει ρίξει την τιμή στο ψωμί του. Αναπτυξιακό έργο πάντως ήτανε και το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, είναι και οι ποδηλατόδρομοι, γιατί αυτά τα μέσα ανάπτυξης της αγοράς βρήκανε αντίθετο τον εμπορικό σύλλογο;

 3. Δώσε 1ος εσύ το παράδειγμα κύριε Πρόεδρε και άνοιξε το μαγαζί σου σε συνοικία και να πουλάς τα πούρα σου.
  Ψυχή δε θα πατήσει μέσα.
  Μη λέμε οτι θέλουμε λοιπόν, επειδή είμαστε εμείς οι βολεμένοι.
  Απο τη μια ΝΑΙ στην αναπτυξη και στις νεες επιχειρησεις και απο την αλλη ΟΧΙ γιατί μας ενοχλούν.
  Έτσι όμως είναι ο Ελληνας, κοιτάει πως θα βγάλει το μάτι του άλλου κι όχι πως θα υποστηρίξει τον διπλανό του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.